Soud poslal patology do vězení za nelegální odběr orgánů

K nepodmíněným trestům dnes odsoudil dva české lékaře slovenský soud. Osmašedesátiletý Josef Karásek a šestapadesátiletý Richard Zemánek se v létě pokusili převést přes slovensko-českou hranici části lidských orgánů. Vzorky, které našla policie u nich v autě, pocházely z patologie v západoslovenské Skalici.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Josef Karásek a Richard Zemánek

Josef Karásek a Richard Zemánek | Foto: Václav Šálek

Šest a osm měsíců vězení v první nápravné skupině a zákaz vykonávání lékařské praxe na Slovensku, tak zněl verdikt Okresního soudu ve Skalici. Soudce odmítl tvrzení obou lékařů, že vzorky byly určeny k výzkumným účelům s tím, že při převozu neměli potřebné svolení příslušného resortu.

Celníci v autě mladšího lékaře nalezli přenosné chladící boxy s 16 plastovými nádobami a 17 zkumavkami, v nichž byly blány osrdečníku, kostní štěpy a krev. Cílovou zemí pro vzorky bylo zřejmě Německo.

Podle policie tkáně pocházely z těl zesnulých z patologie nemocnice v západoslovenské Skalici, kde starší lékař pracoval jako zástupce primáře a mladší vypomáhal jako zastupující patolog. Karásek pracoval na skalické patologii právě na doporučení Richarda Zemánka. Jak zjistili vyšetřovatelé, nelegální odběry se na skalické patologii prováděly asi tři týdny.

Karásek se Zemánkem jsou čtvrtým měsícem ve vyšetřovací vazbě v západoslovenském Leopoldově. Podle soudu jde na Slovensku o precedens, který by měl ostatní lékaře od podobných úmyslů obchodovat s orgány odradit.

Renata Havranová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme