Historické okénko: Head Hunters – Brémy 1974

6. červenec 2012

V roce 1973 natočil Herbie Hancock jedno z nejprodávanějších alb jazzové historie. Ironií je, že z kategorie „jazzu“ byla deska Head Hunters často vytěsňována.

Na internetu se nyní objevil koncertní záznam, který zachycuje kapelu v plné formě – na evropském turné v roce 1974 vedle Hancocka hrají Bennie Maupin, Paul Jackson, Bill Summers a Mike Clark. Vystoupení bylo nahráno v listopadu toho roku pro známý hudební pořad Musikladen na německé stanici Radio Bremen. V živé podobě zde zazněly skladby z alba Head Hunters a následující desky Thrust, která vyšla v létě 1974.

Podívejte se na záznam celého koncertu:



Album Head Hunters i stejnojmenná kapela se stalo časem takřka synonymem fúze jazzu a funku. Hancock na něm propojil groove spojovaný s tehdy populárním labelem Motown se zvukovými experimenty a expresivitou, která byla typická pro jeho předcházející etapu charakterizovanou jeho kapelou Mwandishi Sextet. Šlo také o komerční úspěch: alba Head Hunters se prodalo přes milion kusů už rok po jeho vydání v roce 1973.

Herbie Hancock & Head Hunters – Brémy, 1974

1. Palm Grease [0:00 - 18:21]2. Sly [18:22 - 28:44]3. Butterfly [29:07 - 44:28]4. Spank A Lee [44:29 - 51:20]5. Chameleon [51:25 - 65:41]

Herbie Hancock – Fender Rhodes, syntezátoryPaul Jackson - baskytaraBennie Maupin – saxofony, basklarinetBill Summers - perksuseMike Clark - bicí

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.