Jan Lundgren Trio – Flowers Of Sendai

2. červen 2014

Trio švédského pianisty Jana Lundgrena se vydalo hledat doslova líbezné inspirace. Hned název titulní skladby Flowers Of Sendai (Květy Sendai) odkazuje na proslulé japonské „Město stromů“ – a také místo konání známého Jozenji StreetJazz Festival. Z hudby nezní řev tsunami, která Sendai před třemi lety poničila. Evokuje spíše zmíněnou krásu květů. Pokud hledáte zklidnění a pohodu, toto Album týdne vás potěší.

Švédský pianista Jan Lundgren proslul barevnou, relaxovanou hrou. Té se drží i na novém triovém albu, které pořídil s dlouholetým spoluhráčem, kontrabasistou Mattiasem Svenssonem (spolupracují od roku 1995) a bubeníkem Zoltanem Csörszem Jr.Toho jsme mohli v Lundgrenových službách zaznamenat na desce European Standards (2009).

Jan Lundgren Trio nevybočuje na Flowers Of Sendai z baladických nálad. Narozdíl od předchozích desek, zmíněné European Standards a Until Its Time (2012), kde trio doprovodilo zpěvačku LaGayliu Frazier, a vlastně i od loňského sólového Lundgrenova titulu Man In The Fog, který obsahoval pouze dvě skladby z pianistova pera, jde o desku výrazněji autorskou. Zdařile autorskou, nutno dodat.

„Nejlepší skladby na Flowers Of Sendai ukazují Lundgrenovu sílu na poli skladatelském,“ píše se v tiskové zprávě labelu Bee Jazz. Jak titulní kompozice, tak tři další melodicky invenční skladby, úvodní melancholická Parfait Amour, jímavě lyrická Alone For You i závěrečné triové přepracovaní Man In The Fog původně z loňského sólového disku, toto tvrzení potvrzují.

 

K autorským kusům se řadí i Transcendence a Mulgrew kontrabasisty Mattiase Svenssona, oproti převládající náladě alba trochu hybnější a svižnější. Další rozjímavou, vpravdě „obrazotvornou“ skladbu Fellini si Lundgren přinesl ze spolupráce s italským trumpetistou Paolem Fresu. Ze stejného zdroje, tria Fresu/Galliano/Lundgren, pochází i autorský příspěvek akordeonisty Richarda Galliana Waltz For Marion.

Repertoár alba doplňují pouze dva standardy. Jeden švédský, Melancolia karlovarského rodáka a po emigraci slavného švédského jazzového kontrabasisty a skladatele filmové hudby Georga Riedela. Krásným, neuspěchaným sólem se v ní zviditelňuje (či spíše „zeslyšitelňuje“) Mattias Svensson. A druhý světový, Strayhornův Lush Life. Známý nápěv do atmosféry Flowers Of Sengai bez problému zapadá.

Věru milá nahrávka, vyvolávající za zavřenýma očima utěšené scenérie. Možná uzříte i rozkvetlé sakury.

03132197.jpeg

Jan Lundgren Trio – Flowers Of Sendai Jan Lundgren – pianoMattias Svensson – kontrabasZoltan Csörsz Jr. – bicí nástroje

Label: Bee Jazz, 2014

www.janlundgren.com

Album týdne je programový blok ve vysílání stanice Český rozhlas Jazz. Ukázky z vybraných CD vysílá ČRo Jazz pravidelně každý den od pondělí do neděle vždy v 11:00 a 19:00. Album týdne vybírá redakce s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci. Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních nahrávek.

autor: Tomáš S. Polívka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.