Antonio Sanchez - Live in New York, 2008

22. červen 2012

Sobota 23.6. – Euro Jazz 20:00 – 21:05 Jazz Club – 1. částNeděle 24.6. – Euro Jazz 20:00 – 21:00 Jazz Club – 2. část

Na živé nahrávce z klubu Jazz Standard (2008) Antonio Sanchez znovu dokazuje, že patří nepochybně k nejlepším bubeníkům současnosti. Na záznamu, který odvysíláme na Euro Jazzu (ve dvou částech v sobotu a neděli), se však projevuje také jako výrazný skladatel.

Antonio Sanchez (1971) se narodil v Mexiku, a ačkoli již v mládí hrál na bicí, vystudoval nejprve klasické piano na konzervatoři. Teprve po příchodu do New Yorku (a také studiích na Berklee) se stal jedním z nejvyhledávanějších jazzových bubeníků. K jeho nejznámějším participacím se stalo účinkování v kapelách Pata Methenyho, Garyho Burtona, Steva Swallowa či Joshuy Redmana.

S vlastní sólovou deskou však bubeník přišel až relativně nedávno: album Migration (2007) vyšlo u italského labelu Cam Jazz a kritika jej velmi oceňovala (Downbeat jej dokonce zvolil za Album roku).

02402952.jpeg

Na živé nahrávce, kterou o víkendu odvysíláme, se obklopuje předními hráči střední generace: David Sanchez (tenor), Miguel Zenón (alt) a Scott Colley (kontrabas). Publicista Jan Beránek si při recenzi nahrávky (vyšla předloni také na CD) pro Harmonii všiml hlavně Colleyho schopností, když v sestavě bez harmonického nástroje pomáhá ukotvit dvojici melodických hlasů ve frontline:

„Colleyho dialog s leaderem v Did You Get It a další sólové pasáže jsou lahůdkou stejně jako perfektně sehrané a ladící psané i spontánně tvořené linie saxofonistů. Ať už v unisonu nebo libozvučných terciích či naopak dráždivých velkých sekundách (hned v úvodní devatenáctiminutové Creedy Silence vystřídají odlišné polohy od konsonancí po freejazzové intuitivní vedení hlasů), vždy působí oba plátkoví hráči z Portorika naprosto přesvědčivě.“

Podívejte se na sólo Antonia Sancheze na North Sea Jazz Festivalu (2008):

Záznam z roku 2008 zachycuje Sanchezovu kapelu ve vrcholné formě na konci delšího turné. Sobotní (a tentokrát i nedělní) večer na Euro Jazzu byste si neměli nechat ujít!

Antonio Sanchez - Live in New York, 2008

Antonio Sanchez ‒ bicí David Sanchez ‒ tenor saxofon Miguel Zenón ‒ alt saxofon Scott Colley ‒ kontrabas

02402925.jpeg

www.antoniosanchez.net

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na Euro Jazzu. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka