Patricia Barber – Smash

4. březen 2013

Chigaská zpěvačka Patricia Barber má co říct i po pětadvaceti letech aktivní hudební kariéry. Její novinku Smash jsme zvolili Albem týdne na stanici Český rozhlas Jazz.

„Kdyby Patricia Barber neexistovala, dokázal by si ji někdo vymyslet? Podobně jako Mehldau, ani ona to v elitářském a marketingem ovládaném jazzovém světě nemá a priori snadné,“ napsal o ní před lety výstižně DJ Mobley pro časopis Harmonie. Naznačil tím jistou nekonformnost, díky níž Barberová spolehlivě vyčnívá v moři popjazzových zpěvaček, ochočených kontrakty u nadnárodních nahrávacích společností.

„Naše milá Patricia na rozdíl od konkurence nedělá svým intelektuálsky zanedbaným vzezřením nic proto, aby hořkou pilulku své hudby pomohla spláchnout potřebným douškem sexy-popové limonády. Z její civilně nesvůdné prezentace čiší úctyhodná vůle přesvědčit publikum, aby jí, slovy Joni Mitchell, 'bralo takovou, jaká je',“ komentoval tento fakt opět DJ Mobley.

Její počátky nevypadaly na kariéru slavné jazzové zpěvačky. Narodila se na předměstí Chicaga sice saxofonistovi, který kdysi hrával s Glennem Millerem a bluesové zpěvačce, sama však vystudovala klasické piano a také psychologii. Nechtěla mít nic společného s jazzem, ale již na univerzitě občas vystupovala s místními muzikanty.



Po návratu domů do Chicaga ji nejprve lokální kritika příliš nebrala; situace se však změnila v polovině 80. let, kdy začala vystupovat v legendárním baru Gold Star Sardine. Na rodné Chicago nezapomněla ani mnohem později – je-li ve městě, můžete ji každé pondělí slyšet v nejstarším chicagském klubu Green Mill.

Podstatné však je, že po peripetiích s nezávislými labely a hledání vlastní tváře si Patricie všimlo vydavatelství Blue Note. Až na výjimky si na snímcích u této nadnárodní firmy dokázala udržet svou osobitost a nevydala se obligátní cestou interpretace obehraných standardů, ale většinou vlastních kompozic.

Novinka Smash je zpěvaččin debut pro label Concord. Po pěti letech od colporterovského alba Cole Porter Mix opět oslňuje svou plně autorskou tvorbou. Doprovází ji osvědčená chicagská rytmika (Larry Kohut, Jon Deitmyer, John Kregor), která vhodným způsobem realizuje skladatelčiny kompoziční nápady a dále umocňuje její instrumentalistické schopnosti.

02835204.jpeg

Smash je neortodoxní vokální nahrávka – Barber nesnese srovnání s pop-jazzovými hvězdičkami typu Diany Krall či Norah Jones. Nemá ráda tvůrčí kompromisy a nepřipravené posluchače nyní možná zaskočí syrovými aranžmá a vypjatostí projevu (např. titulní Smash s ryze rockovým sólem Johna Kregora). V každém případě jde pravděpodobně o jednu z nejdůležitějších vokálních jazzových nahrávek roku 2013.

Patricia Barber – Smash

Patricia Barber – zpěv, piano, kompoziceLarry Kohut – kontrabasJon Deitemyer – bicíJohn Kregor – kytary

Label: Concord Jazz

www.patriciabarber.com

Album týdne je programový blok ve vysílání stanice Český rozhlas Jazz. Ukázky z vybraných CD vysílá ČRo Jazz pravidelně každý den od pondělí do neděle vždy v 11:00 a 19:00. Album týdne vybírá redakce s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci. Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních nahrávek.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.