Avishai Cohen – Seven Seas

7. březen 2011

Izraelský basista a skladatele je na tuzemských pódiích poměrně častým hostem. Za Album týdne jsme zvolili jeho nejnovější nahrávku Seven Seas.

Cohen, známý svými participacemi na albech Chicka Corey či Danila Pereze, se již dávno vyvinul v osobitý hlas newyorského downtownu. Syntéza etnických vlivů, dravé improvizace i skvělého citu pro rytmiku se ukázala být velmi plodnou pro Cohenovo další hudební směřování. Původem sefardský Žid s českými předky v posledních letech pobývá častěji v Izraeli než v New Yorku. Je to znát také na jeho deskách, které vydává od roku 2009 u labelu Blue Note.

Někdejší údernost Cohenova tria se zde propojila s přístupnějším zpěvem beze slov (zpívá jak Cohen, tak zpěvačky Jenny Nilsson či Karen Malka). Zpěv na albu Seven Seas však není „sólovým zpěvem“, tak jak jej běžně známe – lidské hlasy slouží až na výjimky jako další instrumentální linky, proplétající se často dosti komplikovaným rytmickým předivem.

Více zpěvu a zřetelné odkazy na hudbu Středního Východu a židovskou hudební tradici – to jsou prvky, které se projevily již na předcházející Cohenově desce Aurora (2009) a zde se dále prohlubují. „Etnický nádech“ se projevuje i v instrumentaci – viz libanonský oud Amose Hoffmana, Cohenova spoluhráče již od první desky Adama.

Za zmínku stojí bezpochyby perkusista Itamar Doari, jehož excelentně přesný doprovod tvoří naprostý rytmický základ Cohenových kompozic. Velmi výrazným rytmickým elementem je opět piano Shai Maestra.

Avishai Cohen

Mezi desítkou nových písní desky najdeme z velké části opět autorské skladby, ale Avishai ve dvou případech sáhl i po kompozicích jiných autorů. Tentokrát přepracoval k obrazu svému i jednu z tradičních lidových písní sefardských Židů: skladba Tres hermanicaseran v jeho podání dostala úplně nový rozměr (Cohen zde zpívá a sám se také doprovází na piano) a lze ji jistě považovat za vrchol alba.

Lze říct, že Cohen na desce Seven Seas nepřináší nic převratně nového (spíše dále rozvíjí postupy, které již známe z triových desek). Pro Cohenovy příznivce však může být zajímavé sledovat jeho proměnu v (svými kořeny ovlivněného) písničkáře. Na podzim budeme mít možnost se o tom přesvědčit i na vlastní oči – Praha je totiž v Cohenově tour listu letos také (12. října).

Avishai Cohen – Seven Seas

Avishai Cohen – zpěv, kontrabas, klavír

Karen Malka – zpěv,

Shai Maestro – klavír

Amos Hoffman – oud, elektrická kytara

Itamar Doari – perkuse, zpěv

Jenny Nilsson – zpěv

Jimmy Greene – saxofony

Lars Nilsson – křídlovka

Bjorn Samuelsson – pozoun

Bjorn Bholin – anglický roh

Label: EMI Music France, 2011, Francie

www.avishaimusic.com

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.