Vincent Peirani – Thrill Box

29. duben 2013

Jazzový akordeon, to není jen známý Richard Galliano. Ve Francii vyrůstá nová generace akordeonistů, jako třeba Daniel Mille nebo Marcel Loeffler. Novou tváří je pak Vincent Peirani, jehož nové CD Thrill Box jsme zvolili Albem týdne.

Vycházející talent francouzského akordeonu Vincent Peirani se tohoto nástroje poprvé dotknul v jedenácti letech (tehdy hrál i na klarinet). V 90. letech začínal svou kariéru v oblasti klasické hudby, kde také získal respekt po úspěších v mnoha soutěžních přehlídkách. Posléze však objevil také krásy jazzu: v roce 2001 nastoupil na jazzové oddělení Národní konzervatoře v Paříži, kde jej vyučovali esa francouzského jazzu jako třeba Daniel Humair nebo François Jeanneau.

Cestu do první ligy francouzského jazzu mu pak otevřelo vítězství v soutěži La Défense v roce 2003: začal hrát s Michelem Portalem, v kvintetu Renauda Garcii Fons, se Silvainem Lucem nebo Louisem Sclavisem. Jeho aktivity se však pohybují napříč žánry – stejně zběhlý je i v šansonu a různých crossover projektech.

Podívejte se na ukázku z koncertu:



Peirani tak dnes není žádným nováčkem; jeho jméno najdeme v bookletech více než třiceti alb různých umělců. Thrill Box není ani jeho první sólové album, nahrál již dvě s cellistou Francoisem Salquem a jedno, ambicióznější, s kvartetem na pomezí gypsy jazzu a world music. Novinka Thrill Box vyšla u významného labelu ACT, a je tak hlavně jeho vstupem na evropskou scénu. Své barevné spektrum měl možnost předvést už na jiných albech tohoto vydavatelství, jako sideman na posledních nahrávkách kytaristy Ulfa Wakenia nebo zpěvačky Youn Sun Nah.

02873926.jpeg

Ačkoli Peirani přizval na album i hvězdné hosty (jeho přátelé Michel Portal nebo Emile Parisien), je to hlavně trio, co udává tón celku snímku. Trio nezvyklé a neočekávané, akordeonista se tu spojil s basistou Michelem Benitou (známý z dřívějších kapel Erika Truffaze) a německým pianistou Michaelem Wollnym (slavný díky svému triu [em]).

Peirani v kapele Daniela Humaira:



Peiraniho kapela udivuje spektrem poloh i výběrem repertoáru. Bluesovější balada Brada Mehldaua Waltz for JB je brilantní ukázkou triových přednesových schopností, svižná Peiraniho Hypnotic je dobrým příkladem skupinové alchymie mezi hráči, kteří spolu paradoxně před touto deskou prakticky nehráli. Třešničkou a pravděpodobným vrcholem je Peiraniho autorská B&H, jíž dodává až mysteriózní opar basklarinet přizvaného Michela Portala.

Jak dokazuje i Peiraniho předchozí album Gunung Sebatu (2010), akordeonista do své jazzové tvorby rád nasává inspirace etnického, lidového či vážnohudebního rázu. Tady je to tak trochu ztřeštěný kousek 3 Temps pour Michel'P v duchu francouzského musette, Balkánem inspirovaný Balkanski Cocek nebo balada Air Song ovlivněná hudbou Indonésie. Překvapivé je i zpracování Monkova standardu I Mean You.

Album Thrill Box představuje evropskému publiku nadějného akordeonistu, který dosud mimo Francii nebyl tolik známý. Vincent Peirani příjemně překvapuje instrumentálními dovednostmi, šíří žánrového záběru i neortodoxním zpracováním (třeba i klasické) hudební látky. Že CD svou rozmanitostí občas působí neuceleně, lze Peiranimu jistě odpustit. V každém případě bude velmi zajímavé sledovat jeho další tvůrčí vývoj.

Vincent Peirani – Thrill Box

02873927.jpeg

Vincent Peirani – akordeon, harmonika, zpěv Michael Wollny – pianoMichel Benita – kontrabas Hosté: Michel Portal – basklarinet, bandoneonEmile Parisien – soprán saxofon

Album týdne je programový blok ve vysílání stanice Český rozhlas Jazz. Ukázky z vybraných CD vysílá ČRo Jazz pravidelně každý den od pondělí do neděle vždy v 11:00 a 19:00. Album týdne vybírá redakce s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci. Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních nahrávek.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.