Adam Rogers, David Binney – R&B

14. září 2015

Dva frontmani tohoto kvartetu spolu v první polovině devadesátých let spoluzakládali zajímavou kapelou Lost Tribe. Díky vzrůstající vytíženosti všech členů se sice pozvolna rozpadla, nicméně kytarista i saxofonista – oba dnes úspěšně etablovaní individuálně – spolu od té doby nahrávali již několikrát.

Sestavu doplňuje Reuben Rogers, basista z Panenských ostrovů, známý mj. z desek Charlese Lloyda či Aarona Goldberga. Dále uslyšíme bubeníka Geralda Cleavera. Toho jsme mohli zaznamenat například během jeho spolupráce s Miroslavem Vitoušem před několika lety. Sám Adam Rogers za sebou rovněž má řadu úctyhodných angažmá: s Chrisem Potterem nebo Michaelem Brecker, ale třeba i s Norah Jones na jejím extrémně úspěšném debutu Come Away with Me. David Binney je kromě své saxofonové hry pro změnu zajímavý jako producent. Letos se podepsal například pod úspěšnou desku Fast Future jiného saxofonisty, Donnyho McCaslina.

Pro oba lídry znamená R&B odklon od autorské tvorby. Popravdě řečeno nás album svou tradičností a volbou repertoáru doslova překvapí. Materiál totiž tvoří převážně bebopová a hard-bopová témata, mezi jejichž autory jsou takoví klasici jako Charlie Parker (Ah–Leu–Cha), Thelonious Monk (Introspection), Wayne Shorter (Africaine), Freddie Hubbard (Sky Dive) nebo Miles Davis (Sippin' at Bell's). K nim se přidává ještě několik standardů, třeba In Love In Vain či My Ship, známé z různých podání.

Témata jsou zde opravdu jen odrazovým můstkem pro improvizaci. Nic překvapivého nenabízejí, žádná extra aranžmá či úpravy. To zajímavé se na tomto album děje v improvizacích, ovšem to je na druhé straně jeden z hlavních znaků jazzově-mainstreamových alb, jako je toto, a není třeba ho kritizovat.

Altsaxofonista Binney je ve svém přístupu tradičnější a mohli bychom říci, že i stylovější. Jako řada dalších hráčů na tento expresivní nástroj chrlí kaskády tónů skoro jako kdyby nevěděl kdy přestat. Kytarista je oproti němu ve svém přístupu klidnější, modernější a poutavější na poslech. Jeho hra je rytmicky i melodicky mnohem více kontrastní a během poslechu uslyšíme různé přístupy k oběma těmto aspektům. Díky svým výrazným stylům však Binney a Rogers fungují dobře jako dvojice. Kontrabas a bicí se celou dobu prakticky drží v pozadí a nijak výrazně je neregistrujeme.

R&B je příjemná a nenáročná deska, která představuje improvizaci v klasickém duchu – přímočarou, živelnou a bez nečekaných zvratů. Ocení ji zejména ti, kdo si potrpí na přehledný jazz se skvělými hráčskými výkony, ale bez přehnaně velkých intelektuálních hloubek.

Adam Rogers, David Binney – R&B

Adam Rogers – kytaraDavid Binney – altsaxofonReuben Rogers – kontrabasGerald Cleaver – bicí

Label: Criss Cross Jazz, 2015

www.adamrogersmusic.com www.davidbinney.com

autor: Jan Mazura
Spustit audio