Jacky Terrasson – Take This

16. březen 2015

Má-li někdo tak kosmopolitní původ jako Jacky Terrasson, skutečně může nenásilně obsáhnout hned několik hudebních světů. Na albu Take This pianista doslova „bere všechno“, co mu padne pod ruku a na klaviaturu. Dokáže ovšem různorodé inspirační zdroje spojovat harmonicky a s nadhledem.

„Take This je perlivý disk, zachycující kvintesenci z pableskujícího hudebního makeupu, načrtnutého moderním post bopem, hip hopem, evropskou klasikou, africkými a afro-karibskými rytmy a melodiemi,“ píše se v tiskové zprávě k vydání desky. Bez přehánění, Take This opravdu představuje Terrassonův nadžánrový mistrovský kus. Nikoliv globální guláš.

Inspirace přitom nesahají zdaleka jen k vydavatelem vyjmenovaným zdrojům. Vždyť v Berlíně narozený syn Američanky a Francouze, s ostruhami vyslouženými na Berklee a hlavně v chicagských a newyorských klubech, sáhl třeba i po písni Come Together od The Beatles. Pravda, nápad na tuhle cover-verzi tak trochu recykloval. Natočil ji v duu spolu s hostujícím fenomenálním zpěvákem Sly Johnsonem, který stejnou skladbu a navíc v podobném „mcferrinovském“ duchu vydal už v roce 2008 na společném EP Paris s Erikem Truffazem. Ale to není výtka, to se jenom ustavují nové standardy. Navíc vznikla skvělá muzika.

 

„Ostatně, kde se berou standardy?“ vyjádřil se před časem samotný Terrasson v rozhovoru pro Jazz Weekly. „Když vyrůstáte v Americe, do americké kultury, jsou to písně důvěrně známé ze starých broadwayských představení, z televize, rádia, z ulice. Jenže já jsem vyrůstal obklopený nejen americkými, ale i francouzskými písněmi.“ A jak je slyšet, navíc i anglickými z repertoáru Beatles.

Tohle ovšem nepředstavuje u Terrassona novinku, i na předchozím titulu Gouache (2012) přebíral Johna Lennona nebo dokonce „zlořečeného“kanadského teenagerského interpreta popu a ultra komerčního bělošského R&B Justina Biebera. Take This primárně není ani albem standardů a úprav, byť převzaté kompozice jsou tu k autorským v převaze sedm ku čtyřem. Novum představuje důraz na hip hopové prvky, na latinu, intenzivnější soustředění na rytmus. A je opravdu zajímavé, co Terrasson dokázal ze standardů vytvořit pomocí beatboxu a afro-latinských prvků.

Příjemně překvapí například vynalézavé přepracování notoricky známého jazzového evergreenu Take Five (1959), Paulem Desmondem zkomponovaného hitu Dave Brubeck Quartetu. Terrasson zařadil tuhle skladbičku na album rovnou dvakrát. V první verzi ji opatřil úvodním beatboxem a dalšími hip hopovými rytmickými „výstřelky“. Ve druhém provedení pak využil Sly Johnsonovo hlasové čarování a dobarvil skladbu wah-wah boxem „rozkvákaným“ elektrickým pianem.

Terrasson navíc není na albu jediným kosmopolitou. Důvěryhodnou „africkost“ rytmických patternů podtrhl původem malijský hráč na perkuse Adama Diarra. Právě on pomocí bubnu djembe dodal strhující náladu skladbě Un Poco Loco (původně natočené triem Buda Powella v roce 1951). A není asi třeba připomínat, že bubeník Lukmil Pérez, známý i prací pro šansoniéra Charlese Aznavoura, emigroval do Francie z Kuby.

Mohli bychom vytknout albu možná až přílišnou roztěkanost. Ale když se rozverná Terrassonova autorská latina Dance přelije do baladické Blue In Green od Milese Davise, jde vlastně o střídání nálad velice příjemné. Deska tak funguje jako celek i jako souhrn jednotlivostí, které neztratí kouzlo vytržením z albového kontextu. Což obzvláště potěší v rozhlasovém vysílání.

02402855.jpeg

Jacky Terrasson – Take This

Jacky Terrasson – klavír, elektrické piano Fender Rhodes, syntezátory, syntezátorový bas, zpěv, beatbox, perkuseBurniss Earl Travis II – kontrabas, baskytaraLukmil Pérez – bicí nástrojeAdama Diarra – perkuseSly Johnson – zpěv, beatbox

Label: Impulse!, 2015

www.jackyterrasson.com

autor: Tomáš S. Polívka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.