Mulatu Astatke – Sketches of Ethiopia

23. září 2013

Průkopník ethio-jazzu, vibrafonista Mulatu Astatke, vydal svou první nahrávku pro label s mezinárodním dosahem. Novinku Sketches of Ethiopia jsme zvolili Albem týdne.

Astatkeho životní příběh je typickým pro postmoderní éru. Na dříve slavného hudebníka (na turné po Etiopii v 70. letech hrával s Ellingtonem a nahrával s Alice Coltrane) se vlivem historických okolností (nastolení vojenské diktatury v Etiopii, 1974) „zapomnělo“, aby mohl být s velkou slávou objeven až v roce 2005.

Většina posluchačů se totiž s Astatkeho podmanivou hudbou poprvé setkala až při shlédnutí Jarmushova filmu Broken Flowers (Zlomené květiny) z onoho roku, zasvěcenější možná znají kompilaci éthiopiques č. 4 vydanou na francouzské značce Buda musique (2004), kde se Astatkeho starší tvorba rovněž objevila.

Od té doby hvězda umělce, kterého „nezná nikdo a všichni zároveň“, neustále stoupá, ať už díky asociaci s The Heliocentrics, nebo hip-hopovým producentům, kteří Astatkeho afrobeat s chutí využívají ve svých samplech.

Jakkoli eklektický se Astatkeho přístup může zdát, má rozhodně co říct i jazzovým posluchačům. Deska Sketches of Ethiopia vychází z jeho koncertní kapely Step Ahead: uskupení první ligy mladých britských jazzových hudebníků. Ty doplňuje pěkná řádka přizvaných hostů, ať už zpěváků, tak etiopských hráčů na různé etnické nástroje (jako washint, masinko, krarr).

Podívejte se na koncertní prezentaci alba:

Podobně jako Evansova/Davisova Sketches of Spain také Astatke už svým názvem odkazuje ke spojení západních a etnických vlivů. Ústředním momentem jeho tvorby je groove a poměrně složité polyrytmické předivo. Jak ilustruje i pohled do Astatkeho koncertního publika, je to mnohdy hudba určená k tanci – to předurčuje i jeho využití jinak skvělých jazzových hudebníků. Ti alespoň na studiovém albu nedostávají tolik příležitostí, kolik by zasloužili, o běžnou výměnu témat a sól tu však ani náznakem jít nemá.

Astatke je schopným aranžérem, který zdánlivě nekompatibilní hudební světy dokáže propojit s velkou grácií a respektem k jejich kořenům. Pokud se oprostíme od vtíravé myšlenky vnímat Sketches of Ethiopia jako striktně jazzovou desku, otevřou se před námi nové, dříve netušené hudební obzory. A to je jistě to, o co usiluje i sám leader.

Mulatu Astatke – Sketches of Ethiopia

Mulatu Astatke – vibrafon, pianoJames Arben – flétna, hoboj, saxofonRichard Olatunde Baker – perkuse John Edwards – kontrabasAlexander Hawkins – pianoDanny Keane – klávesy, celloByron Wallen – trubkaTom Skinner – bicí

…a další hosté

Label: Jazz Village, 2013

www.mulatu-astatke.com

Album týdne je programový blok ve vysílání stanice Český rozhlas Jazz. Ukázky z vybraných CD vysílá ČRo Jazz pravidelně každý den od pondělí do neděle vždy v 11:00 a 19:00. Album týdne vybírá redakce s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci. Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních nahrávek.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka