Otis Brown III - The Thought Of You

20. říjen 2014

Je vlastně s podivem, že první sólové album natolik výrazného hráče, jakým je bubeník Otis Brown III, na sebe nechalo tak dlouho čekat. Stálý spolupracovník Esperanzy Spalding, Joe Lovana či Terence Blancharda na svém debutu přináší hudbu, která je komplexním a velmi muzikálním odrazem všech projektů, v nichž v současnosti působí.

To se na první pohled může zdát jako samozřejmost, ovšem u sólových alb tomu často tak není. Navíc Brown je vyzrálým a duchovně velmi hlubokým člověkem, jehož hudba přináší mnohem více, než jen obdivuhodné instrumentální výkony.

Říci o této nahrávce pouze že se nese v duchu moderního jazzu, by bylo vágní. Jasnější představu získáme při pohledu na jména muzikantů. Základní sestavu tvoří spolu s Brownem pianista Robert Glasper, trumpetista Keyon Harrold, saxofonista John Ellis a basista Ben Williams. Hudba, kterou společně vytvářejí, je přesně taková, jakou bychom od nich čekali, tedy různorodá a s důrazem na určitou stylovou aktuálnost - inspirace přesahují celé spektrum od popu přes současný hiphop až k harmonicky sofistikovanému jazzu. Mimochodem v této sestavě (s výjimkou Williamse) spolu tito hudebníci hráli poprvé už před lety během studia v New Yorku.

Ještě lepší obrázek o hudbě na této nahrávce si uděláme, když si všimneme, že Robert Glasper je spoluautorem několika skladeb. Jeho skladatelský rukopis - tedy zejména jemné, neagresivní harmonie, neurčitě oscilující od jedné ke druhé bez zcela jasného zakotvení - je zde stejně výrazný jako na jeho vlastních albech. Tato nahrávka jinak obsahuje skladby Browna i dalších členů kapely.

 

Kromě krátkého úseku s hammondovými varhanami však neuslyšíme žádné elektronické nástroje. Na druhou stranu zvuk některých akustických nástrojů je občas deformován nejrůznějšími efekty, jako například stopa bicích ve Stages of Thought. Na řadu přijdou také hlasové samply, které mimochodem pomáhají lépe pochopit celý koncept alba (viz níže).

Skladby jsou po produkční stránce vůbec pojaty relativně různorodě. Společným jmenovatelem je však typický Blue Note sound. Způsob snímání a následné zvukové úpravy nástrojů jako by byl něčím trochu zastaralý a dalo by se říci nedokonalý, ale o to autentičtější a vřelejší. Právě díky tomu je album osobitým spojením tradice a novátorství a udržuje si naši pozornost od začátku do konce.

 

Nelze si také nevšimnout určitého konceptuálního pojetí celé nahrávky, ačkoli ne přímo v hudebním slova smyslu. Spíše v ideovém či myšlenkovém: z každého rozhovoru s Brownem doslova sálá jeho zbožnost a láska k vlastní rodině i muzice. A přesně taková hloubka, citovost a upřímnost je cítit i z každé skladby na The Thought of You.

Nejprve si toho všimneme u názvů skladeb (Truth, Life, I Am Your Song), v jiných případech pak z textů či vlivu americké gospelové hudby a v neposlední řadě jednoduše z toho, jak na nás kompozice i improvizace působí. Je zajímavé, jak ze hry některých hráčů na nás zkrátka dýchá něco navíc. Cosi nedefinovatelného, co u jiných muzikantů nevnímáme, i kdyby jejich hudba přepsaná do not třeba vypadala úplně stejně.

Máme-li se stručně podívat na některé konkrétní skladby, jako první nás výrazněji zaujme Stages of Thought s místy téměř rockovými bicím a intenzivním unisonem saxofonu a trumpety. Zcela odlišná je melodická pop-jazzová balada The Two Become One, originální použitím basklarinetu. Ten několikrát zdvojuje kontrabasovou linku a výsledek zní velmi dobře. Příjemným překvapením je pak úprava známého hitu You're Still The One, který původně nazpívala Shania Twain. Zde ho interpretuje Gretchen Parlato.

 

Nejvíce emocí nabízí ovšem přes osm minut dlouhá gospelová medley. Dočkáme se všeho od jazzových varhan, prožitého vokálu až po dva velmi silné energické momenty. Tento track patří s jazzově-gospelovou I Am Your Song - příjemnou písničkou podloženou však dlouhým bicím sólem - k nejlepším na desce.

Jediným zklamáním je titulní skladba, která je dokonce rozdělena do tří samostatných částí. Dohromady trvá kolem třinácti minut, ovšem ve skutečnosti jde jen o dvě nevýrazná témata, která jsou oddělena třemi dlouhými a nijak extra zajímavými improvizacemi.

The Thought Of You rozhodně stojí za poslech. Má tah a je zajímavou stylovou mozaikou. V první řadě však album znamená velmi slibný start Brownovy sólové kariéry.

Otis Brown III - The Thought Of You Robert Glasper - klavírKeyon Harrold - trumpetaJohn Ellis - saxofonBen Williams - kontrabasOtis Brown III - bicí

Hosté:Bilal - zpěvGretchen Parlato - zpěvNikki Ross - zpěvShedrick Mitchell - hammondovy varhanyNir Felder - akustická kytara

Label: Revie/Blue Note, 2014

Album týdne je programový blok ve vysílání stanice Český rozhlas Jazz. Ukázky z vybraných CD vysílá ČRo Jazz pravidelně každý den od pondělí do neděle vždy v 11:00 a 19:00. Album týdne vybírá redakce s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci. Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních nahrávek.

autor: Jan Mazura
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.