Jacky Terrasson / Stéphane Belmondo – Mother

3. říjen 2016

Osudy klavíristy Jackyho Terrassona a trumpetisty Stéphana Belmonda se prolínají už více než třicet let. V osmdesátých letech se poznali v Paříži coby „mladí lvi“ tamější jazzové scény, později společně působili v kapele vokalistky Dee Dee Bridgewater a zhruba před šesti lety započali spolupráci pod hlavičkou Terrasson / Belmondo duo. Právě v tomto formátu nedávno nahráli materiál k desce Mother, kterou volíme Albem týdne.

Titulní skladba jejich nové desky, melancholická balada Mother, se objevila už na albu Gouache Jackyho Terrassona z roku 2012. Není překvapením, že na tomto albu se podílel i Stéphane Belmondo jako jeden z hostů a možná i spokojenost s touto úspěšnou studiovou spoluprací vedla Terrassona s Belmondem k nápadu podobně zvěčnit i repertoár, který už nějakou dobu secvičovali v duu.

Onen repertoár je skutečně pestrý – od jazzových standardů (Brubeckův In Your Own Sweet Way, Grapelliho Les valseuses), přes francouzské šansony (Trenetův Que reste-t-il de nos amours, Sardeův La chanson d’Helene) až k originální interpretaci Wonderova hitu You Are the Sunshine of My Life.

Původně se deska měla jmenovat Twin Spirit (pro název Mother se dvojice rozhodla z důvodu uctění památky Terrassonovy náhle zesnulé matky) a právě tento název by skvěle vystihoval to, co posluchačům nabízí. Souhra Belmonda s Terrassonem je totiž ukázková. Oba dva hudebníci disponují skvělým citem i sluchem, takže jsou schopni okamžitě na sebe reagovat a společně rozvíjet melodické i rytmické sekvence.

03715889.jpeg

Toto vzájemné porozumění jim umožňuje propojit své poněkud rozdílné styly hry – Belmondo vychází z bopové tradice, Terrassonův přístup evokuje jeho vrstevníka Brada Mehldaua. Názornou ilustrací tohoto propojení je třeba Belmondovo sólo v kompozici Souvenirs, které Terrasson podbarvuje zajímavým doprovodem.

Z celku čtrnácti skladeb vynikají valčík Hand in Hand (Terrasson), připomínající kompoziční přístup Horace Silvera, osobitá coververze standardu Lover Man, v níž se Belmondova a Terrassonova improvizace nesmírně citlivě prolínají, a také již zmíněná dvě závěrečná čísla – odvážně pojatý cover hitu Stevieho Wondera You Are the Sunshine of My Life a šanson Que reste-t-il de nos amours.

Album Mother zcela jistě snese srovnání se špičkou ve své kategorii. Při poslechu vytanou na mysl třeba desky Once I Loved (Fabrizio Bosso a Irio de Paula), Mare Nostrum (Paolo Fresu, Jan Lundgren a Richard Galliano) či Air (Flavio Boltro, Glenn Ferris, Giovanni Mirabassi) a samozřejmě také legendární album The Heart of the Ballad (Chet Baker, Enrico Pieranunzi).

Tomuto silnému vlivu se Belmondo s Terrassonem pochopitelně nedokázali vyhnout, nicméně zvládli jej uchopit po svém a vytvořit osobité dílo, které si nepochybně zaslouží pozornost posluchačů.

Jacky Terrasson / Stéphane Belmondo – Mother, 2016

Jacky Terrasson – piano

Stéphane Belmondo – trubka, křídlovka

Label: Impulse (2016)

www.jackyterrasson.com

stephane-belmondo.com

autor: Jan Kyncl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.