Jak to vidí Ivan Hoffman - 10. října

10. říjen 2011

Pokud vám uniklo pondělní Jak to vidí s komentátorem Ivanem Hoffmanem, nabízíme přepis (needitovaný a neautorizovaný) jeho úvah.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Příjemný poslech vám přeje Vladimír Kroc. Hostem pořadu Jak to vidí je i toto pondělí Ivan Hoffman, komentátor Deníku a spolupracovník Českého rozhlasu. Dobrý den do Zlína.
Ivan HOFFMAN, redaktor
--------------------
Já opět jaké každé pondělí zdravím do Prahy a všude.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Ze 121.ročníku Velké pardubické žokej Josef Váňa absolvoval 25 a 8 vyhrál. Za 10 dní mu bude už 59. Tak to je zkrátka přírodní úkaz. Nebo řekl bys to jinak?
Ivan HOFFMAN, redaktor
--------------------
No, já když jsem o tom včera hovořil s naším editorem v novinách, tak jsme se oba jenom smáli, vlastně jsme ani nic k tomu neuměli říct a je s sním trošku, s Josefem Váňou problém. Člověk o něm píše rok co rok a samozřejmě těžko je k tomu už něco nového říct a tak já letos jsem si říkal, no zkusím to napsat takovým lehkým perem a tak jsem ještě před tím závodem žertoval, jak opět vyhraje, to ty mladé odradí, jak už k nám ani nikdo nechodí ze zahraničí, protože nikdo se mu nechce dívat na záda a jak vlastně už závod, kde kdysi závodili koně, dneska už závodí žokeji a nevyhrává jezdec na nejlepším koni, ale kůň s nejstarším žokejem a tak jsem prostě takovým lehkým perem takhle psal a pak mi jeden čtenář vyčetl, že jsem napsal naprosté nesmysly a že jsem hrozně Váňu urazil a že už to neumím a že, když prostě my tiskneme takové bláboly, tak ať už prostě jako přestanu psát. A já jsem si uvědomil, že my se sice všichni usmíváme, ale vlastně z Váni je, už postupně se stal ten typ hrdiny, o kterém se vlastně nedá žertovat. I když se všichni usmíváme, tak už to není žertovné. On je doopravdy člověk, před kterým člověk musí jenom se znovu sklonit a rok co rok zopakovat, že opět posunul hranice lidských možností, že přepsal znovu historii, vlastně všechna ta klišé se musí znovu s vážnou tváří zopakovat, protože jinak to prostě o něm napsat nejde.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Tak, já tu mám Hospodářské noviny, Právo, Dnes i Lidové noviny a všude je na titulu, tak to je jednoznačné. Ale ty ses o tom trošku zmínil, že to fér, že se oslavuje žokej a už tolik ne kůň Tiumen má tedy šanci za rok vyrovnat rekord Železníka, který Velkou pardubickou vyhrál už 4 krát. I o tom by se mělo mluvit, ne?
Ivan HOFFMAN, redaktor
--------------------
Já si myslím, že toho koně nejvíce oslavuje jeho žokej. A to, jak Váňa o tom Tiumenovi mluví, to je neuvěřitelné, člověk je až dojatý, jo, protože on s tím zvířetem neustále žije, on samozřejmě, jak potom vyplynuje z těch agenturních zpráv a když to člověk slyší, tak samozřejmě současně velice dobře zná i tu Sisteen, kterou v té cílové rovince předehnal, teď o ní mluví jako o bestii, která se splašila a tak dál. No ale z každého jeho slova je jasné, že ...
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
To říká s láskou.
Ivan HOFFMAN, redaktor
--------------------
... že to říká s láskou, že má ty zvířata strašně rád a je to možná i odpověď na takovou tu věčnou debatu, jestli teda ten závod je a nebo není v pořádku, jestli ta zvířata nejsou týraná, jestli není zbytečně těžký a tak dále, prostě to se vynořují stále takové, jestli se vůbec zvířata mají do něčeho takového jako hnát. No nakonec když člověk slyší toho žokeje a dívá se na prostě tyto záběry, tak si říká, no, možná ta zvířata to mají v sobě, jo, jak on říká, že prostě kůň běží na myšlenku, on si pomyslí a kůň to udělá, jo, to je, já na to docela věřím a myslím, si, že právě ten Josef Váňa tu Velkou pardubickou, on z ní dělá trošku nudu, jo, prostě už vyhrává jenom on, ale vlastně tím způsobem, jak si ho všichni všímáme, on tu Velku pardubickou v očích zřejmě mnoha lidí zachraňuje a propaguje tím nejlepším možným způsobem.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Teď mě napadlo, že je to vlastně logické to spojení, jak on kdysi řekl, že když přijde, přišel fandit Karel Gott na tribunu, tak že pojede a vyhraje tedy podeváté, jestli dobře počítám, protože on je vlastně takovým zlatým slavíkem mezi žokeji.
Ivan HOFFMAN, redaktor
--------------------
Ano, já jsem dokonce tuhle tu myšlenku, jestli si myslí, že je původní a tvá, tak už jsem ji někde dneska ráno četl, ale asi to napadá všechny. Napadá to všechny protože on vlastně toho Karla Gotta zmínil, tak vlastně to všem takhle seplo, no.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
A ještě k té Sexteene, nebylo ti líto té klisny, která, pokud tedy vím, běžela naposled a to vítězství už o půl délky, dalo by se říci o prsa?
Ivan HOFFMAN, redaktor
--------------------
Tak to je těžké, to ...
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Je to ...
Ivan HOFFMAN, redaktor
--------------------
... já jsem tam neměl favorita, ano přesně, a je vidět, že to se nedá asi zmanipulovat, to je prostě v těch zvířatech a ten, ten Tiumen prostě má vítězného ducha. Mně se moc líbilo, jak Váňa ještě před tím závodem řekl, že letos je ten Tiumen ve velmi dobré zdravotní kondici, že je zdravý a tak všichni uvažovali o tom, jak je zdravý kůň, ale nikoho nenapadlo, znovu počítat všechny Váňovy zlomeniny a uvažovat o tom, kolik mu je let. Je to zajímavé a já se i na ten příští rok moc těším, doufám, že tam Váňa opět bude. A určitě o něm bude hovořit pěkně, i když nevyhraje. Já mám pocit, že on, už, už teď jsem si tak nějak připravoval, co řeknu, až prohraje, že stejně je nejlepší. Jenomže zase vyhrál.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Mám pocit, že si ti trošku teď žehlíš minimálně u toho čtenáře, který ti vyčinil za to, žes to znevážil.
Ivan HOFFMAN, redaktor
--------------------
Určitě, určitě, docela mě mrzí, že jsem to psal lehkým perem.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Událost si nenechal ujít ani Petr Bendl. Současná vláda má už tedy prý nejlepšího ministra školství od roku 1990. Má šanci mít i nejlepšího ministra zemědělství?
Ivan HOFFMAN, redaktor
--------------------
No, tak když se člověk podívá na to, jak celá ta výměna proběhla, tak z mého pohledu je to trochu trapné. Ono ten ministr Fuksa, pokud jsem sledoval ohlasy zemědělských redaktorů, lidí, kteří prostě se věnují prostě té problematice dlouhá léta a jsou nezávislí, ale i reakce, já nevím, té odborné veřejnosti, přímo zemědělské, tak vůči němu vlastně nebyly žádné nějaké větší výhrady. Dokonce se mu připisovaly zásluhy za to, že se bere za české potraviny a že ten jeho způsob vyjednávání v Evropě ve prospěch našich zemědělců, že mohl znamenat i nějaké dotace, peníze a tak dál. Jinými slovy, jemu se toho moc nevyčítalo. Dokonce i byl chválen za to, že má nějakou starost o českou krajinu, což mimochodem také patří do toho resortu a k jeho agendě, no a byl zřejmě vyměněn ani ne tak předsedou vlády jako předsedou ODS kvůli nějakým stranickým záležitostem, kterým my nestraníci prostě nemůžeme rozumět. My zřejmě na to nemáme buňky a ani to ti politici neumějí vysvětlit. To, že někdo někoho podporuje a má někde nějaký vliv vede k tomu, že nakonec v čele nějakého resortu objeví zasloužilý funkcionář místo kvalifikovaného odborníka. A to se zřejmě teda doopravdy stalo. V politice to ale podle mě není jako ve firmách, kde se najme manažer, který rozumí řízení a může řídit cokoliv, protože rozumí tomu, jak se řídí lidi, jak se ovládá prostě ta mašinérie a ten aparát. Tady si myslím, že v těchto odborných resortech, ať už se jedná o to školství, které jsi zmínil, to je také mimochodem vlastně takový vleklý průšvih, který se prostě jednoho dne projeví a pak už budeme těžko hledat, který z té dlouhé série nekompetentních ministrů to vlastně způsobil a hlavně ono to způsobí vždycky všichni jo, ale v tom zemědělství to bude totéž. Tam vlastně to nebude mít jednoho viníka. Viníkem bude prostě ta situace, kdy se odměňují straníci jeden druhého za loajalitu různými křesly a židlemi a ve skutečnosti ti lidé přicházejí někam do problematiky, které jenom velice chabě rozumí, postupně se to učí, někdy se to ani nestihnou naučit a pak odcházejí a vlastně takhle my na to všichni doplácíme. Tak já se docela na to i zlobím. Myslím si, že ta strana za to nestojí a to, jestli prostě má pan premiér podporu o jednoho člověka víc nebo ne a jak to dopadne ve středočeské organizaci ODS, to mně upřímně řečeno je absolutně fuk.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Prezident Agrární komory Jan Veleba se obává, že výměna na postu ministra zemědělství může oslabit, jak řekl, naši vyjednávací pozici při tom závěrečném vyjednávání v podobě klíčové reformy společné zemědělské politiky Evropské unie po roce 2013. Změna prý, jak řekl, přišla v nejméně vhodnou chvíli. Co si myslíš o tomto?
Ivan HOFFMAN, redaktor
--------------------
No, tak přesně totéž, co říká pan Veleba říká i jeho velký kritik zemědělský novinář Petr Havel, který, kterého já teda, pokud jde o zemědělství, často čtu a jeho názoru si cením a myslím si, že se tomu dlouhodobě do hloubky věnuje a tady dva lidé, kteří rozhodně nejsou přátelé a nepadnou si do oka, tak mají úplně stejný názor a ono to tak zřejmě bude, to uvidíme. Ale to není ta hlavní chyba. Hlavní chyba je, že prostě do toho resortu neusedne člověk, který by se doopravdy začal zajímat, co se s tím naším zemědělstvím děje. Že by třeba, já nevím, si nechal udělat nějaké rešerše, proč vlastně na těch polích zcela zmizel hrách, proč se nepěstují jahody, proč není na polích řepa, která tam kdysi bývala, proč tam není jetel, proč už není vlastně jaké plodiny střídat, aby prostě se správně využívala půda. To se všechno prostě dramaticky změnilo a řekl bych, že to kapitalistické zemědělství likviduje tu krajinu ještě hůř, než to socialistické, nebo jak bychom to řekli, kterému se vyčítalo právě takové to zcelování těch ploch a necitlivým přístup ke krajině a likvidace prostě těch, já nevím, remízků a věcí, které v té krajině měly prostě po léta, po staletí svou funkci. Když se podíváme na to, co se děje dnes, tak to je ne pokračování, to je ještě zhoršení toho stavu, který zde byl vydáván za špatný a tady není člověka, který by prostě nad tím se nějak zamýšlel. Tam prostě přicházejí lidi a zajímají je jenom peníze, peníze, peníze, ale v takovém případě potom tu krajinu jenom sotva odevzdáme dětem alespoň ve stavu, v jakém my jsme ji zdědili po předcích. To je prostě podle mě to nejhorší na celé věci.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
V pořadu Jak to vidí se s Ivanem Hoffmanem vracíme vždy v pondělí k některým událostem uplynulého týdne. Ve středu bylo bývalému prezidentovi Václavu Havlovi 75 let. Už to tedy oslavil s předstihem. Tys o ve svém komentáři nešetřil. Proč myslíš, že paradoxně skončila Havlova mise symbolicky zvolením prezidentem?
Ivan HOFFMAN, redaktor
--------------------
No, já bych si nedovolil to takhle tvrdě napsat, kdyby nebylo jedné takové události, na kterou jsem si před časem vzpomenul, kdy jsem to Václavu Havlovi i přímo teda řekl do očí. Když se chystal podruhé kandidovat za už českého prezidenta, tak před tím udělal takovou sérii setkání s lidmi, kterých se ptal, co tom celém soudí a snažil se vytvořit si nějakou představu v rozhovorech s ekonomy, ale také komentátory a tak jsme byli v Lánech, bylo nás tam 6, 7 komentátorů, vím, že tam tenkrát byl Jiří Hanák, Jirka Leština, Macháček, byli tam, byl tam někdo z televize, z Radiožurnálu tenkrát jsme tam byli Petr Nováček a já no a když se nás teda přímo zeptal, jestli si myslíme, že by měl kandidovat, tak myslím, že ho všichni v tom podpořili, ale já jsem mu tenkrát řekl, že si myslím, že určitě a řekl jsem mu, že je ho na prezidentování škoda, že to může dělat prakticky kdokoliv a že on je vlastně cenný tím, jak umí reflektovat realitu společnosti a jak umí vlastně oponovat tomu špatnému, co se děje a z pozice prezidenta se to dělat nedá, politika je věčný kompromis a tak dál. Čili, já jsem neuvažoval, jestli je užitečný lidem, republice, národu, vlasti a jak se to většinou teda bere, ale spíš jestli ta jeho mise je potřebná, jestli toto nejlepší, co on umí. A tak vlastně, protože jsem mu to tenkrát řekl, myslím, že to, neudělal jsem mu tím radost, jo, myslím,že on to nechtěl slyšet, že on byl předem rozhodnutý, že je potřebný a že chce být tím prezidentem a ...
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
A chtěl to jenom mít potvrzeno.
Ivan HOFFMAN, redaktor
--------------------
... ano, chtěl si to prostě od všech vyslechnout, ale já si nemůžu pomoct, pro mě strašně ovlivnily jeho eseje Moc bezmocných a pak Slovo o slovu a to byly věci, které doopravdy ovlivnily mé přemýšlení o světě a o věcech. Pokaždé jsem měl pocit, že ta jeho myšlenka nepolitické politiky spíš vede k cíli než ta politika politická a oslovovala mě ta jeho představa života v pravdě, kdy člověk dělá to, co je správné bez ohledu na to, jestli se to vyplácí, nevyplácí. Jinými slovy pro mě on je cenný jako myslitel, jako filosof, nikoliv jako politik a ...
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Ty jsi napsal, že se dopracoval k životu, když ne ve lži, tak v kompromisu. Ale sám jsi to před chvílí řekl a včera, když jsme o tom mluvili s Lídou Rakušanovou, tak ta ve svém komentáři namítla, že politika je věčné hledání kompromisu.
Ivan HOFFMAN, redaktor
--------------------
No, takovým politikem v tomto smyslu byl i Gustav Husák, který prostě řekl, že je potřeba vnímat realitu, nikoliv snít a minimalizovat škody a to je politik, kterému Václav Havel kdysi napsal prostě za doby těžké normalizace otevřený dopis, kterým vlastně se z dramatika stal vlastně takový vůdce opozice a teď si tak říkám, no dobře, tak když to takhle vezmeme, že politika je kompromis a politici jsou lidé, kteří nikdy nemohou říkat celou pravdu, no, tak potom doopravdy kontrolujme lidi, kteří dělají ty kompromisy z nějaké nezávislé pozice, dávejme na ně pozor, ale takové to heslo, že kdo, když ne my a kdy, když ne teď, bylo velice ošidné. Já si myslím, že chyba se stala hned na tom začátku, že vlastně lidé, kteří měli kontrolovat, aby prostě ty nové poměry se odvíjely v souladu s nějakými nejlepšími možnostmi, tak všichni šli do té politiky a tam začali dělat ty kompromisy, bez kterých se ta politika dělat nedá místo toho, aby i nadále zůstali morálními, nebo řekněme mravními autoritami té společnosti.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
A proč jsou názory na Václava Havla tak polarizované? Buď je vynášen a nebo zatracován.
Ivan HOFFMAN, redaktor
--------------------
Je to pravda. Tak on si o to možná taky trochu koleduje tím svým způsobem, jak věci pojmenovává. Protože zase on až takový úplný kompromis nikdy není. Když si vezmeme tu jeho politickou kariéru, tak mnohokrát prostě řekl věci, které lidi nechtěli slyšet a které by jako skutečný politik kariérní, profesionální od začátku,nikdy neudělal. On vlastně zůstal na takové půl cestě. Nakonec se věnoval tomu, že minimalizoval škody, které dělali lidi kolem něj a nebo aspoň v to věřil. To znamená, že to je i důvod, proč je vlastně vnímán jako člověk nesmírně užitečný. Ale z druhé strany lidé si pamatují jeho první projevy a když vlastně vezmou jako do nějaké relace s tím, co se potom doopravdy stalo, tak nacházejí nesrovnalosti. No a další věc je, že mnoho lidí Václavu Havlovi neodpustí některá zásadní rozhodnutí, a to je podpora zásahu v Srbsku, to je prostě věc, která, která, nebo v Kosovu, to je věc, která mu hodně teda politicky odebrala, odebrala příznivců. No a potom mnoho lidí ho spojuje s tím, že zde byl budován kapitalismus, o kterém on hned na začátku říkal, že prostě to je něco, co, z čeho je obviňován a podezírán, ale něco, co nechce a nikdy nechtěl. No a tím, že někdo je prezidentem, tak samozřejmě nese spoluzodpovědnost za to, co se v té zemi děje a já bych řekl, že v některých případech i spoluvinu. To mu prostě nelze odpárat a mně se to těžko říká, protože je to člověk, kterého považuju za velikánskou osobnost, který mě velmi ovlivnil a daleko raději bych byl, kdyby zůstal tím nezávislým myslitelem a to, co říkám dneska já, říkal on.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Dnes s Ivanem Hoffmanem. Dnešní omezená suverenita našeho státu pod patronací bruselských novodobých protektorů je varováním pro naši budoucnost i pro budoucí vývoj Evropy. To stojí v programu strany ČSNS 2005, která je po vyjednávání o sblížení s novou stranou Jiřího Paroubka momentálně bez předsedy. Jak se ti toto nové dění na politické scéně zamlouvá?
Ivan HOFFMAN, redaktor
--------------------
No, tak já jsem ještě ani nezaregistroval, že Jiří Paroubek nabízí něco konkrétnějšího než sám sebe, jo, prostě to je první, co vidíme je, že politici, když odejdou prostě z vrcholné politiky, tak za chvíli zjistí, že to asi byla chyba, že byli tak skvělí, že je jich škoda a tak se prostě snaží zase vrátit a to první, co řeší je s kým a proti komu a teprve později začínají formulovat nějaké programové teze. Možná to, co jsi teď citoval, je takový úkaz, který v poslední době vyvolalo dění politické v Maďarsku, kde Viktor Orbán zvítězil s takovým konzervativně nacionálním programem a zvítězil tak, že vlastně všechny ostatní převálcoval a tak si i v okolních zemích s podobnou historií dávají politici otázku, jestli toto není karta, se kterou prostě lze uspět. A vidíme, to bylo, to bylo i téma voleb polských, ke kterým se možná dostaneme, a je to prostě takový evergreen, ale já bych řekl, že to zřejmě až tak lákavé není a že u nás prostě s tímto programem v nejbližší době ještě žádné terno udělat nelze.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
A měli by poslanci Paroubek a Šlégr složit mandát, když ho dostali od voličů sociální demokracie?
Ivan HOFFMAN, redaktor
--------------------
Já si myslím, že tak to mělo být u všech politiků v minulosti a že to má být i v budoucnu a že by to tak mělo být i v tomto případě. Ono se to tak nikdy nestane. Politici se u nás a nebo poslanci tváří, že lidé zvolili zrovna je a že právě je chtěli a že jsou odpovědni teda vlastně těm svým voličům, nikoliv té své straně, ale v tom stranickém systému, kde politické strany sestavují kandidátky, to tak úplně neplatí a doopravdy to, že někdo se dostane do parlamentu, je spíše zásluhou těch jeho spolustraníků a nebo sponzorů, kteří financovali prostě bilboardy a různé spoty a klipy a vařili lidem guláš, než toho jednoho jednotlivého politika, který prostě pokud si o sobě myslí, že je tak geniální, že právě jeho tam lidí chtějí, tak je to minimálně neskromné.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Podle předběžných výsledků parlamentních voleb v Polsku zůstane zřejmě u kormidla dosavadní premiér Donald Tusk a jeho Občanská platforma. Překvapivě dobře si vedla antiklerikální strana Palikotovo hnutí, to získalo kolem 10 % hlasů. Je takový vývoj v katolickém Polsku pro tebe překvapením?
Ivan HOFFMAN, redaktor
--------------------
No, ono, my stále říkáme stereotypně katolické Polsko, nevěřící Česko a tak dále. To jsou věci, které je potřeba možná trochu promýšlet a také sledovat je v nějakém vývoji a v nějakém časovém, na nějaké časové ose a samozřejmě svět se mění a mění se i Polsko a dnes už bychom možná mohli hovořit o tom, že i tam vlastně volby nakonec rozhodla většina orientovaná nikoliv prokatolicky a nebo protikatolicky, ale jednoduše konzumně. Dneska, když se lidé dívají na Jaroslawa Kaczynského, který zaprvé trochu zůstal prostě v minulosti, stále velmi citlivě prožívá tu polskou tragédii, tu havárii, kde zemřel jeho bratr prezident, no a podle zpráv z Polska mnoha mladým lidem se zdá, že je prostě potřeba jít dál, i když se stala strašná věc, tak není možné prostě zůstávat v minulosti, je potřeba jít dál a z něho nemají ten pocit, že je toho schopen, to je první věc, druhá, ta jeho kampaň byla nesmírně agresivní a pokud lidé volili Donadla Tuska nakonec víc než Jaroslawa Kaczynského, tak to nebylo pro to, že byl, že je liberál, ale proto, že prostě byl uměřený, že až tolik netlačil na pilu, protože někdy to je, někdy to je prostě lidem jednoduše už nepříjemné. No a tak nakonec, když se podíváme na to vítězství té Občanské platformy, tak já pochybuju proto, že vyhrál proto, protože chce dělat razantní reformy a že je jednoznačně proevropský, že chce prostě splnit konvergenční kritéria a přivést Polsko k euru, to si dokonce myslím,že on vyhrál navzdory těmto slibům a programovým některým prioritám, než díky jim. To je, politika je komplikovaná, tam, tam jde o mnoho různých věcí, které nakonec se proměňujou do toho volebního výsledku a ukazuje se, že Polsko prostě neslyší na nějaký konzervativní nacionalismus, alespoň v té míře, jak v to doufal Jaroslav Kaczynski a on sice říkal, že prostě má pravdu a dříve nebo později vyhraje, ale ono to vůbec není jisté.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
V den nedožitých 71.narozenin Johna Lennona, se potřetí oženil exbeatles, britský hudebník Paul McCartney, jemu je 69, nevěstě tuším o 18 míň. Zaujalo tě na této zprávě něco, kromě toho, že hostina byla prý vegetariánská?
Ivan HOFFMAN, redaktor
--------------------
No, já jsem milovník Beatles. V mém dětství se lidé dělili na ty, kteří měli rádi Rolling Stones a kteří měli rádi Beatles. Mně byli bližší ti melodičtější Beatles a tak vlastně trochu s takovým smutkem sleduji, že vlastně se hovoří v souvislosti s tou svatbou jenom o dvou věcech a o tom, a to zaprvé o tom, že jak ženich a nevěsta vypadají a zadruhé, kolik mají ženich a nevěsta peněz, a to každý zvlášť, jo. To prostě jsou ne zrovna důležité věci, ale fakt je, že ta historie těch Beatles se asi do značné míry uzavřela jejich rozchodem, pak ještě každý udělal leccos, ale vlastně už to nikdy nebude ono. To znamená my přihlížíme k té svatbě jako k něčemu, co s tou minulostí a nebo s těmi Beatles už vůbec nesouvisí. Možná, možná se doopravdy k tomu nedá mnoho říct. Já jsem zaregistroval jediný takový pokus, a to bylo tuším na zpravodajství Novy, kde, kde prostě využili řadu písniček z minulosti a nakonec popřáli, aby prostě to jejich soužití nebylo ponorkou, žlutou ponorkou, prostě tak to mi přišlo aspoň takový jako pokus udělat, udělat z toho něco víc.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
To byl Ivan Hoffman, komentátor Deníku, spolupracovník Českého rozhlasu. Za týden opět na shledanou.
Ivan HOFFMAN, redaktor
--------------------
Přeji hezký den.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Zítra bude hostem pořadu Jak to vidí profesor Václav Pačes. Vladimír Kroc děkuje za pozornost a přeje dobrý poslech dalších pořadů.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: iho
Spustit audio