Jukka Eskola - Orquesta Bossa

27. leden 2014

Aktuální Album týdne možná zmírní i vládnoucí mrazivé počasí. Jukka Eskola sice pochází z Finska, čtvrté profilové album ovšem prodchnul tropickým rytmem bossa novy.

Skladatel a trumpetista Jukka Eskola se asi nejvíce proslavil coby člen The Five Corners Quintetu, ovšem exceluje také jako leader. Na novém albu opustil svoje obvyklá teritoria straight ahead jazzu a hard-bopu a za inspirací se, alespoň v myšlenkách, vypravil do Brazílie.

„Projekt Orquesta Bossa začal, když jsem v lednu 2012 dostal šanci produkovat koncert pro obsazení kvintetu a smyčcového kvartetu. Repertoár zahrnoval jazzové a bossa standardy, nic zvláštního. Ovšem zvuk comba se mi zasekl do mozku. Vždy jsem miloval tradiční sound rytmické sekce bossa novy, kombinovaný s dechy v popředí, smyčcový kvartet dodal trochu modernější úhel pohledu. Proto jsem se rozhodl v projektu pokračovat,“ vysvětluje Jukka Eskola.

 

Čekali byste pohodlně natočené album vděčných brazilských cover-verzí? Kdepak, právě autorský rozměr představoval pro Jukku správnou výzvu. Většina skladeb, až na dvě výjimky, je původní. Povstala z autorské spolupráce Jukky Eskoly a producenta alba Teppo Mäkynena. Pouze From The Hot Afternoon pochází z pera slavného brazilského písničkáře Miltona Nascimenta (jazzoví specialisté ho mohou znát třeba jako zásadního hosta Waynea Shortera na albu Native Dancer z roku 1974 nebo právě díky zmíněné skladbě v podání altky Paula Desmonda). O druhou výjimku, píseň Wien, se postaral finský písničkář Ville Leinonen.

Podívejte se na klip k albu: 
 
 

Po hráčské stránce uchvacuje krom protagonistovy trubky především dynamika bicích nástrojů, na které hraje Jaska Lukkarinen. Opravdu zajímavě a přitom vzhledem k ostatním nástrojům vyváženě obarvují zvuk desky smyčce (aranžmá Jussi Lampela), které dokáží příjemně „romantizovat“ třeba úvodu And The Day Passed By nebo dodávají sladkobolně mollové chvění v Tensions.

„Nesnažili jsme se znít autenticky brazilsky, ale prostě udělat hudbu, která by zněla dobře. Tradiční bossa novu jsme využili jako návod, ale muzika zároveň zahrnuje i skandinávský pohled na věc,“ dodává Eskola.

 

Pravda, například zmíněná skladba Tensions temnější náladou, na kterou bychom u novosvětských interpretů asi nenarazili, Eskolova slova potvrzuje. Ovšem albu jako celku nechybí nejen rytmická, ale vlastně ani melodická „tropická autentičnost“. Upřímně, pokud bychom neznali původce nahrávky, opravdu bychom u převahy dekadencí dýchajících skladeb hádali, že je natočili špičkoví finští muzikanti z oblasti jazzu a klasické hudby? Jukkův severský orchestr bossa novy hraje s opravdovým jižanským zápalem pro žánr.

Ve Finsku zkrátka vědí, jak se zahřát. A nemáme na mysli jenom saunu nebo vodku.

Jukka Eskola - Orquesta Bossa

Jukka Eskola – trubka, křídlovkaPetri Puolitaival – altový saxofon, flétna, altové flétna, basová flétnaPeter Engberg – kytaraVille Herrala – kontrabasJaska Lukkarinen – bicí nástrojeTeppo Mäkynen – klavír, perkuseChihiro – zpěv (skladba Wien)Proton String Quartet:Ilkka Lehtonen – housleTeppo Ali-Mattila – housleMaarit Holkko – violaVeli-Matti Iljin – violoncello

02529056.jpeg

Label: Kudos Records, 2013 www.jukkaeskola.com Album týdne je programový blok ve vysílání stanice Český rozhlas Jazz. Ukázky z vybraných CD vysílá ČRo Jazz pravidelně každý den od pondělí do neděle vždy v 11:00 a 19:00. Album týdne vybírá redakce s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci. Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních nahrávek.

autor: Tomáš S. Polívka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.