Kyle Eastwood - The View From Here

25. březen 2013

Jen málokdo si dnes vzpomene, že basista Kyle Eastwood vystoupil v roce 2006 také v Praze – na festivalu United Islands. Respektovaný hudebník se od té doby dále etabloval na jazzové scéně, odkazy na jeho slavného otce již nejsou tak časté a hlavně nahrává jednu desku za druhou. Tu poslední s názvem The View From Here jsme zvolili Albem týdne!

„První jazzový koncert, na který si pamatuji, bylo vystoupení Counta Basieho na Monterey Festivalu v roce 1976,“ říká basista Kyle Eastwood. Tehdy tomuto synovi slavného režiséra Clinta Eastwooda bylo osm let. Dnes je mu 44 a patří k etablovaným jazzovým basistům a skladatelům.

Díky výjimečnému postavení svého otce pro něj bylo zcela běžné, že v zákulisí velkých jazzových festivalů potkával Dizzy Gillespieho, Ellu Fitzgerald nebo Sarah Vaughan. „Tehdy jsem byl jen jedno z dětí pobíhajících kolem nich – teprve později jsem pochopil, jaký význam tyto osobnosti měly,“ dodává dnes Kyle Eastwood.

Byl to právě Clint Eastwood, kdo malého Kylea učil hrát na piano. Později přešel na kytaru a od čtrnácti hlavně na basu. Kruh se uzavřel v dospělosti: když Kyle Eastwood složil hudbu pro osm filmů z dílny svého slavného otce.

Podívejte se na klip k albu The View From Here:



Novinka The View From Here je Eastwoodovým šestým albem v jeho patnáctileté profesionální kariéře. V jistém smyslu jde o pokračování jeho předchozí nahrávky Songs from the Chateau (2011): také zde se obklopuje hudebníky, které poznal při svém někdejším ročním pobytu v Londýně. „Hodně nápadů pro album vzešlo ze spolupráce s naším klavíristou Andrew McCormackem,“ vysvětluje Eastwood.

Kvintet dotváří dechaři Graeme Flowers (trubka, křídlovka) a Graeme Blevin (saxofony) a v rytmice bubeník Martyn Kaine. Výborně sehraná kapela celkový obraz vykresluje i po kompoziční stránce (většina skladeb má kolektivní autorství). Eastwoodovo pojetí jazzu sice nezapře inspiraci modernějšími trendy, nikdy ale nepřekročí hranici, za níž bychom jeho hudbu mohli považovat za fusion. Na The View From Here mnohdy slyšíme ozvěny klasického soul jazzu a hard-bopu 50. a 60. let (viz třeba Song For M.E. s příchutí Jazz Messengers Arta Blakeyho).

Odkaz této starší jazzové tradice je však nepochybně aktualizován a přizpůsoben sluchu dnešního posluchače. Je to znát hlavně v pasážích, kde se Eastwood chopí baskytary a patřičně zdůrazní groove. Poslechněte si ukázku titulní skladby The View from Here:

Kyle Eastwood je už několik let usazen v Paříži. Francie pro něj znamenala nejen nové hudební kontakty, ale i další inspirace, vycházející ze středozemní i africké oblasti. Je to znát i na novém albu. Ohlasy západoafrické hudby můžeme vypozorovat v Une Nuit Au Senegal se silně zdůrazněnou rytmikou umocněnou perkusivními zvuky piana. Strhujícími sóly se v ní blýsknou jak trumpetista, tak hlavně Eastwood na baskytaru v druhé části:

Eastwoodovy skladby pracují občas s poměrně složitými rytmy, jejich společným jmenovatelem jsou však vždy silné melodie a celkově „přívětivá tvář“. Ústředním momentem The Way Home v 6/8 metru je hlavně saxofonové sólo Graeme Blevina:

Uvolněná závěrečná Route de la Buissonne odkazuje na příjemnou atmosféru jihofrancouzského studia La Buissonne (jednoho z nejlepších v zemi), kde bylo album nahráno:

Zdá se, že Eastwoodův pobyt v Evropě tomuto basistovi otevřel nové horizonty nejen v osobním životě, ale také v hudbě. Album The View From Here dokazuje, že nejde o exotiku za každou cenu. Kyle Eastwood na desce zúročuje to nejlepší ze svých znalostí jazzové tradice, nenechává se však omezovat pomyslnou čistotou stylu a jazz ukazuje v aktualizované formě hodné i méně náročného posluchače – což není přehnaně moc, ale rozhodně ne málo.

Kyle Eastwood - The View From Here

Kyle Eastwood – kontrabas, baskytaraGraeme Flowers – trubka, křídlovkaGraeme Blevin – saxofonyMartyn Kaine – bicíAndrew McCormack – piano

02851252.jpeg

Label: Jazz Village, 2013

www.kyleeastwood.com

Album týdne je programový blok ve vysílání stanice Český rozhlas Jazz. Ukázky z vybraných CD vysílá ČRo Jazz pravidelně každý den od pondělí do neděle vždy v 11:00 a 19:00. Album týdne vybírá redakce s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci. Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních nahrávek.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka