V Česku rekordně roste počet nakažených virem HIV

Počet nově zjištěných případů HIV v Česku překonal dosavadní rekord. Od začátku tohoto roku do konce října se zjistilo 128 nových případů. Podle Jany Vandasové z Národní referenční laboratoře pro AIDS jde zatím o největší nárůst od poloviny 80. let, kdy se začal virus HIV v České republice testovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boj proti AIDS

Boj proti AIDS | Foto: Jan Rosenauer

"V současné době bylo v České republice registrováno asi 1165 případů HIV infekce, z toho jenom za letošní rok bylo odhaleno 123 případů, v říjnu potom dalších pět," uvedla Vandasová.

Další vývoj prý nedokáže odhadnout, do konce roku mohou testovací centra zaznamenat deset, ale klidně i 30 nových případů. Konečná čísla budou mít odborníci k dispozici po Novém roce. Za celý loňský rok přibylo 122 nakažených Čechů a cizinců s trvalým pobytem, což bylo dosud nejvíce.

Podle Vandasové se nemoc týká všech sociálních skupin. "Co se týká sociální situace, tam se nedá říct, že by to byla vyloženě záležitost sociálně slabších skupin, tento jev jde napříč společností. Největší postižených je ze skupiny mužů majících sex s muži," doplnila. Nejvyšší počet nakažených je tradičně v Praze.

Přestože čísla stále rostou, Česká republika na tom není hůř než jiné země v Evropě. Rozhodně je pak v Česku situace lepší než v některých státech na východ od našich hranic. Naprostá většina případů zjištěných u cizinců přichází právě ze zemí bývalého Sovětského svazu.

Martin Hromádka, Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme