Steve Coleman & The Council Of Balance – Synovial Joints

22. červen 2015

Vítejte při sledování dalšího cestovatelského dobrodružství Steva Colemana. Ne, nespletli jsme si žánr a nepůjde o reportáž z výpravy za exotikou. To se jen americký saxofonista a skladatel na albu Synovial Joints opět vydal za inspirací do světa, tentokrát třeba do amazonského pralesa. Zároveň se vrátil ke spolupráci s velkým ansámblem.

Název alba Synovial Joints, odkazující k lékařskému termínu pro kloubní maz, nezní možná příliš romanticky. Pokud si ovšem poslechneme vysvětlení autora, jak ke jménu desky přišel, zjistíme, že má svoji logiku.

„Když jsem si uvědomil pohyby kloubů v lidském těle, jak se točí, pruží a ohýbají, uplatnil jsem tyhle schopnosti i při komponování,“ vysvětluje Steve Coleman v digitálním bookletu nahrávky. Zároveň tak pochopíme, proč nazval jednotlivé části čtyřvěté titulní kompozice, tvořící páteř nahrávky, podle částí těla. A všimneme si, jak elasticky, plynule a přirozeně se „přelévají“ aranžmá a nálady vytvářené bohatým zvukem ansámblu.

K vytvoření skladeb použil Coleman opět svoji metodu spontánní kompozice: „Zklidnil jsem mysl, dostal se do stádia blízkého meditaci. A smysl pro rozličné představy, vzpomínky a nálady spontánně převedl to vše do zvukové podoby, prostřednictvím saxofonu, vokalizace, klepání rukama i nohama. Výsledek byl zapsán do not a nahrán, spolu s dalšími vrstvami orchestrace, které často vznikaly taktéž spontánně.“

 

Podobně jako v případě předchozích návštěv Kuby, Indonésie, Indie, Ghany nebo Senegalu, nechal se Coeman inspirovat také cestováním. Zásadní vliv tentokrát měla Amazonie. Nejenom ta kulturní, což se projevuje například v bohatých patternech perkusivních nástrojů, ale i přírodní. „Skladatelský koncept, který nazývám ‚kamuflážní orchestrace‘, mi vlastně vnuklo poslouchání přírodních zvuků, které jsem natočil v amazonském pralese,“ píše Coleman.

Nejde ovšem o jediný zdroj nápadů. „Když jsme zkoušeli Celtic Cells, muzikanti zaznamenali středověké, pastorální kvality téhle skladby. Když jsem to psal, představoval jsem si, podle záznamů řeckého historika Strabóna, cesty Keltů napříč pradávnými krajinami.“

Album natočil Coleman pod hlavičkou projektu The Council Of Balance („Kolegium rovnováhy“), kterou použil už v případě dvojdisku Genesis & The Opening of The Way (1998). Saxofonista takto nálepkuje spolupráci s početnými ansámbly. V sestavě jednadvacetičlenného orchestru se přitom setkali jak členové Colemanova kvintetu Five Elements, včetně druhého zásadního sólisty Jonathana Finlaysona, tak další pravidelní spolupracovníci. Třeba zpěvačka Jen Shyu s rodinnými kořeny na Taiwanu a Východním Timoru, která u Five Elements často hostuje. Na sevřeném soundu kapely je zažitá spolupráce znát.

02296891.jpeg

„Synovial Joints představují nejambicióznější projekt v Colemanově třicetileté kariéře kapelníka,“ píše se v tiskové zprávě vydavatele Pi Recordings. Nelze než bez výhrad souhlasit.

Steve Coleman & The Council Of Balance – Synovial Joints

Steve Coleman – altový saxofon, produkceJonathan Finlayson – trubkaMaria Grand – tenorový saxofonBarry Crawford – flétna, pikolaRene Moore – klarinet, basklarinetJeff Missal – trubkaDavid Nelson - basový trombonTim Albright - trombonKristin Lee – housleChris Otto – violaJay Campbell – violoncelloGreg Chudzik – kontrabasDavid Bryant – klavírMiles Okazaki – kytaraAnthony Tidd – baskytaraAlex Lipowski – perkuseNeil Sacramento – perkuseRamón Gardía Pérez – perkuseMauricio Hererra – perkuseJen Shyu – zpěvMarcus Gilmore – bicí nástroje

Label: Pi Recordings, 2015

www.m-base.com

autor: Tomáš S. Polívka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.