Jak to vidí Táňa Fischerová - 21.9.

21. září 2010

Úterním hostem pořadu Jak to vidí (po 8:30 hodině) byla herečka a spisovatelka Táňa Fischerová. (Od 1. září 2008 zveřejňujeme /až po 24 hodinách, u pátečního pořadu až v pondělí/ needitované a neautorizované přepisy půlhodinových talkshow našich hostů. Tento pořad ZDE na také najdete ve zvukové podobě.)

Jak to vidí Táňa Fischerová ...

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobrý poslech vám všem přeje Zuzana Burešová. Hostem pořadu Jak to vidí je dnes herečka Táňa Fischerová. Vítám vás tady, dobrý den.
Táňa FISCHEROVÁ, herečka
--------------------
Hezké ráno.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Už jste tady dlouho nebyla. Kdypak naposledy?
Táňa FISCHEROVÁ, herečka
--------------------
Myslím, že v červnu.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Utíká to utíká a dnes máme opravdu velice žhavá témata. Hlavně hned to první, protože do Prahy už přijíždějí v tuto chvíli první odboráři, kteří se zúčastní dnešní demonstrace. Podle odhadů jich má dorazit kolem 20 tisíc a měli by to být zástupci až 19 odborových svazů. Chápete důvod jejich protestu?
Táňa FISCHEROVÁ, herečka
--------------------
No samozřejmě. Já dokonce jsem tohle čekala. Když vláda vyhlásila ty škrty, tak bylo zcela jasné, že dříve nebo později se odboráři musejí aktivizovat, protože oni skutečně tu situaci zaměstnanců dobře znají, oni s nimi žijí. Myslím někdy na rozdíl od lidí, kteří o nich rozhodují, protože ono rozhodovat podle statistik nebo od stolu, to je strašně snadné, ale když potom poznáte ty lidi a víte, jak jim je, v jakých podmínkách někdy těžkých a kolik hodin pracují a že musejí platit složenky, které, když se podíváte, každý den vám někdo oznámí nebo křičí nějaký titulek, co se všecko zdraží od elektrický energie, nájmu, plomb v poslední době, že by se někdo měl zamyslet, z čeho to ty lidi zaplatěj. A kromě toho ztrácejí pracovní místa, takže tam zase se říká, že se sníží sociální dávky a to, co mně na tom ještě vadí, a to snad nejvíc vadí, že se stále v té společnosti šíří, že vlastně my jsme líní, teď už třeba si nečistíme zuby, takže si za ty plomby můžeme sami, krademe a že se na nás prostě musí tvrdě, protože jinak bychom to hospodářství pravděpodobně všichni položili, protože máme tak špatný povahy. A to celý je postavený na lži, protože například když se podíváte do statistiky, tak dokonce u nás lidi pracují vůbec nejvíc hodin, myslím, že v Evropě. A tak dále, a tak dále. Já neznám nikoho, kdo by si nečistil zuby: Znáte někoho takového?
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Je pravda, že to není otázka, kterou bych pokládala každému ...
Táňa FISCHEROVÁ, herečka
--------------------
Pokládala každému ... Nicméně já myslím, že jsme docela kulturní a civilizovaný národ a pokud si někdo nečistí zuby, tak je to spíš proto, že nemá kartáček. Nějaký bezdomovci a ti to zas maj dost těžký a myslím, že i ti si někde čistěj zuby, pokud mohou. Takže to celý je vlastně postavený podle mě na lži. A vláda jakoby si vůbec neuvědomovala, že lidi už nemají kam ustoupit, že to není věc přežranosti a rozmaru, ale že je to věc přežití už pomalu. A kde začne morálka přežití, tam se samozřejmě hroutí i ty principy, které fungovaly. Takže já si myslím, že taková demonstrace je nesmírně důležitá. Čeho se obávám, je, že to s naší vládou vůbec nehne, že ona řekne ano, máte na to právo, v demokracii si každý může zavolat, tak jak chce. A ty věci jakoby půjdou dál nezměněné, což je tady chyba, protože demokracie, jak známo, je diskuse. A není možné tu skupinu lidí úplně z diskuse vyjmout a vůbec nebrat na vědomí, jak jim je. Kromě toho vím, že se ozývají už i zaměstnavatelé, že to tedy není jenom věc zaměstnanců, ale mnozí zaměstnavatelé říkají při těchto škrtech se zastaví ekonomika, protože lidé už prostě nemají na to, aby si něco vůbec koupili. A ani s nimi, myslím, se moc nemluví. Takže si myslím, že by vláda měla začít naslouchat tomu, co se děje.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Můžeme být konkrétní. Například nástupní plat lékaře je dnes 14 tisíc korun. Pokud projdou tyto škrty, tak nástupní plat bude 12 tisíc korun.
Táňa FISCHEROVÁ, herečka
--------------------
No to je absurdní.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
A vláda tvrdí, že opravdu platíme za ty dluhy těch předchozích vlád, že prostě peníze nejsou. Máte vy sama pocit, odkud by se mělo brát? Kde jsou ty rezervy? Co by vláda měla spíš udělat, než sáhnout na platy státních zaměstnanců?
Táňa FISCHEROVÁ, herečka
--------------------
Podívejte se, to říká každá vláda, že ta předchozí to zavinila. Mimochodem ta předchozí byla Topolánkova, čili pravicová vláda. Takže to tady nějak samozřejmě nehraje. Ale ono to hlavně není pravda, protože to i sám pan Kalousek přiznal, že my jsme jeden z nejmíň zadlužených států. Naše dluhy jsou v podstatě nejmenší. Samozřejmě ten trend, který je tu nastartovaný, je zdvíhá, protože pokud žijeme z dluhů a na dluzích je nastartovaná ekonomika, tak se ten dluh prostě bude zvětšovat. To jinak není možné, protože úroky samozřejmě se musejí z něčeho zaplatit a to prostě nejde. Tenhle svět takto nejde, což už říká mnoho lidí. Tady se musí měnit celý ten systém. Ale to, co u nás je v naprostém nepořádku, je korupce. A já bych docela ráda připomněla, teď jsem četla velmi zajímavý rozhovor s nějakým českým automechanikem, který žije léta v Řecku a který popsal tu situaci v Řecku, že tam nikdy nebyl přebujelý sociální stát, ale že tu situaci řeckou zavinila smetánka, která prostě přihrávala sobě zakázky a svým známým, že ten korupční systém tam byl naprosto přebujelý, že velké firmy neplatily sociální a zdravotní a potom jim to po letech stát odpustil. A tím se prohlubovala ta sekera, že dneska už je situace taková, že lidé, kteří vůbec práci mají, pracují 12 hodin za vlastně stejný plat jako měli předtím, a většina lidí práci ztrácí. Ta situace je naprosto beznadějná, ty dluhy stejně nemohou zaplatit. Evropská unie jim půjčila na 1%, ale přes soukromé banky, které to zvedly o 5%. Takže vidíte, a přitom ony byly velkými viníky. Takže já se spíš ptám, jestli naopak teď nejdeme tou řeckou cestou, protože přesně tohle je u nás nastartované. Všimněte si, kolik už bylo novel zákona o veřejných zakázkách, aby se ukázalo, že je to stále stejné nebo ještě horší. Já jsem četla někde děsivé číslo, že 17% našeho rozpočtu, což je asi 600 miliard, jde do těch rozkradených veřejných zakázek, takže tam jsou ty peníze. Dále dodneška tu není zákon o státní službě, který by zase nastartoval nějaký pořádek právě mezi úředníky, protože já jsem také četla zajímavý postřeh, myslím, že Ekologický právní servis se tomu věnoval, požádal úřady, aby s nimi spolupracovaly. Mnohé nespolupracovaly, takže to číslo je přibližné, ale za 3 roky šlo asi o 127 milionů, které se ztratily díky chybám státních úředníků. To už nikdo nikdy nezaplatí, protože oni nenesou vlastně žádnou odpovědnost. A tady jsme u toho zákona o státní službě, který, ačkoli jsme slíbili implementovat při vstupu do Evropské unie, ačkoli je snad i schválen, tak dodneška nebyl zaveden do našeho právního systému. A tady se musíte ptát politiků proč, komu to asi vyhovuje. A tady jsou ty rezervy. Když to spočítáte, kolik je to miliard a milionů.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Jsem ráda, že jste zmínila ten zákon o veřejných zakázkách, který také v podstatě není, ale proč není ta vůle ho přijmout? Protože u těch veřejných zakázkách, tam je přece velice, když to tak nazvu, optimální korupční prostředí.
Táňa FISCHEROVÁ, herečka
--------------------
No, protože jsou v tom všichni aktéři zaangažovaní. Ekonomové, politici, to máte ty skryté akcie, kdy vlastně nevíte, kdo tu zakázku dostal. Jestli v tom náhodou nejsou taky lidi z nějakých významnějších pozic, a nejspíš jsou. Prostě tady není vlastně ..., navíc to dostávají politické strany. Tady jsme u toho, že politické strany potřebují být finančně mocné, takže ty peníze se prostě díky těm zakázkám přelévají přes cizí firmy a přes nějaké sportovní akce a přes nějaké nastrčené akce, PR firmy stranám. No, a to vlastně všem vyhovuje.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
A co zmůže občanská společnost v takovém případě?
Táňa FISCHEROVÁ, herečka
--------------------
Já si myslím pořád, to mně nikdo nikdy nevymluvil, že právě občanská společnost se má aktivizovat a má začít být aktivní. Mně se třeba moc líbí Hnutí ProAlt, proalternativa, které teď vzniklo, které sdružuje lidi nejrůznějších profesí a začínají vypracovávat alternativní modely. Já si myslím, že to tady velmi schází, protože ta vláda představila jenom jeden jediný model a podle mě ještě na křivých nohou. To prostě nefunguje a je to postaveno na polopravdách. A ta občanská společnost má velký potenciál. Má v sobě lidi, kteří přemýšlejí o něčem, má v sobě lidi praxe, kteří vědí, jak to dole chodí a co by se mohlo a mělo zlepšit. A teprve ten dialog mezi našimi volenými zástupci a touto občanskou společností vědomou a hlásící se o svůj podíl na rozhodování a na diskusi, teprve ten může přinýst nějaký posun. Takže zaplať pánbůh za takovouhle alternativu a nechť sílí.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Říká ve vysílání Českého rozhlasu 2 Praha náš host, herečka Táňa Fischerová.
Paní Fischerová, když už jsme u těch vyjádření našich politiků, tak ještě jeden citát našeho politika, ministra financí, vám doslova hnul žlučí. Který to byl?
Táňa FISCHEROVÁ, herečka
--------------------
Je to několik dní, co jsem ho zaslechla. Myslím, že na Rádiu Česko, kde řekl, že ..., ono to samozřejmě nezaznělo poprvé, ale řekl to zrovna on, že je nutné ten systém otočit, aby byl odměňován výkon a nikoli odsloužená léta. A to skutečně je naprosto převrácení všech civilizačních hodnot, protože to je přesně ta výkonnostní ekonomika, jo, že my jsme všichni sportovci na startu. Samozřejmě že kdo má větší svaly, tak dál doběhne, a vyřadíme všechny, kdo nejsou připraveni na výkon. Navíc je to zúžení života na ten jeden jediný pohled výkonnostní, přičemž samozřejmě v minulosti se dobře vědělo, že právě o ty, kteří už tím výrobním procesem prošli a končí, se musíme starat zaprvé proto, že té společnosti věnovali nejdelší řádku let, že jejich síly slábnou, anebo naopak pokud jde o duševní výkony, tak ta moudrost se tam hodností a ta znalost. A že tedy se hodnotí to, že někdo dozrál do určitého věku a buď, protože nemůže, anebo naopak proto, že dozrál k nějakému skutečnému, k nějaké kvalitě, tak se má ohodnotit. Není možné ohodnotit výkon a vyhlásit to jako to hlavní, a to souvisí s tou proměnou těch tabulek, kdy oni chtějí otočit to, že ty tabulky jsou nastavené tak, že teprve nějaká menší část je ta odměna za to, když někdo dobře pracuje, tak to chtějí otočit, že ta menší část bude za to, co si vlastně podle těch tabulek, podle pravidel, která jsou nastavena. A to samozřejmě je zase prostor pro korupci, protože ten vedoucí si může rozhodovat úplně tak jako v Řecku, že prostě kamarádovi přidám a tomu druhému ne. Tady musejí být pravidla a musíme ctít odsloužená léta, musíme ctít stáří. A musíme ctít celoživotní výkon toho člověka.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
No, ještě se můžeme zastavit u té korupce. Ona vlastně existuje korupce systémová, korupce individuální. Která je z těch dvou varianta právě u nás?
Táňa FISCHEROVÁ, herečka
--------------------
No, je zcela jasné, že je to ta korupce systémová. To mě taky zaujalo. Nedávno Pavol Frič, který je sociolog, který se tomu věnuje také uveřejnil rozhovor, ve kterém píše o tom, že ..., bylo to v souvislosti, myslím, s panem Kopřivou, s panem náměstkem Kopřivou, že to je to shnilé jabko, že je to ten systém vyhodit jedno jabko a systém jede dál. A že většinou to shnilé jabko vyhodíme, když ještě na něj někdo poukáže, když ten člověk pokazí nějakou domluvenou hru, tak jde z kola ven. A pak se řekne podívejte se, pak se stejně nic nestane, protože ten systém ho stejně ochrání, protože on nikdy nechce zničit sebe sama, sám sebe. Takže je to samozřejmě systémová korupce, která je tu vytvořena, která funguje, kde jsou ty sítě, kde každý ví, co v tom systému má dělat, a kdo nechce v systému pracovat, tak je vyloučen a má problémy. Proto sem tam nějaký hrdina se potom v budoucnu odmlčí, octne se někde na okraji. To říká taky ten Pavol Frič. A už nikdy, říká už nikdy bych to neudělal, už nikdy bych do toho nešel, protože se všecko proti němu obrátilo. Ale to je přesně naopak. Ale musíme do toho jít ve větším počtu.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
O tom tady ve vysílání Českého rozhlasu 2 Praha mluvila i socioložka Jiřina Šiklová, která mluvila o tom, že lidem vadí, že za veškeré ty korupční kauzy nikdo nenese odpovědnost, že jsme se nedozvěděli nikdy, kdo byl potrestán, že ten trest přichází za dva za tři roky, že ti lidé se stále odvolávají.
Táňa FISCHEROVÁ, herečka
--------------------
Ale je to systém. To je přesně to, co jsem tedy zmiňovala v tom, kolik úředníků dělá chyby, těch 127 milionů. Tak za všechny ty chyby ..., a nejvíc těch chyb bylo snad na ministerstvu financí, které odpovídalo za 122 milionů, prosím, právě ministerstvo financí. A byl potrestán jeden jediný úředník, který někde v nějakém okresním městě dostal tisíc korun pokuty.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Když uzavřeme to dnešní téma, tedy to hlavní téma protesty v Praze, protesty odborářů, ještě mi povězte, myslíte si, že nám opravdu hrozí, že ti lékaři, kteří také budou v tom protestním průvodu, že budou odcházet do zahraničí?
Táňa FISCHEROVÁ, herečka
--------------------
Já myslím, že kdo bude moci, tak to udělá. Samozřejmě že každý nemůže, protože někdo má rodinu, někdo neumí jazyk. Ono to není tak jednoduché. Ale ten, kdo ještě může a bude mít tu nabídku, jakože vím, že ty nabídky tu jsou, protože tam mají podobné problémy, takže my se pořád posouváme. K nám přijdou lidi z Ukrajiny, z Ruska, naši lidi půjdou do Německa a dál. To je úplně absurdní.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Paní Fischerová, řídíte auto?
Táňa FISCHEROVÁ, herečka
--------------------
Ne.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Nejste řidička?
Táňa FISCHEROVÁ, herečka
--------------------
Ne, já jsem kdysi dělala si řidičák, ale rodina věděla, proč mi to auto nechtěla půjčovat. Tím pádem jsem zůstala stranou. Dokonce když jsem asi dvakrát ve filmu hrála, že řídím auto, tak mě strkali. To byla taková hanba. Já jsem držela ten volant a dělala jsem, že jedu, a vzadu byli nějaký chlapíci a strkali tím autem. Takže neřídím.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Vy dobře víte, proč jsem se na to ptala, protože včera byl otevřen jihozápadní, byla otevřena jihozápadní část pražského okruhu, což udělalo radost hodně řidičům, zvláště tedy osobních aut. Otevřen byl 23kilometrový úsek. Víte, kolik stál? Více než 20 miliard. Jeden kilometr stál více než 1 miliardu. Neuvěřitelná částka. Co tomu říkáte?
Táňa FISCHEROVÁ, herečka
--------------------
Tak to jsme přesně u toho, o čem jsme mluvily. Já jsem to taky sledovala a slyšela jsem vyjádření expertů, jejich okouzlení tím, že taková stavba tu vůbec ještě nebyla, že to je unikátní technicky i jinak. Tak jsem se těšila, přestože já jsem teda proti zalévání země betonem, protože to prostě nikdy nepomůže, naopak zesílí provoz a tak dále, ale to není předmětem našeho zájmu dnes. Ale pak jsem najednou začala zjišťovat, co všechno se stalo. Začalo to už tím, že tam pozvali lidi a pak je tam nepustili. To mě úplně ohromilo, protože jsem si říkala, tak tady buď pravá ruka neví, co dělá levá, buď je tam někdo pozval a druhý je tam nepustil, nebo ti, co je tam pozvali, je tam nakonec nepustili. Už tím začalo cosi podivného, co se okolo toho dělo. A pak to pokračovalo tím, že se ukázalo, že ten vychvalovaný most má nějaké chyby, že se dokonce báli to otevřít, že tam do poslední chvíle něco zřejmě svařovali, že tam zřejmě ošidili ten materiál, protože se ukázalo, že místo nějaký tvrdý desky tam dali nějaký dvě lehký. A tady jsme zase u toho. Takže teď se vůbec neví, jestli to bude funkční. Navíc jsem slyšela, že ty náklaďáky si zajedou asi 30 kilometrů, takže zase už ten, kdo to plánoval, tak zřejmě jako na jedný straně se ušetří nějaká čtvrť, ale jinde, že by to teda nějak pomohlo životnímu prostředí, když se najede víc ... Já jsem z toho celého naprosto zmatená. A při té sumě peněz znova vidíte, že v naší zemi se zdá, že téměř už nic nefunguje a že žijeme v jakémsi absurdistánu nebo kocourkově.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ta částka je opravdu vysoká. 1 kilometr něco kolem miliardy. Na tom by se možná mohlo přece ušetřit, protože ...
Táňa FISCHEROVÁ, herečka
--------------------
No právě.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
... právě kdyby ty silnice, dálnice nebyly tak předražené, tak by možná byly peníze na ty státní zaměstnance.
Táňa FISCHEROVÁ, herečka
--------------------
Ale to jste zase u těch veřejných zakázek. To je, pořád to spadá do tohoto okruhu. Navíc tady není koncepce. Nejdřív by měla být koncepce, co chceme, jak to uděláme. Udělat postupný plán, do toho zapojit obce a města, aby se to postupně schvalovalo. A ono to ... Jeden si vymyslí silnici, prosadí si to, protože má známý, druhej mu zavolá, že by to mělo víst ještě tamhle tudy a takhle to funguje salámovou metodou. Pak zjistěj, že nemají vykoupený pozemky, potom pošlou lidi proti tomu, kdo zrovna nechce ten pozemek prodat, protože je to třeba jeho obživa, nebo ani nevymění v případě slavné paní Havránkové pozemek za pozemek. A takhle to u nás funguje.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Něco můžeme pochopitelně ovlivnit, zvláště když jsou volby. A jedny volby se blíží. O těch budeme mluvit už za chvíli.
Další téma, které probereme s herečkou Táňou Fischerovou, se týká podzimních voleb. Městské zastupitelstvo budou Pražané volit v sedmi různých obvodech. Při těch posledních volbách byla celá Praha jediným volebním obvodem. Jaké to má výhody, jaké to má nevýhody?
Táňa FISCHEROVÁ, herečka
--------------------
No, je to spravedlivější k těm menším stranám, protože když je jeden ... Já samozřejmě nejsem matematik, já nejsem, se přiznám, honěna v těch volebních číslech. Ale tolik vím, že ten jeden volební obvod nastavuje spravedlivou možnost pro všechny zúčastněné subjekty. A já o tom nechci moc do hloubky mluvit, protože dokonce už jsem o tom jednou mluvila. A to tehdy, když někdy poprvé, teď nevím, jestli to bylo na jaře nebo na podzim loni, problesklo, že pražští radní uvažují o tom, že by rozdělili Prahu na těch 7 obvodů. A tehdy se, tehdy vznikl proti tomu samozřejmě šum, protože každému bylo jasné, že to není spravedlivé a že je to zneužité té moci, protože když tam mají většinu, tak si prostě odhlasují všechno. Mimochodem tady jsme u té většiny, jestli je takovým štěstím, když má někdo takovou většinu, že už se nemusí s druhými bavit, zejména v našich poměrech, kde se to prostě vždycky narve. Vždycky je lepší, když se lidi mohou a musejí dohadovat, než když někdo má takovouto většinu. A tehdy, a hlavně možná proto to říkám, si pamatuju, že vystoupil Pavel Bém a dementoval to a řekl ne, že o něčem takovém se neuvažuje, aby se to potom měsíc před posledním nebo na posledním zastupitelstvu v klidu prohlasovalo. A to já považuju za zaprvé prostě lhát se nemá a nesmí a zejména ne veřejný činitel. A za druhý je to samozřejmě, ten zákon takto je postaven, ale jistě nesloužil k tomu, aby se s ním manipulovalo před volbami. Určitě měl na mysli asi, že radní mohou změnit za určitých okolností ty obvody. To pravděpodobně mělo sloužit něčemu dobrému a nikoli prostě silou prohlasovat něco, co slouží mně. To já považuju za porušení těch demokratických principů. A nebudu teď mluvit o tom, co ..., o Opencard a tunelech Blanka, o tom už jsem mluvila jindy. Ale myslím si, že za tohle by voliči měli potrestat, protože to se prostě dělat nemá.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Volby se blíží, bude záležet na každém, jak se rozhodne. Jenom řeknu, že každý volič v Praze najde místo 1500 jmen, na volebním lístku je 180 kandidátů.
Ještě jsme nezmínili vaše vlastně důležité téma, což je kultura. A právě ministr kultury Jiří Besser plánuje zrušení nefunkčního Státního fondu kultury. Než budeme mluvit o tom, proč by se měl zrušit, povězme si nejdřív, k čemu vlastně tento fond sloužil a slouží.
Táňa FISCHEROVÁ, herečka
--------------------
No, Státní fond kultury byl samozřejmě založen pro podporu kultury, protože Sazka podporovala zejména sport, i když tam nějak menšinově občas se něco objevilo, ale sport byl její hlavní. Taky víme, jak to dopadlo. Ale toto byl fond, který měl pomoci kultuře, protože v těch devadesátých letech taky k nám přišli takový ty hlasy, že si kultura na sebe má vydělat sama a že začaly se rozpadat ty staré systémy, které fungovaly, ačkoli mnohé byly funkční, tak přece jenom ta nová doba přinesla nové akcenty a nové soubory a začalo se to samozřejmě víc rozdělovat. A ten Státní fond kultury byl určen právě k podpoře kultury a od samého počátku byl jaksi tragicky pronásledován. Na něj snad spadlo úplně všechno, co mohlo. Začalo to Lotynkou, která skončila samozřejmě naprostým fiaskem, způsobila, že státní fond měl dluhy, šlo to přes ty nešťastné budovy U Hybernů, kde když jsem byla ve sněmovně, tak se zjistilo, že já nevím, do roku, já nevím, 21 možná, teď to říkám z hlavy se mají splácet nějaké dluhy. To se potom nějak oddlužilo. Pokud si vzpomínám tak matně, tak ministr Jehlička do toho dal nějaké miliony, tuším 200 milionů, ale nevím vůbec, jak to s tím domem U Hybernů dnes je, jaké jsou smlouvy a co přináší. Další byl dům U Černé Matky Boží, který potom nějak začal sloužit Národní galerii. Ani tam nevím, jak se s tím účtuje. Ale protože jeden čas platil Národní galerii elektřinu, ale vlastně nedostal zpátky pro kulturu ani korunu, sloužilo to jenom na podporu Národní galerie, ale jak říkám, nevím, jaký je dnešní stav. Ale ještě za života Pavla Dostála já, my jsme se o tom bavili, já jsem říkala snad za těchto okolností to zrušte a podporujte kulturu z ministerstva. On řekl ne, já jsem vyjednal s dopravou, že Dům železničářů na Vinohradech, nyní Národní dům na Vinohradech, přijde, připadne kultuře a ten konečně ponese kultuře nějaké peníze. Krom toho je tam takzvaná odúmrť, to je autorská práva, která, kde už uplyne ta lhůta, kdy už se to nemusí platit, tak to vlastně jde také do toho fondu. To je, tuším, tak 2 miliony. No, a ten Národní dům na Vinohradech, ten samozřejmě nese nějaké peníze. A rozdělovalo se okolo 6 milionů. Tak v té bídě, která teď nastává, a kultuře je stejně zle jako doktorům, jako každému, já si vůbec nedovedu představit, jak ty instituce přežijí, protože ty měly vždycky podfinancovaný rozpočet, všichni, kdo se starali o muzea, výstavní síně, zaměstnanci divadel, ti vždycky měli hluboko do kapsy. To prostě nikdy nebyl ..., to pár špiček samozřejmě, která, ty špičky, které se točí okolo filmu, tak tam je to jiné, ale jinak teda běžní, běžní zaměstnanci v kultuře jsou na tom opravdu špatně a vždycky byli. Takže když se jim teď bere, tak pro ně je to opět likvidační. A já nevím, kolik z těch lidí může vůbec přežít. Myslím, že začnou zanikat různé sbory a že i tady se objeví ta, ta bláznivost. Já to vůbec nedovedu pochopit, toho škrtání. No, a ten státní fond mohl alespoň něčemu pomoci. Ale já bych moc ráda, aby ministr vysvětlil, co tedy bude s tím domem na Vinohradech, kam jdou ty peníze. A navíc jsem slyšela, že se tam uzavřela zase smlouva s nějakou soukromou firmou a je nevýhodná pro stát. Takže to jsou ty věci, které by se měly řešit. A poslední poznámka, zjistila jsem, že poslanci dodneška nezvolili radu fondu. Oni mají jednu z povinností zvolit rady fondu. Je to podle mě velmi nešťastné. A to v tajném hlasování. A kdo bude honit poslance za to, že ten fond je nefunkční, protože oni nesplnili svoji zákonnou povinnost?
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Říká ve vysílání Českého rozhlasu 2 Praha náš dnešní host, herečka Táňa Fischerová. Děkuji za to, že jste sem přišla, děkuji za příjemnou půlhodinku a zase někdy příště na viděnou a na slyšenou. Hezký den.
Táňa FISCHEROVÁ, herečka
--------------------
Hezký den.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Táňa Fischerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.