Jacob Collier – In My Room

25. červenec 2016

Když začínajícímu muzikantovi vysekne poklonu samotný Pat Metheny a pomoc nabídne Quincy Jones, nepůjde o pouhou mediální bublinu. Jednadvacetiletý londýnský mladík Jacob Collier se prosadil „novým způsobem“, prostřednictvím sociálních sítí a podomácku vytvořenými klipy umístěnými na YouTube. Později útočil na posluchače přes hudbu k reklamě. Nyní konečně debutuje i „klasickou“ deskou. Zní svěže a zaslouží si titul Alba týdne.

„Jsem jeho velký fanoušek... Skvělé akordy, skvělá aranžmá, skvělé zpívání!“ nechal se slyšet Pat Metheny. „Talent z něj prýští každým pórem,“ uznal krajan Jamie Cullum. „Jeden z nejtalentovanějších jedinců, s jakým jsem kdy měl tu čest spolupracovat,“ dodal hvězdný producent Tommy LiPuma. Zpěvák, multiinstrumentalista a skladatel Jacob Collier hrdě umístil citáty na svůj web.

Ano, v pokojíčku Jacoba Colliera („in my room“) zněla odmala spousta muziky. Do světa se nápadněji rozletěla počínaje rokem 2011, když bylo mladíkovi sedmnáct. Tehdy začal umísťovat na YouTube zajímavé covery. Zvláště zaujala propracovaná verze Don’t You Worry ‘bout a Thing od Stevieho Wondera. Na dělené obrazovce vidíme „celý tým Jacobů Collierů“, vytvářející jednotlivé pěvecké a instrumentální linky. Fascinuje především Jacobova schopnost vrstvit působivé vícehlasy.

Kde se Jacob naučil aranžování a kumštu vůbec? Rodinné muzikantské zázemí má opravdu pevné. Oba rodiče jsou uznávaní houslisté a také pedagogové na prestižní londýnské Královské hudební akademii. „A moje dvě mladší sestry jsou úžasné, doma jsme si vždy s rodiči zpívali Bachovy chorály a užili si spoustu legrace!“ vysvětluje Collier, který ovšem není jen skvělý zpěvák, ale brilantně ovládá také klávesové nástroje, baskytaru, kontrabas, kytaru, bicí nástroje – a vlastně zahraje málem na všechno, co mu padne pod ruce. A kde získal sebevědomí? Jacob se překvapivě „otrkal“ ve filmovém průmyslu, jako dětský herec. Herectví stíhal vedle zpěvu klasiky.

03663527.jpeg

V roce 2014 se ujal talentovaného mladíka Quincy Jones a jeho manažerská společnost pomohla financovat, vytvořit a dostat úspěšně na pódia Collierovo audiovizuální one-man show, kdy může muzikant smyčkovat a vrstvit pestrou škálu vokálů a nástrojů v reálném čase. Speciálně vyvinutý vokální harmonizér například umožňuje Jacobovi generovat až dvanáct stop zpěvu najednou. Definitivní průlom pak nastal v roce 2015 díky natočení a capella hymnu Jerusalem, který se vysílal jako reklama na mezinárodní šampionát v rugby.

Teprve na ploše alba ovšem plně vynikne práce s neobvyklými akordy a tónovými intervaly. Originální a vůbec ne prvoplánová, ať už Collier píše vlastní skladby, nebo si upraví píseň svého oblíbeného Stevieho Wondera (tentokrát You And I, původně z roku 1972) či filmovou melodii z Flintstones. Hudebník přitom přirozeně kloubí prostředky jazzu, soulu, funku či latiny.

Album In My Room, jak říká už název, vzniklo stejným způsobem, jakým byl Jacob zvyklý tvořit doslova od dětství. Během tří měsíců, kdy se protagonista zavřel do domácího studia v rodinném domě. „Vždy jsem dělal muziku ve svém pokojíku. Asi nebudu žít a pracovat navždy v tomhle uzavřeném světě, ale napoprvé jsem chtěl uchovat už sám pro sebe, jaké to bylo,“ objasnil autor, jak jinak, v rozhovoru sdíleném přes YouTube.

Jistě, možná by mohla nahrávka In My Room více jiskřit spoluprácí s dalšími muzikanty, neřku-li kdyby vznikla v profesionálním studiu. Ale je pochopitelné, že Collier chce uchovat kontakt s vlastními kořeny. A talent má nesporný. Pozornost rozhodně zaslouží a jeho další směřování budí příjemnou zvědavost.

Jacob Collier – In My Room

Jacob Collier – všechny vokály a nástroje

Label: Membran, 2016

www.jacobcollier.co.uk

autor: Tomáš S. Polívka
Spustit audio