Stefano Bollani – Joy In Spite Of Everything

6. říjen 2014

Italský pianista Stefano Bollani má za sebou už několik úspěšných transatlantických spoluprácí, třeba ty s Chickem Coreou nebo brazilským mandolinistou Hamiltonem de Holanda. Tentokrát přizval amerického kytarového experimentátora Billa Frisella a saxofonistu Marka Turnera. Zdařilá nahrávka si plně zaslouží volbu Albem týdne.

V jistém smyslu navazuje nová deska Stefana Bollaniho, nazvaná radostně Joy In Spite Of Everything, na titul Stone In The Water (2009). Jak spoluprácí s dánskou rytmikou Jasper Bodilsen a Morten Lund, tak lehkými doteky prosluněné latiny, výpravné, baladické nostalgie či post bopových reminiscencí. Novum ovšem představuje především spolupráce s kytaristou Billem Frisellem (krom řady sólových prací např. John Zorn, Paul Motian, Jan Garbarek, Elvis Costello), jehož signaturní sound album silně – míněno v nejlepším smyslu slova - poznamenal.

„Bill pro mě není jenom kytarista. On je komplexní hudebník. Miluji způsob, jakým plánuje a provozuje muziku, aniž by ho omezovalo přemýšlení o hranicích a žánrech. On nehraje jazz, on hraje Hudbu. Přesně to mám rád i já: Tuhle snahu hrát každý večer, na každé desce, odlišné věci. A samozřejmě, miluji jeho kytarový zvuk,“ vyznal se Stefano Bollani v tiskové zprávě k vydání alba.

02479493.jpeg

Bill Frisell hraje na nahrávce opravdu důležitou roli a slova o komplexnosti jsou na místě. Nejde jen o pár sól a vstupů. Kytarista doslova vytváří dojem otevřeného prostoru, brilantně pracuje s výplněmi i zámlkami. Výborný je samozřejmě i Mark Turner (Lee Konitz, Seamus Blake, Joshua Redman, Kurt Rosenwinkel či Omer Avital), přispívající jemnou, citlivou hrou. Decentnost a meditativnost všech zúčastněných ostatně dobře koresponduje s přemýšlivým, „meditativním“ zvukovým kánonem, který jsme si zvykli spojovat s tituly labelu ECM.

Podívejte se na klip k albu: 
 
 

Nicméně Bollani není na hostech závislý. Ještě více zpestřuje kolekci skladeb tím, že střídá sestavy, nenadužívá hvězdných hráčů. V kontrastu s kvintetem nechá vyznívat i pasáže duetní, triové či kvarteto. Jinými slovy, aniž bychom přeslechli pianistův um interpretační, přednosti alba Joy In Spite Of Everything jsou hlavně autorské a aranžérské. Bollani tu exceluje jako výhradní skladatel invenčního repertoáru.

Souhra v brilantně propracovaných texturách by sváděla k dojmu, že projekt musel být dlouho a pečlivě zkoušen. Ale nikoliv. Kdo umí, ten umí. Bollaniho trio šlo do newyorského studia Avatar s Frisellem a částečně i s Turnerem (samotný Stefano Bollani ovšem zná Marka Turnera dobře, protože saxofonistu přizval na album New York Days pianistův „zaměstnavatel“ a mentor Enrico Rava) bez předchozího vzájemného oťukávání a vystřihlo skladby na „první dobrou“.

„Nikdy předtím jsem Billa nepotkal, stejně jako Jesper a Morten. A Morten nikdy nehrál s Markem. Jenže právě to mám na jazzu rád. Prostě jdete do toho a koukáte, co se stane,“ potvrdil Bollani.

A co „se stalo“ tentokrát? Prostě se „přihodila“ výborná hudba. Ostatně, posuďte sami třeba podle vybraných skladeb ve vysílání ČRo Jazz. Přejeme příjemný poslech.

Stefano Bollani – Joy In Spite Of Everything Stefano Bollani – pianoJesper Bodilsen – kontrabasMorten Lund – bicí nástrojeBill Frisell – kytaraMark Turner – tenorový saxofon

03220267.jpeg

Label: ECM, 2014

www.stefanobollani.com

Album týdne je programový blok ve vysílání stanice Český rozhlas Jazz. Ukázky z vybraných CD vysílá ČRo Jazz pravidelně každý den od pondělí do neděle vždy v 11:00 a 19:00. Album týdne vybírá redakce s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci. Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních nahrávek.

autor: Tomáš S. Polívka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.