Marius Neset & Trondheim Jazz Orchestra – Lion

19. květen 2014

Po Ptácích přichází Lev. Devětadvacetiletý norský saxofonista a skladatel Marius Neset navázal albem Lion (Lev) na koncertní spolupráci s Trondheimským jazzovým orchestrem a po stránce zvuku vlastně i na předchozí titul Birds (Ptáci). Výsledkem je nahrávka aranžérsky i melodicky bohatá a emočně silná. Album týdne jako vyšité.

Marius Neset rád pracuje s větším nástrojovým obsazením – a umí to opravdu dobře. Už na svůj debut Suite For The Seven Mountains (2008) přizval smyčcový kvartet, na třetím titulu Neck Of The Wood (2012) využil pěvecký sbor a na loňské desce Birds komponoval až pro dvanáctičlennou sestavu. Novinka Lion je obsazením a soundem nejvíce příbuzná a také částí repertoáru provázaná právě s albem Birds.

U zrodu nahrávky stála v roce 2011 žádost renomovaného Trondheim Jazz Orchestra, aby pro něj Neset zkomponoval program pro Molde Jazz Festival 2012. Neset lákavé nabídce vyhověl a spolupráce proběhla k oboustranné spokojenosti:

„Po premiéře na Molde jsme cítili, že tyhle kompozice jsou opravdu mimořádné. Proto jsme se rozhodli nahrát společné album a naplánovat s tímto repertoárem mnohem víc koncertů,“ prozrazuje Marius Neset.

 

Nepřehání, repertoár muzikantům opravdu sedl. Jako příklad poslouží třeba In The Ring, kde se úvodní proplétání dokonale sehraných saxofonů, vytvářejících „zařezávající“ akordy, rozběhne do kánonových linek a zase se potká v mohutných „interferencích“. To vše přejde přes rozvolněnou střední část zvukových „vln“ do dokonale přesného riffování dechů nad divokým tahem rytmiky ve finále skladby.

Neset už dříve použil dvě z kompozic, konkrétně Sacred Universe a Birds, na svém loňském albu. Obě nahrávky navíc propojuje krom osoby protagonisty i hra jeho sestry, výborné flétnistky Ingrid Neset. Skladba Golden Xplosion zase zazněla na stejnojmenném titulu z roku 2011. Vůbec ovšem nevadí slyšet kompozice znovu, nastudované v jiném aranžmá, provedené s novou energií a pochopitelně s jinými improvizovanými sólovými vstupy. S velkým zjednodušením lze napsat, že aktuální verze vyznívají temperamentněji a zatímco na desce Birds více koketovaly s postupy hudby „vážné“, zde pro změnu uvolněněji swingují.

„Marius Neset kombinuje Breckerovskou sílu a tonální delikátnost Jana Garbarka, ale má vlastní vizi, která jednotlivé kompozice spojuje“ napsal o saxofonistovi John Fordham, kritik britského Guardianu. Nezbývá než souhlasit. Dodejme jen, že s podporou dokonale sevřeného soundu Trondheim Jazz Orchestra sahá Neset po opravdové „orchestrální“ velkoleposti, třeba v exponovaných pasážích Weight Of The World. Ale nechybí mu ani cit pro romantizující, lyrické pasáže jako v Raining. Trochu pateticky, ale doufáme že výstižně řečeno: Lví síla se tu pojí s lehkostí ptačího letu.

Marius Neset & Trondheim Jazz Orchestra - Lion

03121993.jpeg

Marius Neset – tenorový a sopránový saxofon,Hanna Paulsberg - tenorový saxofon Peter Fuglsang - altový saxofon, flétna a klarinet Eirik Hegdal - baritonový a sopránový saxofon Eivind Lønning - trubkaErik Eilertsen - trubka Erik Johannesen - trombón Daniel Herskedal - tuba Jovan Pavlovic - akordeon Espen Berg - piano Petter Eldh - kontrabas Gard Nilssen – bicí nástroje, perkuse Ingrid Neset – flétna ve skladbách Sacred Universe & Birds

Label: ACT, 2014

www.mariusneset.info

Album týdne je programový blok ve vysílání stanice Český rozhlas Jazz. Ukázky z vybraných CD vysílá ČRo Jazz pravidelně každý den od pondělí do neděle vždy v 11:00 a 19:00. Album týdne vybírá redakce s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci. Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních nahrávek.

autor: Tomáš S. Polívka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.