Ivo Neame – Yatra

22. říjen 2012

Britský multiinstrumentalista Ivo Neame patří k nejvytíženějším hráčům ostrovní jazzové scény. Po nahrávkách v menších sestavách nyní vydal desku v oktetu. CD Yatra jsme zvolili Albem týdne!

Ivo Neame (1981) u nás dle prvního dojmu není příliš známý. K přiblížení jeho osobnosti však postačí zmínit kapely, ve kterých hrál či stále hraje: Cinematic Orchestra, Phronesis, oceňovaný Kairos 4Tet, Golden Explosion Mariuse Neseta a mnohé další. Absolvent prestižní Royal Academy of Music v Londýně patří k čelným představitelům nové generace britského, velmi svěžího jazzu – skladatele, aranžéra, schopného sidemana.

Ačkoli Neame bývá označován jako pianista, ve skutečnosti jde o multiinstrumentalistu, stejně dobře hraje totiž i na saxofon, což mu zejména při skládání poskytuje mnohem lepší smysl pro celek a možnosti různých nástrojů. Pod vlastním jménem získal nahrávací příležitost dvakrát: v roce 2007 debutoval s triem na desce Swirls & Eddies, o dva roky později pak kapelu rozšířil o vibrafonistu Jima Harta na kvartet (album Caught in the Light of Day).

02744924_0.jpeg

Novinka Yatra je proto trochu cestou do neznáma (ostatně název znamená v překladu právě cesta či putování). Setrvávají zde Neamovi staří známí (vibrafonista Jim Hart z předchozího alba, dánský basista Jasper Høiby z tria Phronesis nebo Kairos 4Tet), kapela je však významně rozšířena o dechy (klarinet, basklarinet, saxofony, flétna), což značí pokus o zásadnější skladatelskou a aranžérskou vizitku.

Podívejte se na klip k albu:



Obdivuhodné je, jak si Neameho rozšířená sestava zachovává spontaneitu a skupinovou alchymii, jež je běžná spíše v menších sestavách. Míra zapojení dechů je v jednotlivých číslech různá – od „pouhých“ intermezz jako v případě basklarinetu v úvodní Yatra, po složitější harmonické předivo v nezvyklých nástrojových kombinacích (např. Owl of Me).

Vibrafonista Jim Hart hrál klíčovou roli i na předchozím Neamově albu. Hlavní strůjce projektu se nyní vyžívá v jeho spojení s novými barvami a zvuky: v American Jesus bere Neame do rukou akordeon a střihne si kolektivní rozhovor s vibrafonem, flétnou a klarinetem ve frontline. Tato kombinace může snadno připomenout populární americký Claudia Quintet.

Spektrum barev, které Neame v aranžích přináší, směřuje dál od mainstreamového jazzu post-bopového střihu. Jeho ambice jsou snadněji pochopitelné v kontextu crossoveru jazzu a klasiky (či chceme-li, tzv. Třetího proudu).

Není zde příliš prostor a snad ani chuť pro tradiční sled témat a sól, Neame klade důraz na celkový dojem a emoce, vzájemné doplňování hlasů a skupinová dynamika je mnohem důležitější než individuální exhibice kteréhokoliv z hráčů.

Pokud se přece jen najde prostor pro sólovou exhibici, pregnantněji nám to připomene flexibilitu a sehranost základního Neamova tria. Viz pianistův vstup v titulní Yatra:

Britský pianista a skladatel Ivo Neame si splnil sen o neotřelém oktetu, který bude dostatečně pružně reagovat na improvizační výzvy vyplývající z momentální situace a zároveň dokáže realizovat jeho ambicióznější kompoziční nápady. Album Yatra patří rozhodně k tomu nejlepšímu, co na britské jazzové scéně v této době vzniká.

Ivo Neame – Yatra

02744927.jpeg

Ivo Neame – piano, akordeonJon Shenoy – klarinetTori Freestone – flétna, tenor saxofonJason Yarde – alt saxofonShabaka Hutchings – basklarinetJim Hart – vibrafonJasper Høiby – kontrabasDave Hamblett – bicí

www.ivoneame.com

Label: Edition Records, 2012

Album týdne je programový blok ve vysílání Euro Jazzu, tedy webcastu na novém jazzovém webu Českého rozhlasu. Album týdne vybírá Redakce jazzu a populární hudby ČRo 3 – Vltava s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci (často podle tematického rámce daného týdne). Vybrané Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních alb. Ukázky z něj se vysílají na Euro Jazzu pravidelně každý den od pondělí do pátku vždy v 11:00 a 19:00.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.