Kurt Rosenwinkel – Star of Jupiter

26. listopad 2012

O americkém kytaristovi Kurtu Rosenwinkelovi nebylo dlouho slyšet. Mnohem častěji je v Evropě než v USA (několik let žije v Berlíně) a už dávno nenahrává pro velké labely. Domnívat se, že se dále nevyvíjí, by však bylo jenom zdání. Jeho novinku Star of Jupiter jsme zvolili Albem týdne.

Po přestěhování do Berlína byl Rosenwinkel v Česku relativně častějším hostem, jak se svým triem (Jazz Fest Brno, 2010), tak i dvakrát s německou kapelou Inner Shape (Jazz Dock). Už nevydává u „major“ labelů, ale u celkem malého vydavatelství Wommusic. U něj se prezentoval třemi disky: živým dvojalbem The Remedy ve známém kvintetu s Markem Turnerem, triovou deskou Reflections naplněnou především standardním jazzovým repertoárem a v neposlední řadě ambiciózním bigbandovým projektem Our Secret World.

Dvojalbum Star of Jupiter je opět plně autorská nahrávka stvořená ve společnosti zcela nové kapely. Pohled do bookletu (Aaron Parks – piano, Eric Revis – kontrabas, Justin Faulkner – bicí) naznačuje, že jde po dlouhé době o kvartetní snímek, přesněji od stěžejního CD Next Step (2001).

Nová kapela vznikala stejně přirozeně, jako ve výsledku zní. Rosenwinkel s Parksem spolupracují od roku 2006, rádi si vyměňují zkušenosti jak na albech, tak na koncertech. Dlouholetý Rosenwinkelův známý, basista Eric Revis, účinkoval již na zmiňované triové desce Reflections – byl to on, kdo do kapely přivedl bubeníka Justina Faulknera, kterého znal z kvartetu Branforda Marsalise. „Je fascinující slyšet, jak to vše funguje dohromady,“ říká Rosenwinkel, „a uvědomit si, že v tomto kouzelném spojení znamená celek vždy více než součet jednotlivých částí.“

02771187_0.jpeg

Začíná se velmi svižně: energií sršící otvírák Gamma Band v 5/4 metru má lehce etnicky znějící nádech a silné melodické nápady jak v tématech, tak v navazujcích improvizacích. Všeprostupující drive jí však udávají hlavně bicí, tedy teprve jednadvacetiletý Justin Faulkner. Ačkoli Rosenwinkel svého času mluvil o tom, že upouští od vlastního unisono zpěvu spolu s kytarou, zde opět zpívá a rozhodně to není na škodu, ale dodává to celku patřičnou pečeť originálu. Nádherně vystavěným sólem se zde blýskne Aaron Parks.

Celé album však takto výbušné rozhodně není; zejména na prvním disku je dost prostoru pro balady typu Welcome Home nebo Heavenly Bodies – jejich pomalejší a jakoby hypnotický ráz možná odkazuje k jisté duchovní proměně, o které Kurt Rosenwinkel v souvislosti s vlastní osobností v posledních letech hodně mluví. Způsob práce bicích či využití piana wurlitzer mají lehký retro nádech, celek však působí vysoce aktuálně.

Přes veškerou autorskou a velmi originální tvorbu Rosenwinkel nikdy nezapomínal na vzory z minulosti. Svědčí o tom nejen zařazované standardy (deska Reflections), ale i vlastní historizující pocty. Na prvním disku z dvojalba Star of Jupiter je to zemitá Mr. Hope věnovaná bebopovému pianistovi Elmo Hopemu, v níž si Aaron Parks střihne nečekaně monkovské sólo, nebo ryze swingující Homage a Mitch (ta má mnohem osobnější význam, jde o poctu majiteli klubu Smalls, v němž Rosenwinkel v 90. letech začínal).

02771190.jpeg

Na druhém disku se Rosenwinkel výrazněji sólově projeví ve skladbě Kurt1. Relaxovaná kompozice se strukturou AABA dává v závěru poprvé více vyniknout basistovi Ericu Revisovi.

Kompozice A Shifting Design není tak úplná novinka, objevila se už na albu Next Step (2001). Nicméně kdybychom si to neověřili, pravděpodobně bychom tuto souvislost zcela opomenuli; skladba je totiž hrána několikanásobně rychleji.

Pokud se lze pokusit o takové zobecnění, pro novou Rosenwinkelovu nahrávku je typické otevření prostoru, celkové „provzdušnění“ a pouze pozvolné rozvíjení témat. Relativně otevřená struktura umožňuje nejen větší sólistický rozlet, ale i budování vícevrstevnatého harmonického přediva, které se objevuje ve skladbách jako Heavenly Bodies nebo Welcome Home.

Kurt Rosenwinkel na nové desce Star of Jupiter dokazuje, že má k vývoji světového jazzu stále co říct. Spojení s „indie-jazzovou“ postavou Aarona Parkse kytaristovi zvukově výborně sedí a dále aktualizuje jejich šestileté souznění. Kompozičně i zvukově není příliš co dodat. Pokud je tedy tohle ten nový Rosenwinkelův směr, o kterém se v poslední době mluví, pak se rozhodně máme na co těšit.

Kurt Rosenwinkel – Star of Jupiter

Kurt Rosenwinkel – kytaraAaron Parks – piano, organ, wurlitzerEric Revis – kontrabasJustin Faulkner – bicí

02771189.jpeg

Label: Wommusic, 2012

www.kurtrosenwinkel.com

Album týdne je programový blok ve vysílání Euro Jazzu, tedy webcastu na novém jazzovém webu Českého rozhlasu. Album týdne vybírá Redakce jazzu a populární hudby ČRo 3 – Vltava s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci (často podle tematického rámce daného týdne). Vybrané Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních alb. Ukázky z něj se vysílají na Euro Jazzu pravidelně každý den od pondělí do pátku vždy v 11:00 a 19:00.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.