Laurent de Wilde/Otisto 23 – Fly!

31. leden 2011

Tématem týdne ve vysílání Euro Jazzu je francouzský jazz. A také Albem týdne je snímek pocházející z Francie. CD Fly! pianisty Laurenta de Wilde patří k zajímavým electro-jazzovým počinům, které v této zemi v posledním roce vznikly.

Francouzský pianista Laurent de Wilde (1960) odrostl na deskách Theloniouse Monka (o kterém později napsal uznávanou biografii a vzdal mu hold na debutu Spoon-a-Rhythm) a za oceánem studoval u Mulgrew Millera. O to větší překvapení pro jeho bývalé spoluhráče (Ira Coleman, Joshua Redman, či Greg Osby) bylo, že později začal koketovat s elektronikou. Nejprve ve vlastní kapele Organics, která byla v jisté době symbolem francouzského e-jazzu (v roce 2005 vystoupila i v Praze), a později dokonce jen v duu, s dídžejem a producentem Dominiquem Poutetem (aka Otisto 23).

S ním dal dohromady projekt PC Pieces, který měl zhmotnit jeho sen o sólovém klavírním vystoupení, ve kterém by spojil celou škálu zvuků vycházejících z koncertního křídla pomocí live samplingu; chtěl vytvořit brikoláž, která by se svou koncepcí podobala snímkům jako „Conversations with Myself“ Billa Evanse nebo Hutchersonově „Solo Quartet“. V rozhovoru pro měsíčník Harmonie (2008) tehdy svou ideu přiblížil takto:

02228885.jpeg

„Základním principem je využití pouze zvuků vycházejících z piana - pochopitelně ne jenom z klávesnice, ale i strun, dřeva, plsti a všech jeho součástí - přičemž můj přítel, dídžej Otisto 23, všechny zvuky živě nahrává, vytváří z nich různé smyčky, upravuje je a vypouští dále. Takto na pódiu vytváříme elektronickou mozaiku pouze ve dvou, v živé interakci a bez použití samplerů a podobně. Víte, dneska je základní problém v tom, že pomocí počítače můžete vytvořit jakýkoli zvuk, ať už je to troubení slona nebo přistávání nadzvukového letadla, aniž byste se nějak obzvlášť zapotili nebo hudbě rozuměli. Lidi jsou líní a tenhle přístup hudbě neprospívá; někteří z nich dokonce jenom na párty zmáčknou knoflík a nechají počítač pracovat za ně, vše je připraveno, chybí jakákoli živá interakce, je to vlastně jako playback. Tohle nesnáším, a proto velmi významnou součástí tohoto projektu je improvizace, nemáme skoro nic připraveno předem, rozhodně ne v počítači, a tak přesně nevíme, kam se naše vystoupení posune.“

Dídžej Otisto 23 je překvapivě původem klasický pianista, který zběhl k nahrávacímu průmyslu a dnes pracuje spíše jako hudební režisér a producent. Nicméně zhruba od roku 2000 se začal objevovat po boku umělců francouzské klubové scény včetně Laurenta de Wilde. Na ukázku jejich živé spolupráce se můžete podívat zde:

Album Fly! zachycuje oba umělce v pokročilé fázi jejich vzájemné spolupráce. Neobsahuje tolik nosných témat, jako PC Pieces (2007) a k elektronické scéně se svými abstraktními plochami a minimalismem přibližuje mnohem výrazněji. Přesto jde o významnou ukázku toho, kam dnešní jazzový hudebník může dojít, pokud se patřičně otevře současným vlivům.

Laurent de Wilde/Otisto 23 – Fly! Laurent de Wilde – piano Otisto 23 – computer (live sampling)

Label: Dfragment Music/DTC Records, 2010 www.laurentdewilde.com

Album týdne je programový blok ve vysílání Euro Jazzu, tedy webcastu na novém jazzovém webu Českého rozhlasu. Album týdne vybírá Redakce jazzu a populární hudby ČRo 3 – Vltava s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci (často podle tematického rámce daného týdne). Vybrané Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních alb. Ukázky z něj se vysílají na Euro Jazzu pravidelně každý den od pondělí do pátku vždy v 11:00 a 19:00.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.