Anthony Strong – Stepping Out

4. listopad 2013

Objevila Velká Británie nástupce oblíbeného Jamieho Culluma? Posuďte sami při poslechu swingaře Anthony Stronga, který 6. listopadu navštíví Prahu. Jeho novinku Stepping Out jsme zvolili Albem týdne Českého rozhlasu Jazz.

Británie dala světu kromě mnoha vůdčích osobností rocku a popu i pěknou řádku špičkových jazzmanů. Počínaje klarinetistou Ackerem Bilkem, přes legendárního kytaristu Johna McLaughlina, saxofonistku Barbaru Thompson anebo živelného showmana, vynikajícího zpěváka a klavíristu Jammieho Culluma. Pokud máte pocit, že kdysi swingující Cullum poslední dobou až moc sklouzává k popovému pozlátku, může pro vás být alternativou právě Anthony Strong – charismatický klavírista a swingový zpěvák s rokem narození 1984.

Rodák z britského Croydonu propadl hudbě již v dětství: „Když jsem jako malý začal inklinovat k muzice, neměli jsme doma pořádné piano. Takže kdykoli jsme vyráželi na rodinnou dovolenou, museli jsme k prarodičům, kde jsem seděl celou dobu u obstojného klavíru. Jen jsem pozdravil mezi dveřmi, už jsem mazal na otáčivou židli ke klávesám. Nebyla tam možnost hrát s rádiem, a tak jsem se všechny písničky naučil hrát v C dur. Když pak přišel čas začít regulérně ‘chodit do klavíru’ měl už jsem díky hraní podle sluchu slušné povědomí o základech harmonie.”

Talent i zájem celkem jasně určil Anthonyho další cestu. Již během studií na prestižních Whitgift School, The Purcell School of Music a světoznámé Guildhall School of Music získával respekt jako oblíbený studiový i doprovodný hráč. Vystupoval mimo jiné s Michaelem Boltonem, Marti Pallowem nebo Jocelyn Brownovou. Anthony si získal značnou popularitu nejen pravidelným hraním v prestižních londýnských klubech, včetně slavného Ronnie Scott’s, ale i rolí Jerry Lee Lewise v úspěšném muzikálu Million Dollar Quartet v londýnském West Endu.

Podívejte se na klip k albu:



Skutečným průlomem se pak stalo úspěšné předskakování B.B.Kingovi. Ten si tohoto mladíka oblíbil natolik, že si jej vyžádal osobně na velký koncert v Paříži. Záhy se tu Strong dostal na titulní stránku deníku Le Figaro a vyprodal řadu šesti koncertů v legendárním jazzovém klubu Duc Des Lombards.

Na podzim 2012 podepsal Anthony Strong kontrakt s prestižním francouzským labelem Naïve. Výsledkem je právě aktuální CD Stepping Out, které jsme zvolili Albem týdne.

Nahrávka přináší pět Strongových originálů, jazových standardů (Cole Porterův Too Darn Hot, Berlingův Stepping Out With My Baby, Kurt Weillův My Ship atd.) i coverů popových klasik (např. Overjoyed Stevie Wondera).

02946401.jpeg

Swing v podání Anthony Stronga v každém případě není doménou zakouřených klubů, ale velkých sálů s leskem a slávou bigbandů 40. a 50. let. V mnohém se inspiruje Frankem Sinatrou nebo Harry Connickem Jr. Úvodní Cole Porterova Too Darn Hot je triumfálním a přímočarým otvírákem s osobitou směsí scatu, funku i lehce nasládlého swingu. V rychlém tempu se drží i bezprostředně následující autorská Change My Ways.

Sluší se zdůraznit, že Strong není osamocenou vokální hvězdou osvětlenou v popředí pódia. Je zpívajícím pianistou; ve všech skladbách se doprovází na piano a jeho zapojení do kapelové alchymie je tak mnohem větší než u jiných vokalistů. O to více potěší, že Strongova pianová technika je nadprůměrná a swingový feeling má zvnitřněn do morku kostí.



Možná proto je to právě Strong, kdo je po většinu času v centru pozornosti. Sóla ostatních instrumentalistů jsou spíše ojedinělá, krátká a nikterak objevná. Celek však představuje velice vyváženou kombinaci svižnějších a lehce okázalých hitů a uvolněnějších balad. Strongovi sluší spíše střídmější aranžmá s dechy (skladby aranžuje sám) či s menším doprovodným kombem, což už nelze naplno říci o plochách se smyčci (autorská Falling In Love, Youngova When I Fall In Love), které zpěváka rázem situují do světa pop-jazzové nasládlosti.

Anthony Strong je nesporným objevem posledních dvou let a brzy o něm jistě uslyšíme. Jeho album Stepping Out dokazuje, že Strong není dítkem 40. a 50. let do všech důsledků; dozajista absorboval i jiné, pozdější hudební inspirace, o kterých jeho předchůdci neměli tušení. Byť jde jen o náznaky, přesto dokážou přilákat nové posluchače, kteří sice jazz neznají v jeho současné podobě, ale rádi si poslechnou melodickou a dobře zaranžovanou píseň. Čeští posluchači budou mít možnost Stronga slyšet také naživo – v Praze vystoupí v rámci Mezinárodního swingového festivalu 6. listopadu.

02946400.jpeg

Anthony Strong – Stepping Out

Anthony Strong – zpěv, piano, aranžmáTom Farmer – basa (1, 3, 5, 6, 7, 9, 12) Sebastian de Krom – bicí (1, 3, 5, 6, 7, 9, 12) Calum Gourlay – basa (2, 4, 8, 10, 11, 13) Matt Skelton – bicí (6, 7) Chris Allard – kytary Sebastian de Krom – perkuse

Dechová sekce, smyčce a další.

Label: Naïve, 2013

www.anthonystrong.co.uk

Album týdne je programový blok ve vysílání stanice Český rozhlas Jazz. Ukázky z vybraných CD vysílá ČRo Jazz pravidelně každý den od pondělí do neděle vždy v 11:00 a 19:00. Album týdne vybírá redakce s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci. Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních nahrávek.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.