Medeski, Scofield, Martin & Wood - Juice

1. září 2014

Cokoliv opustí dílnu hvězdných Medeski, Martin & Wood či kytaristy Johna Scofielda, budí zvýšenou pozornost. A co teprve, když se uznávané jazzové entity spojí. Deska Juice si ovšem volbu Albem týdne nevysloužila jen slavnými jmény, ale především díky samotné muzice.

Medeski Martin & Wood se občas s dobrými výsledky spojují s různými kytaristy. Letos vydali pozoruhodné, živě ve studiu a před publikem natočené album Woodstock Sessions, Vol. 2 s Nelsem Clinem. V minulosti doprovodili Martin a Wood třeba bluesmana Chrise Whitleyho. Ovšem nejsilnější vazby zjevně cítí k Johnu Scofieldovi.

John Scofield a MMW spolu poprvé studiově spolupracovali, když kytarista přizval trio na svoje album A Go Go (1998). Rozuměli si natolik dobře, že později dokonce vytvořili společnou „hlavičku“ MSMW, pod kterou nyní vydávají už třetí titul. Na albu Juice se jednohlasně shodli i na koncepci. Tou se stal afro-latinský jazz.

„Všichni milujeme muziku z Brazílie, Karibiku a vůbec Latinské Ameriky, stejně jako to, co se tady ve Státech vyvinulo v žánr boogaloo a co se vždycky proplétalo s jazzem. Dali jsme se dohromady, abychom začali objevovat tahle spojení po svém,“ vysvětlil v tiskové zprávě k vydání nahrávky John Medeski.

 

„Je to naše verze rozličných forem, kořenících v Africe. Přinejmenším jsme s touhle vizí začali, ale později jsme si řekli ‚tohle jsou kontury, ale můžeme si zatraceně dělat co chceme‘,“ upřesnil plány vedoucí k albu John Scofield.

Nečekejme ovšem desku obvyklých latinských standardů, to by bylo na MSMW příliš fádní. Až na čtyři cover-verze si muzikanti napsali latinu autorskou. A v oněch převzatých skladbách se na hony vyhnuli slavným latinskoamerickým autorům. Přepracovali jednu kompozici amerického saxofonisty Eddieho Harrise, konkrétně Sham Time z roku 1967. A pak si vzali na mušku rockovou a folkovou klasiku.

Sunshine Of Your Love, původně hutný bluesrockový kus superskupiny Cream, se v úpravě MSMW proměnil v průzračné reggae se spoustou nápadité, uvolněné improvizace. Odlehčení rytmiky se dočkal také evergreen Light My Fire od The Doors. Nosný úvodní motiv místo původních varhan nejdříve vede Scofieldova kytara, zatímco Medeski přizvukuje u klavíru. Později ovšem přece jen přesedne za varhany. Nejde ovšem o Manzarekem používané Vox Continental, to by bylo příliš prvoplánové, ale o hammondky. Důležitější než sound jsou navíc invenční melodické variace na dané téma.

02977280.jpeg

Asi nejméně vynalézavě působí uchopení Dylanova protestsongu The Times They Are a-Changin‘, ze kterého v podání MSMW vznikla celkem konvenční balada. Ale zase opravdu hezky konvenční.

V autorských momentech se kvartet nebál jednoduchých, vpravdě chytlavých melodií. Nejen ze Scofieldovy „písně“ North London by šel snadno zaranžovat latin popový hit. Nejvíc se však muzikanti realizovali v rytmickém pojetí skladeb. Je logické, že zvláště Billy Martin se v košatých latinských rytmických vzorcích doslova bujaře vyžívá. Zaposlouchejte se třeba do jeho hry ve skladbičce Stopover. Je radost vyžívat se s ním. Přejeme příjemný poslech.

Pozn. Jak už jsme dříve informovali, John Scofield s MMW společně vystoupí 9. listopadu v Praze (Lucerna Music Bar).

Medeski, Scofield, Martin & Wood – Juice John Medeski – klavír, klávesové nástrojeJohn Scofield – kytaraBilly Martin – bicí nástroje, perkuseChris Wood – baskytara, kontrabas

02452329.jpeg

Label: Indirecto Records, 2014

www.mmw.net

Album týdne je programový blok ve vysílání stanice Český rozhlas Jazz. Ukázky z vybraných CD vysílá ČRo Jazz pravidelně každý den od pondělí do neděle vždy v 11:00 a 19:00. Album týdne vybírá redakce s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci. Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních nahrávek.

autor: Tomáš S. Polívka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.