Nils Petter Molvær – Switch

21. duben 2014

Norský trumpetista a skladatel Nils Petter Molvær opravdu trochu „přepnul“. Anglicky Switch. Na jedné straně zase zintenzívnil využívání elektroniky i programovaných rytmických smyček, což odkazuje na dobu jeho průlomu na mezinárodní scénu, na straně druhé poprvé zapojil do sestavy kapely výrazné glissando steel kytary. Vytvořil další mistrovské dílko, které si zaslouží vyhlásit Albem týdne.

Nils Petter Molvær už několikrát na svých albech přinesl inovativní sound. Letos se mu to podařilo znovu. Samotný autor označil na svých internetových stránkách nahrávku jako „dokonalé uzavření kruhu“ dosavadního muzikantského vývoje.

Nakažlivě snivé toulání echované a všelijak elektronicky upravené trubky nad klávesovými plochami a výbušnými bicími už tu bylo mockrát, stejně jako rozvolněné meditativní pasáže, prostorově násobené delayem, „digitální ozvěnou“. Nyní ovšem experimentující trumpetista vykročil do nových sonických krajin prostým přidáním jediného, relativně nezvyklého (i když zase ne vyloženě nečekaného – vzpomeňme i na „naši“ Beatu Hlavenkovou, která měla na albu Joy For Joel stejný nápad) nástroje do sestavy: „Havajské“ pedálové steelkytary.

Ne, že by to snižovalo význam kapelníka. Vždyť Molværovi patří nosné nápady (na albu Switch „přepíná“ norský novátor do značné míry také kompozičně) i dominantní sólový prostor. Co ovšem činí Molværovu novou skupinu a desku na první poslech originální je právě výrazný zvuk elektrické steelky Geira Sundstøla, znepravidelňující, rozechvívající, frázovitě řečeno „zlidšťující“ syntetické plochy v podkladech kompozic. Výtečně pojí a uhlazuje polaritu mezi konkrétním a neurčitým, „elektrickým“ a „dřevním“.

02438390.jpeg

I tady se ovšem nabízí paralela, potvrzení dojmu uzavřeného kruhu. Vždyť na album Khmer (1998), svoji profilovou prvotinu u ECM, zapojil trumpetista jiný v žánru neobvyklý nástroj. Dulcimer, cimbálek.

 

Nápadnost komunikace trubky se steelkytarou by také neměla zastínit zásluhy ostatních hráčů, byť jim třeba budeme věnovat pozornost až ve druhém plánu. Morten Qvenild vytváří základ, na kterém ostatní teprve mohou stavět. A rytmické vzorce Erlanda Dahlena (původně rockera, bubeníka kultovní norské kapely Madrugada), výbušné i citlivě jemné, se ostatně osvědčily už na Molværově předchozí nahrávce Baboon Moon (2011).

„Považuji Erlanda za velmi důležitého. Prostě jsem ho zavřel do svého studia se všemi jeho zařízeními, nástroji i hračkami a nechal ho dělat, co považoval za vhodné. Proč bych měl omezovat takový multi-Tasker na jedinou funkci?Erland dal muzice na sto procent svoje razítko,“ potvrdil protagonista na svém webu.

Jak už bylo napsáno, změna nastala i v Molværově přístupu ke komponování a improvizování. Trumpetista vědomě přechází z lyriky na epiku: „Na cestě k téhle muzice jsem se sebou musel vybojovat nějaké bitvy (...), najít pro hudbu zaměření. Najdete v ní třeba poctu Joni Mitchell, zvláště v názvech skladeb, které jsou často přímými narážkami na její texty. Tenhle vlak myšlenkových asociací pro mě byl mnohdy důležitější než melodický aspekt.“

02438389.jpeg

Jak dobrým je Nils Petter Molvær vypravěčem už ostatně můžete posoudit sami, třeba i z našeho vysílání.

Nils Petter Molvær – Switch

Nils Petter Molvær - trubka, elektronika, hlasGeir Sundstøl – pedálová steelkytara, šestistrunná baskytara, resofonická kytaraMorten Qvenild – klávesové nástroje, programování, elektronikaErland Dahlen – bicí nástroje, zvony, kovové bloky, xylofon, automatický bubeník, elektrická kytara, barytonová kytaraJon Marius Aareskjold – produkce, doplňkové programování

Label: OKeh Records, 2014

www.nilspettermolvaer.info

Album týdne je programový blok ve vysílání stanice Český rozhlas Jazz. Ukázky z vybraných CD vysílá ČRo Jazz pravidelně každý den od pondělí do neděle vždy v 11:00 a 19:00. Album týdne vybírá redakce s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci. Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních nahrávek.

autor: Tomáš S. Polívka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.