Jak to vidí Táňa Fischerová - 22.1.

22. leden 2010

Pátečním hostem pořadu Jak to vidí (po 8:30 hodině) byla herečka a spisovatelka Táňa Fischerová. V článku opět nabízíme needitovaný přepis pořadu. (Od 1. září 2008 zveřejňujeme /až po 24 hodinách, u pátečního pořadu až v pondělí/ needitované a neautorizované přepisy půlhodinových talkshow našich hostů. Tento pořad ZDE na také najdete ve zvukové podobě.)

Jak to vidí Táňa Fischerová ...

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Vladimír Kroc vám přeje dobrý poslech. Hostem pořadu Jak to vidí je dnes herečka Táňa Fischerová, vítejte, dobrý den.

Táňa FISCHEROVÁ, herečka
--------------------
Hezké ráno.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Nové zákony v praxi, tak tak by se asi dala shrnout první kapitola našeho dnešního povídání. My už jsme o tom mluvili, jenom připomenu, že vy považujete takzvaný chodníkový zákon za nepovedený.

Táňa FISCHEROVÁ, herečka
--------------------
Ano. Já už jsem o něm dokonce mluvila i tady, ale protože se člověk může přece jenom každodenně přesvědčovat, jak to vypadá a je 10 dní po kalamitě a vypadá zřejmě ve všech městech, nejen v Praze, ale teď samozřejmě znám z praxe Prahu zoufale, teď jsem se zrovna málem přizabila, protože to umrzlo, takže to všude klouže, tak proto stále znovu se vrací na mysl, jak je možné, že se něco takového udělalo. Ale mě na tom zaujalo něco, o čem jsem ještě nemluvila, a to je ten otočený přístup k naší společnosti, že všude jsou na prvním místě peníze a nikdy ne zdravý rozum, protože pokud vím, tak u tohohle zákona šlo především o to, kdo by platil za případný úraz. A přece je to staré pořekadlo české, nejprve si zameť před vlastním prahem. Já si myslím, že odtud někde ta moudrost vznikla, že přece každý věděl, že nejdřív to musí udělat u sebe a potom má jít dál. A na to se úplně zapomnělo, protože my jsme přece za minulého režimu všichni bojovali proti centralismu, proti tomu, že se někde o nás z centra rozhoduje a člověk nemá vůbec žádnou váhu. A teď se vlastně vracíme k témuž, protože já to třeba vím na našem příkladě, já bydlím v obecním domě, kde byli dva strašně solidní lidi a stále jsou, kteří zimu co zimu, když nasněžilo, tak to hned ráno uklidili. Teď to nedělají a já jsem potom šla, protože samozřejmě se brodíme hromadami sněhu a to, prosím, bydlím v centru a ani dnes to ještě není uklizené a zjistila jsem, že obec jim to přestala platit, protože za ten chodník platila obec a udělala smlouvu s firmou, teď já nebudu jmenovat, Kombak, to je jedno, ale já jsem tu firmu nezahlídla ani jednou. Za prvé si myslím, že ta firma nemůže ani zajet do každý ulice, a za druhý, kdo teda z toho vyvodí důsledky, je to přece naprostej nesmysl, aby, když ti dva lidi můžou vyjít před dům, a to v každým domě někdo takovej je, a zamést to, aby to dělala firma, která nota bene zřejmě ty peníze dostala, ale kde pracuje, to nevím, čili mě to zase jenom vede k zamyšlení, jak je tohle možné, to je jedna věc. A druhá věc, myslím si, že o komunikace se stará Technická správa komunikací, ale do dneska ani z centra neodvezli z těch ulic sníh. Tak kde jsou ty lidi. To mě zase napadlo, protože to je taková spíš pikanterie, ale nevím, jestli jste si toho všimnul, ale tam je teď nějaký nový náměstek, který dřív byl ve spojení s Mrázkem, s kmotrem Mrázkem, vyhodili ho z policie, z armády a dokonce z agentury CzechInvest a dnes je náměstkem u Technické správy komunikací a změnil si jméno a oni říkají, no, my jsme přece nevěděli, kdo to je. Takže můžete přijít z ulice, změnit si jméno a oni vás hned vezmou za náměstka, jo.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Tak to se přiznám, že jsem netušil, v každém případě.

Táňa FISCHEROVÁ, herečka
--------------------
No, ale není odvezenej sníh, to mě zajímá.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
To chci říci, že my se o tom budeme bavit v úterní Kávě o čtvrté, věnujeme celodenní téma právě tomuto tématu. Samozřejmě nejenom z pohledu Prahy, hlavního města, abychom nezůstávali tady. Nicméně když to obrátíme a podíváme se na ten problém z pohledu majitele domu, tak ono to má jistou logiku, že za úklid a i za ten případný úraz, jak jste to řekla v úvodu, je odpovědný majitel pozemku. Pokud mi ten pozemek nepatří, to jest ten chodník, je to diskutabilní. Otázka je, jestli nejde o to, aby ty věci byly jinak zorganizovány, lépe.

Táňa FISCHEROVÁ, herečka
--------------------
No, ale jak je vidět, tak praxe dopadla ještě hůř, než jsme si představovali, prostě takhle to nefunguje a jestli se budeme pořád jenom bavit o tom, kdo zaplatí případný úraz a ne, že to může uklidit člověk, kterej to zamete, já bych to třeba sama udělala, ale v Praze nemáte lopatu, nemáte to nářadí, jo, na chalupě si to uděláte. Tak se dostaneme do pekel a taky tam jsme. Protože my stále jenom přehazujeme tu odpovědnost a hledáme, kdo to za nás udělá, a to je přece špatnej přístup obecně, vždyť každej majitel přece musí, ten chodník patří k tomu domu a každý majitel musí být rád, že ty lidi se do toho domu taky dostanou, že to je součást teda toho bydlení.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Je pravda, že mnohde, nejenom v Praze, se chodí už ne po chodnících, ale po silnicích. Na druhou stranu má to i pozitivní vliv, že se výrazně snížila doprava v hlavním městě, protože vozy nevyjely z těch, těmi zasypanými auty.

Táňa FISCHEROVÁ, herečka
--------------------
No, my jsme taky solidární s primátorem Bémem, který šplhal na tu horu, tak teď všichni s ním. Já myslím, že jako na jeho počest, já jsem dneska taky slézala hory sněhu a po celý republice.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Teď nám zase mrzne, uvidíme, jak to bude s tím sněhem, který má zase připadnout v pondělí, ale každopádně, jak jsem řekl, tak my se tématu budeme věnovat poctivě, v úterý probereme to ze všech úhlů. Pojďme k dalšímu zákonu, to je nový služební zákon, kvůli kterému od policie odcházejí stovky lidí. Vy jste přišla s takovým, s takovou raritou, kuriozitou, které se těžko věří, protože asi málokdo tuší, že stejnokroj zůstává majetkem těch, kteří třeba právě od policie odcházejí, a oni mnozí z nich nabízejí uniformu ke koupi na internetu, tak to je přinejmenším podivné, ne.

Táňa FISCHEROVÁ, herečka
--------------------
No, mě to také šokovalo, když jsem to zjistila, protože člověk vždycky znova žasne, co je všechno možný, protože ta uniforma je přece znak moci. A je to nejdůležitější znak moci, je to možné zneužít a člověka pak napadne, jestli ty zákony nedělají mafiáni, protože vím, že už byly případy, kdy zastavili nějakýho řidiče policajti, lidi v uniformě a pak se ukázalo, že to prostě byli nějaký lidi jako, nějaký zločinci. Takže jestli je možný tohle udělat, no, tak pak se musíte ptát, kdo a proč to dělá. To máte, já jsem od divadla, ale my taky nedostáváme domů ty kostýmy a přitom to není zdaleka tak škodlivý, no, tak bych doma chodila v nějakém kostýmu, trošku bych byla asi na hlavu, ale nikoho bych tím nepoškodila. A tady najednou je možný něco takovýho?

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Tak je pravda, že ty divadelní kostýmy zdaleka nevypadají v reálu tak pěkně jako třeba na jevišti nasvícené, takže asi byste ani tak velký zájem neměla.

Táňa FISCHEROVÁ, herečka
--------------------
A ne, některý jsou pěkný, to zase byste se divil.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Když se vrátíme, to nic proti hercům a kostýmům. On je to svým způsobem taky kostým, ten stejnokroj, ale kde je nějaká profesní čest, možná je to naivní otázka, byť ten člověk odchází, jak to, že nepřemýšlí o tom, že za pár stovek, netuším, kolik může stát stejnokroj, když se prodá po internetu, že ho skutečně dává do ruky možná někomu, kdo ho může nějakým způsobem zneužít.

Táňa FISCHEROVÁ, herečka
--------------------
Já si myslím, že žádný jiný důvod nemůže být, protože si to vezměte, kdo by si koupil stejnokroj a chodil v něm doma před mámou, říkal by, podívej se, mámo, jak mi to sluší, to je přece na hlavu.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Tak třeba, kdo chtěl k policii a nevzali ho.

Táňa FISCHEROVÁ, herečka
--------------------
Jo, takhle, takže takovejch pár zneuznanejch, kteří si potom doma takhle, ne, jako my žertujeme. Já si myslím, že nemůže být žádný jiný důvod než tento. A že to je právě tak nebezpečné. Kdyby se prodalo jenom deset takových stejnokrojů a způsobilo to někomu takovou újmu, tak je to nebezpečný, ale to asi bude víc případů. Prostě já vůbec nedovedu pochopit, jak a proč někdo něco takového vymyslel a dal to do zákona.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
No, tak není to spíš tím, že ta mezera vznikla z důvodu, že vlastně tvůrce nenapadlo, že by někdo prodával ten stejnokroj.

Táňa FISCHEROVÁ, herečka
--------------------
No, nevím. Mě nenapadá nic jiného, po pravdě řečeno.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Tady je Český rozhlas 2 Praha, v pořadu Jak to vidí si povídáme s Táňou Fischerovou. Přepis najdete na internetu v pondělí na adrese www.rozhlas.cz/praha. Firmy žádají vrácení sociálního pojištění od ledna do června roku 2007 kvůli tomu, že ze zákona vypadla věta o vyměřovacím základu pro organizace a malé organizace. Ono to má dvě roviny. Tou první je otázka, jak to, že nevíme, kdo to způsobil a kdo za to nese nebo měl by nést odpovědnost.

Táňa FISCHEROVÁ, herečka
--------------------
Ano, to je pravda, protože já se vždycky ptám, když někdo z nás udělá chybu, když se spletete v daňovém přiznání, tak vás to většinou stojí hodně a když udělá někdo takhle zásadní chybu někde, kde to ovlivní tak zásadně fungování státu, tak se ani nedozvíme jeho jméno a ani za to nenese žádnou odpovědnost. Přinejmenším to musel být někdo na tom ministerstvu, pak to samozřejmě museli být poslanci a všichni zodpovědní, kteří si toho prostě nevšimli a nakonec teda důsledek bychom měli nést všichni. A to je jedna ta stránka věci, že bych teda ráda věděla, kdo to způsobil a co se z toho vyvodí. A ta druhá je, a to je snad ještě děsivější, že se najednou hlásí stovky firem, včetně snad i krajů nebo některých obcí, které chtějí vrátit to sociální pojistné, jakoby zase, jak jsme mluvili o tom chodníkovým zákonu, jako bychom byli rozpůleni, jako kdyby se to třeba netýkalo taky lidí v jejich obci nebo kraji, že když ne vlastní vinou jsou nezaměstnaní, když zanikne nějaký podnik, že to povede k naprostému rozvalu té, toho sociálního a že si snad ani nechtějí uvědomit důsledky, jde jim jenom o to vysát z toho něco, na co ani nemají právo, protože prostě povinnost to platit je stále, jenom se tam udělala tahle chyba, že se prostě neurčil jasně ten vyměřovací základ, vyměřovací základ. Takže mě to úplně šokuje, že je to tak masivní a že tolik lidí je ochotno v tomhle zahrát tuhle negativní roli. Skoro si myslím, že by se měl udělat seznam těch, kteří tohle chtějí jako odstrašující případ rozkladu té naší společnosti. A to je to smutné.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Tak to by byl hodně dlouhý seznam, protože podle odhadů to má být až 130 miliard v tom krajním případě. Je tu ještě otázka politické zodpovědnosti, ale tady si přehazují ten horký brambor hlavní dvě nejsilnější politické strany, ODS a ČSSD. Už to skoro vypadá, jako že tedy běží naplno kampaň v tom supervolebním roce. Zase je to vlastně zneužití toho tématu místo toho, aby tady bylo nějaká snaha to řešit, tak se jenom obviňují, kdo za to může.

Táňa FISCHEROVÁ, herečka
--------------------
Jasně, ale tak já předpokládám, že se to vrátí zpátky, že ministr už Šimerka, pokud vím, tak to nějak řeší. Nicméně pořád je tady ta proluka a musím ale říct zase pozitivní příklad. Já jsem včera jela a někde, já teď nevím, jestli na Pankráci, nebo kde, byl veliký billboard, kde bylo napsáno velkými písmeny NEPOŽADUJEME SOCIÁLNÍ POJIŠTĚNÍ ZPÁTKY, PŘIDEJTE SE K NÁM a dokonce řeknu i tu skupinu Abro nebo něco takovýho, což mě potěšilo. Takže chci říct, nejsou všichni takoví a dokonce pochopili tu nebezpečnost a udělali tenhle billboard. Ale myslím, že by se ty slušný lidi měli opravdu přidat a říct, že ty neslušný jsou naprosto nepřijatelní.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Jestli ale už jste si na tu otázku neodpověděla v samém začátku, když jste mluvila o tom daňovém přiznání, když uděláte chybu, tak vás to může dost stát. Jestli ten přístup není veden jenom tím, že stát také bývá nekompromisní a nic neodpustí, nepromine. Tady se stala chyba na straně státu a ti podnikatelé, ty podniky, ti odpovědní si říkají, tak dobře, teď je chyba u vás, já vám taky nic neprominu. Možná toto je logika toho uvažování.

Táňa FISCHEROVÁ, herečka
--------------------
Tak uznávám, že něco málo na tom může být, ale na druhé straně víte co, já mám spoustu výhrad ke státním úředníkům. Taky o tom často mluvíme. Ale on stát ty daně vybírat musí. Já se dokonce obávám, že není zdaleka tak nekompromisní, jak o tom teď mluvíme, protože ty daňové ráje a ty různý úlevy a přesměrování peněz nesvědčí o tom, že by byl stát tak nekompromisní, takže já bych to nevzala tak úplně stoprocentně a myslím si, že spíš jde zase o to vytáhnout z toho státu co nejvíc, i když třeba to není fér.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Stále se mluví o potřebě penzijní reformy. Ta ale zůstává v nedohlednu, napadlo mě zeptat se vás, jak to, že voliči netlačí na politiky, aby se k ní už konečně rozhoupali, i když vy už na to možná na to máte trošku jiný názor. Je podle vás nezbytná, zásadní tedy důchodová reforma?

Táňa FISCHEROVÁ, herečka
--------------------
Já už jsem o tom tady jednou mluvila, takže já budu stručnější. Já si myslím, že nějaké parametry upravovat je asi nutné, o tom asi není sporu, na tom se shodneme. Jde o to, jaké parametry a jakým směrem, ostatně celou tu dobu už se to trochu upravuje, to není tak, že by ta důchodová reforma neprobíhala. Ale jde o ty základní kroky, já už jsem o tom jednou mluvila, mě teda trošku překvapuje, že v čele té komise poradní má stát pan Rusnok a pan Bezděk, což jsou dva představitelé soukromých pojišťovacích fondů. Podle mě jsou prostě ve střetu zájmů, protože nemůžou dost objektivně hájit nic jiného než svůj vlastní zájem. Ale to už je něco jiného. Já si prostě myslím, že musíme být v tomhle velmi obezřetní, protože já jsem tedy citovala Ivana Lesaje, odborníka na penzijní reformu, který o tom napsal několik knížek, já jsem tedy četla jednu a velmi mě zaujala, že tam jde skutečně o to, že to rozbití toho průběžného financování pak bude mít nekonečné dopady, protože ti bohatší se přesměrujou do těch soukromých fondů, kde mimochodem jim nikdo nezaručí ten výsledek, protože to záleží na tom, jak ty akcie se budou obchodovat na trhu a když jim spadnou ty, co to ukázalo, tak můžete přijít o celoživotní úspory, kdežto v tom průběžném systému za to ručí stát a žádný politik si nemůže dovolit do toho zásadně sáhnout. A to je možná ten skrytý důvod, že oni se toho zbavěj, přesměrujou to do těch soukromých fondů a pak řeknou, víte, my bohužel nemáme žádné mechanismy, jak tomu zabránit, krachlo to, ale to není v našich rukou. A to je taky nebezpečný. Čili já bych spíše hledala cestu těch parametrických úprav, možná nějakou sociální pojišťovnu, tady cituju Ivana Lesaje, někde to oddělit z toho státního účtu striktně a nesnižovat odvody, protože si musíme uvědomit, že na tom závisíme všichni, že prostě na té solidaritě skutečně funguje společnost.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Jak se ale třeba současným důchodcům poslouchá to, že v závěru roku na tom už tu chybělo asi 27 miliard korun, zkrátka vypadá to, že na důchody není. Být v té roli toho důchodu a víme, že důchody jsou tak kolem deseti tisíc v průměru, tak se mi to neposlouchá zrovna příjemně.

Táňa FISCHEROVÁ, herečka
--------------------
Víte co, tady já taky žasnu, já to prostě sleduju, já jsem taková zvídavá. A četla jsem v Respektu a byl to, myslím, Luděk Niedermayer, Niedermayer tak, viceguvernér České národní banky a ten napsal, že to není pravda, že jde o 30 miliard, napsal, že jde o, že se totiž směšuje sociální a důchodové, ty dva systémy, protože ten důchodový, to si všichni platíme, takže dávat to dohromady do toho balíku je vlastně hra s čísly. A že pokud jde o to, co se vybralo na důchodovém pojištění, tak tam je deficit pouhé tři miliardy. Takže to zdaleka není tak zlý. Navíc si uvědomte, že ministr Kalousek zastropoval ty sociální odvody, takže ti bohatí do toho systému neplatili, že ministr Nečas část už umožnil odvést do, sice malou, bál se větší po tý krizi, ale přece vyvedl. Čili oni už to oslabili ten pilíř a teď všichni říkají, podívejte se, a ještě se tu hraje s jinými čísly, já tedy cituju pana Niedermayera, než jsou ve skutečnosti. Takže já jsem velice opatrná na to.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Český rozhlas 2 Praha, pořad Jak to vidí dnes s herečkou Táňou Fischerovou. Teď nevím, jak pochodím s dalším tématem, vy jste taková křehká žena, nevím, jestli máte nějaký vztah k myslivosti. My máme dnes téma co Čech, to myslivec s otazníkem samozřejmě. Bude kromě jiného mluvit o novém trestním zákoníku, který se dotýká i pytláctví, budeme se ptát na to, proč třeba Asociace profesionálních myslivců žádá novelu této právní normy, jestli opravdu je to příliš měkké vůči pytláctví a tak dále. Jaký vy na to máte názor, jaký máte vůbec vztah k myslivcům.

Táňa FISCHEROVÁ, herečka
--------------------
Tak, k myslivcům mám vztah záporný, já prostě nemám ráda, když se střílí do živého, i když vím, že je spousta myslivců, kteří se starají o přírodu a téměř nestřílejí, tak takových si vážím. Ale jinak mně to prostě vadí z principu. Já, to je, já ctím tu krásu přírody, navíc vidíte, jak zajíců ubylo, já nevím, čeho všeho ubývá v přírodě a když se to takhle vystřílí, tak mě to prostě, mě srdce bolí vždycky, ale pokud jde o ty pytláky, tak tam já úplně přesně tomu nerozumím. Samozřejmě, že pokud by jim to umožnilo střílet ještě víc, tak to je naprosto zoufalý. Ale oni říkají, že ten finanční postih bude větší a teď je asi otázka té aplikace, jestli se to povede zamezit pytláctví, jestli k tomu povede tenhle zákon, pak prosím, jestli ale ne, jestli ani dnes vlastně nechytají všechny pytláky, já vím, že existuje ta praxe, že někdo vyjede v noci s rozsvícenými světly a vystřílí tam všechno, jak to, že se jim to vůbec dovolí, tak teda na to pozvu policajty, nebo já nevím někoho. A tyhle lidi musej nést odpovědnost. Ale pokud se jim takhle bude uhýbat, tak pak nepomůže nic.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
My o tom budeme mluvit zase mimo jiné v Kávě o čtvrté, budeme se ptát i na to, jaká práva má třeba myslivecká stáž, ale otevřeme i další otázky, třeba nebo takové ty tradiční podzimní hony a střelci posílení alkoholem, jestli pomáhají kontroly. Prý ano, jak jsem četl v tisku, uvidíme. Tak otevřeme ještě jedno, jedno téma v pořadu Jak to vidí.
Nelze se vyhnout tomu, co sledujeme v posledním týdnu na televizních obrazovkách, v novinách a pochopitelně i v rozhlase, a to je katastrofa, která postihla Haiti, možná mnohý ani netušil, kde tahle ta zemička leží, je to jedna z nejchudších zemí na světě. Je to tak, že vlastně ta katastrofa na Haiti je příklad toho, jak může být záhubný ten nefunkční nebo nefungující stát, protože ten systém byl v troskách dávno před zemětřesením a teď jsme svědky důsledku.

Táňa FISCHEROVÁ, herečka
--------------------
Ano, já myslím, že každého z nás, kdo se na to dívá, musí bolet srdce, protože to je naprosté zoufalství, co se tam stalo a ohromně oceňuju tu solidaritu, která se, myslím, zvedla na celém světě a já vždycky říkám, že u nás jsou vždycky lidi neobyčejně otevření ke všem takovýmhle případům. Takže to je ta nejkrásnější stránka věci, ale ta odvrácená, ta druhá, že, myslím, že všichni jsme se na to dívali s úžasem, že prostě už druhý den po katastrofě se začala plnit konta penězi a my třetí, čtvrtý, pátý den podle těch reportérů, kteří jsou tam na místě, vidíme, že se to k těm lidem prostě vůbec nedostává. A já samozřejmě vím, že to není snadné, že. Mimochodem, bavíme se o našich chodnících, týden po tom, co nastala kalamita sněhová, prostě nejsou uklizené ulice a to jsme fungující systém, jenom zřejmě ta korupce nebo prostě ten pomalý rozklad začíná i tady, tak si to představme, jak to může vypadat tam, kde to fungovalo ještě méně nebo vůbec nikdy. Ale stejně se nemůžu zbavit dojmu, že tam něco není v pořádku, protože když jsem třeba viděla našeho reportérka Michala Kubala, jak dělá reportáž, stojí na tom letišti a tam přistává jedno letadlo za druhým a pak přešvenkne sto metrů vedle a říká, tak tady je tábor, ale tam už se ta pomoc nedostává, tak vám zůstává rozum stát a začneme přemýšlet a pak vidíte nějakou, já nevím, myslím, že nizozemskou pracovnici z nevládní organizace, která skoro brečí a říká, ale do ulic se to nedostává, já nevím proč, tak si říkáte, tam je nějakej hlubší problém než v tom, že nefunguje ta infrastruktura. A já, mě napadlo, já to samozřejmě jenom dedukce, že tím, že to mají v rukou vojáci, kteří prostě nejsou charitní organizace, kteří mají úplně jiné metody řízení, tak se tam něco asi zadrhlo, protože mi neříkejte, když tam dojede Michal Kubal a já nevím, kdekterý reportér a jednotlivci, že do toho auta, kterým přijeli, by se nenaložilo, já nevím, voda, léky, deka a nejelo se to rozdávat do jedný ulice, tam už někdo je, tak jedu za roh a všude jsou potřební lidé. Tam prostě něco opravdu nefungovalo nějakým zásadnějším způsobem. A úplně jsem, to musím říct, že to jsem nesla hodně špatně, když jsem asi po týdnu slyšela, že Amerika navýší počet svých vojáků, aby stříleli ty, kdo rabují. Tak jsem si řekla, to je výborný, tak oni nedostanou jídlo ani vodu, ale potom je zastřelej, když po tom sáhnou. To přece není v pořádku. Takže já jenom na jedný straně oceňuju a obdivuju tu pomoc všech, kdo vlastně, každý z nás chce něco udělat a pak tu bezmoc, protože vlastně vy vůbec neovlivníte, co se tam na místě děje a je otázka, kdo vlastně a jak to ovlivňuje a to popravdě řečeno vlastně nevíme.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Ne, že bych se chtěl těch vojáků zastávat, tak ono asi je těžké nějakým způsobem tam zvládnout ten dav, protože s mačetami, a tak dále, sama jste mluvila o rabování, asi to není úplně jednoduchá situace.

Táňa FISCHEROVÁ, herečka
--------------------
No, ale pozor, já jsem slyšela Šimona Pánka, který říkal, že podle jejich lidí, který už tam teď mají, je situace na Haiti velmi klidná, že ty lidi jsou naopak velmi odevzdaní a velmi klidní, že nechápe, proč se mluví o tomhle rabování. A mimochodem, já jsem přemýšlela i o té věznici. Já jsem si říkala, to ten Pánbůh je takovej, že prostě spadne kostel a tam zahynou církevní hodnostáři, ale otevře věznici a pustí 400 vězňů. Mně to taky úplně nehraje. Víte co, my jsme odkázaný na jednu informaci, jak to vědí, to zahynuli, to všichni utekli, byl tam očitý svědek, nebo uteklo pár vězňů. Víte co, mně se zdá, že někomu se to hodně hodí tohle říkat.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Tak je pravda, že jsme odkázáni jenom na zprávy z médií, bude zajímavé, až se třeba vrátí náš zpravodaj Pavel Polák s očitým svědectvím, protože on tráví právě tyto dny na Haiti a bohužel tam zažil i ty další otřesy, což mu asi nikdo nezávidíme. Je to téma, ke kterému se jistě budeme ještě vracet, ale abychom nekončili tak spíš negativně. Měli bychom připomenout, že včera proběhly hned dva koncerty ve prospěch Haiti, na pomoc Haiti a povedlo se vybrat spoustu peněz, na tom jednom se podílel i Český rozhlas, takže tohle je určitě pozitivní. Možná jenom zmínka, už jsem se tady na to ptal některých hostů pořadu Jak to vidí, proč si myslíte, že třeba ta pomoc, dejme tomu, světového společenství nebo Evropské unie je tak těžkopádná, protože teprve skoro týden po té katastrofě se sešli unijní ministři zahraničí, aby se rozhodli, jakým způsobem Haiti pomohou.

Táňa FISCHEROVÁ, herečka
--------------------
Tak já nechci kritizovat zrovna Evropskou unii, protože jsem okouzlená lidma u nás a u nás to fungovalo, takže vlastně samozřejmě sleduju to, co je tady a vím, že ji kritizuje Václav Klaus, který ale v novoročním projevu řekl, že se nemá pomáhat lidem venku, ale tady doma, takže ono, hned ho osud usvědčil z toho, že takový věci se prostě nemají vyřknout. Ale asi Evropská unie zatím těžkopádná nejspíš bude, ale je vidět, že mnoho lidí nebo zemí těžkopádných nebylo a stejně se to vlastně tam nedostalo, takže já bych s tou kritikou v tomto případě nebyla až tak jako.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Dobře, když mluvíme o Haiti, abychom neodradili ty, kteří už pomohli nebo hodlají pomoci, určitě děkujeme všem, kteří už se zapojili a třeba stačí úplná maličkost, poslat DMS na číslo 87777, heslo je SOS Haiti.

Táňa FISCHEROVÁ, herečka
--------------------
To v každém případě, protože ta pomoc tam bude zapotřebí léta, takže rozhodně se nenechat odradit a věřit těm neziskovým, nevládním organizacím, ty skutečně pracují moc dobře.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Názory herečky Táni Fischerové jsme slyšeli v pořadu Jak to vidí. Můžete si je i přečíst v přepisu na internetu, adresa je www.rozhlas.cz/praha, repríza pořadu bude uváděna dnes večer po 23. hodině. Přeji krásný den, mějte se hezky, na shledanou.

Táňa FISCHEROVÁ, herečka
--------------------
I já vám, na shledanou.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Táňa Fischerová
Spustit audio