Kultovní jazzové desky Blue Note v novém lesku

31. červenec 2012

Vydavatelství Blue Note oznámilo vydání některých svých legendárních archivních nahrávek ve vysokých audiofilských rozlišeních. Šest alb Coltranea, Dolphyho, Hancocka, Shortera, Silvera či Younga je tak nyní k dispozici v nově remasterované podobě – poprvé v kvalitách 96kHz/24bit a 192kHz/24bit.

Stěžejní alba jazzové historie (ze známých studií Rudy Van Geldera) byla nově remasterována z původních analogových pásů pomocí technologie HD Tracks. Všechna alba doprovází původní sleeve note, nové fotografie a některé nově napsané doplňující texty. Technologie HD Tracks je známá především nadšeným audiofilům – jde o službu poskytující vybrané nahrávky v bezeztrátových formátech jako AIFF nebo FLAC a v ultra vysokých rozlišeních a kvalitách, zaručujících vysokou kvalitu reprodukce (96khz/24bit a výše).

„Při přípravě těchto remasterů ve vysokém rozlišení jsme velmi dbali na zachování feelingu původních nahrávek. Zároveň jsme jim však chtěli dodat nový jas a hloubku. Nyní znějí tak, jako byste seděli v křesle uprostřed studia Rudy Van Geldera!,“ říká k tomu šéf Blue Note Don Was.

Vydavatelství už dříve pomocí HD Tracks vydalo např. nahrávky Norah Jones, na historická alba ve vysokém rozlišení se ale dostalo až nyní. Ta právě vydaná mapují především první polovinu 60. let, a tedy stěžejní milníky hard-bopu a post-bopu.

Alba Blue Note vydaná v HD Tracks (96kHz/24bit a 192kHz/24bit):

John Coltrane – Blue Train

Wayne Shorter – Speak No Evil

Eric Dolphy – Out To Lunch

Horace Silver – Song for My Father

Herbie Hancock – Maiden Voyage

Larry Young – Unity

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka