Will Bernard Trio – Outdoor Living

27. únor 2012

Kytarista Will Bernard koncertoval v Česku již několikrát, ať už s vlastním triem nebo třeba s kapelou Stantona Moora. Nedávno se přestěhoval z Kalifornie do New Yorku a vydal novou desku Outdoor Living. Vybrali jsme ji za Album týdne.

Will Bernard byl mnoho let kytaristou a band lídrem v oblasti San Francisco Bay. Jak sám říká, vždy ale obdivoval scénu kolem newyorského klubu Knitting Factory, a tak se na východní pobřeží odstěhoval nadobro. Hudbu, kterou hraje, popisuje jako soul jazz, je ale také charakterizována jako instrumentální jazz-funk s výraznými vlivy neworleánského hudebního prostředí. Vedle vlastního tria má spoustu dalších hudebních projektů, které dokazují, že jeho hudební rozptyl je mnohem širší (třeba i v oblasti reggae a hip-hopu).

Bernard spolupracoval s řadou muzikantů, jako jsou Jai Uttal a Pagan Love Orchestra, The Coup, MG5 (dříve Frequinox), Idris Muhammad, Dr. Lonnie Smith, Stanton Moore Trio, Ben Sindran a s mnoha dalšími. Za Bernardovu nejvíce ceněnou spolupráci lze označit jeho působení v kapele T. J. Kirk (s Charlie Hunterem), jejich druhá nahrávka If Four Was One byla v roce 1997 nominována Grammy. Jako bandleader se prosadil hned rok poté, když vydal album Medicine Hat, kde předvádí skvělou techniku i cit pro funky a zemitý soul-jazz.

Bernardovy nahrávky posledních let naznačují zmenšování obsazení ‒ od smyčců a hostujících dechařů na Party Hats z roku 2007, přes kvartet s Johnem Medeskim na předchozí Blue Plate Special až po novinku Outdoor Living, kdy se vrátil k osvědčenému formátu tria kytara-hammondky-bicí. Důvodů prý bylo více:

02563454.jpeg

„Ten hlavní byl ekonomický. Dnes je obtížné koncertovat s větší kapelou a vydělat nějaké rozumné peníze. Trio s varhanami pro mě byl asi nejschůdnější způsob, jak docílit dostatečně plného zvuku, který by byl použitelný jak ve velkých koncertních sálech, tak v malých jazz klubech,“ vysvětluje Bernard.

Podívejte se na úryvek z koncertu:

Na nové nahrávce se tedy představuje se svými dlouholetými známými, varhaníkem Willem Bladesem a bubeníkem Simonem Lottem. Ostatně s touto kapelou odehrál loni koncerty na festivalech v Hradci Králové nebo v Brně.

Outdoor Living v nejlepším smyslu navazuje na předchozí album s Johnem Medeskim (Blue Plate Special), je však znát jistá změna. Will Blades u varhan nejde tak experimentálním směrem jako Medeski (prakticky nepoužívá jiné klávesy než hammondky) a také Bernard zvolil celkově melodičtější přístup.

Asi nejlépe to ukazuje pozitivně nabité intro v podobě Nature Walk:

01 NATURE WALK by willbernard

Jsou zde ale i o poznání špinavější kousky. Například Nooksack v pomalejším groovém tempu evokuje grunge styl Neila Younga:

03 NOOKSACK by willbernard

Dubem řízlý funk 6b upouští od sólových vstupů a připomíná některé jiné těžkotonážní jam-bandy nebo spolupráci Johna Scofielda s MMW:

04 6B by willbernard

Soul-jazzové kompozice jsou i nadále jádrem Bernardovy kapely. Ve své nejkoncentrovanější podobě se soul hlásí ke slovu v kytaristově skladbě Squeaky Chug Chug:

7 SQUEAKY CHUG CHUG mp3 by willbernard

Obdivovatel Granta Greena nebo Billa Frisella je na nové nahrávce Outdoor Living možná trochu přímočařejší, volí pro své vyjádření méně zvukových experimentů a jde spíše melodičtější cestou. Jeho trio v klasickém složení je však dobře sehraná parta a působí velmi autenticky. Což Bernardovým příznivcům nebo fanouškům jazzu napájeného soulem a funkem není třeba dvakrát zdůrazňovat.

02563453.jpeg

Will Bernard Trio – Outdoor Living

Will Bernard – kytara Will Blades – Hammond organ Simon Lott – bicí

Label: Dreck To Disk Records, 2012

www.willbernard.com

Album týdne je programový blok ve vysílání Euro Jazzu, tedy webcastu na novém jazzovém webu Českého rozhlasu. Album týdne vybírá Redakce jazzu a populární hudby ČRo 3 – Vltava s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci (často podle tematického rámce daného týdne). Vybrané Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních alb. Ukázky z něj se vysílají na Euro Jazzu pravidelně každý den od pondělí do pátku vždy v 11:00 a 19:00

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.