Charles Lloyd – koncert z Vratislavi na ČRo Jazz

18. září 2015

Legendární saxofonista natočil aktuální opus Wild Man Dance, šestivětou suitu pro velmi nezvyklé obsazení, živě v rámci polského festivalu Jazztopad. Nahrávka by zrovna tak dobře mohla získat visačku alba týdne, ale mnohem logičtější je poslouchat kompozici v celku. Přičteme-li koncertní aspekt záznamu, vyjde nám ideální program pro pořad Jazz Club. Poslechnout si ho můžete v sobotu od 20:00 hodin na ČRo Jazz.

Sobota 19. 9. ČRo Jazz 20:00 – 20:50 – Jazz Club – záznam z Vratislavské filharmonie, Vratislav, Polsko, 24. 11. 2013

Suita, kterou Charles Lloyd napsal na objednávku vratislavského festivalu Jazztopad, má opravdu originální zvuk. Autor dosáhl oné neobvyklosti spojením svého amerického jazzového kvarteta s maďarským cimbalistou Miklósem Lukácsem a řeckým hráčem na lyru Sokratisem Sinopoulosem.

„Stále pátrám, abych nalezl sound. To je moje cesta. Sám sebe nazývám ‚zvukovým hledačem‘... Čím hlouběji se potopím do oceánu zvuků, tím víc je mi jasné, že se dá pokračovat ještě mnohem hlouběji a dál,“ vysvětlil legendární muzikant volbu neobvyklého nástrojového obsazení v tiskové zprávě k vydání živého záznamu suity Wild Man Dance.

Je až překvapivé, jak dobře se v aranžmá skladby snoubí lyra (Lloyd už si její možnosti i spolupráci se Sinopoulosem ověřil na albu Athens Concert z roku 2011) a cimbál (se kterým přece jen občas někdo v jazzu experimentuje, ostatně loni v listopadu jsme vám nabídli coby album týdne nahrávku Grzegorze Karnase, na které se podílí právě Miklós Lukács, o triu PaCoRa nemluvě) s jazzovým combem. Jak funguje společná dynamika. Jak výrazné sólo dokáže nabídnout zdánlivě subtilní lyra. Jak se přirozeně pojí motivy folklórní i klasicizující. Ale vlastně bychom se divit neměli. Lloyd nezapojoval „exotické“ nástroje samoúčelně, ale promyšleně.

 

Podobně jako většina Lloydových děl z posledních dekád („od zkušenosti z roku 1986, kdy jsem se ocitl blízko smrti,“ upřesňuje saxofonista) má totiž i Wild Man Dance duchovní podtext. „Vycházím z tradice jogínů z divočiny,“ říká o Tanci divokého muže autor. Zvuk cimbálu odkazuje k východní hudební tradici, lyra zase ke kořenům evropské kultury.

Charles Lloyd působí mimořádně přesvědčivě a jistě i jako interpret. Pokládá se do lyrických pasáží, nápaditě improvizuje. Hudební meditací okouzlí hned od prvních not, kdy se saxofon vynoří z mihotání úvodní části suity nazvané Flying Over The Odra Valley. Lloyd zkrátka patří do klubu „nestárnoucích“, jak ochotou experimentovat, tak samotným výkonem. V době pořízení nahrávky mu bylo 75.

Polští pořadatelé iniciovali a ikonický saxofonista a skladatel naplnil mimořádné dílo. Díky nahrávce z koncertní premiéry 24. listopadu 2013 máme možnost vychutnat si atmosféru vzácného momentu.

Charles Lloyd – Wild Man Dance: Live At Wroclaw Philharmonic

Charles Lloyd – tenorový saxofonGerald Clayton – pianoJoe Sanders – kontrabasGerald Cleaver – bicí nástrojeMiklós Lukács – cimbálSokratis Sinopoulos – lyra

autor: Tomáš S. Polívka
Spustit audio