John McLaughlin: bostonský koncert na ČRo Jazz

24. duben 2014

ČRo Jazz v sobotním pořadu Jazz Club (26.4. od 20:00) nabídne koncertní nahrávku kytaristy Johna McLaughlina a jeho aktuální skupiny The 4th Dimension pořízenou v létě 2013 na Berklee of Music v Bostonu. Vyšla pod názvem The Boston Record.

Sobota 26. 4. – ČRo Jazz 20:00 – 21:00: Jazz Club – záznam koncertu z Bostonu, USA (nahráno živě 22. 6. 2013)

Název nového koncertního alba Johna McLaughlina a jeho skupiny The 4th Dimension v sobě skrývá několikerou symboliku. The Boston Record byly původně noviny, večerník založený v roce 1884. Dvaasedmdesátiletý kytarista tímto pojmenováním vzdává hold Bostonu, městu důležitému nejen pro jazzové školství, a současně odkazuje k dlouhé historii svých živých nahrávek. Vždyť první koncertní album Mahavishnu Orchestra Between Nothingness and Eternity vzniklo před čtyřiceti lety.

Záznam otevírá skladba Raju s hardrockovým kytarovým riffem na začátku, na který po necelé minutě naváže typická jazzrocková fúze. Právě toto prolínání několika dnes už „historizujících“ poloh, jejichž kořeny bychom mohli hledat v 70. letech, je pro nahrávku typické, stejně jako velký důraz na bubenické umění (v čtyřčlenné sestavě působí dva hráči na bicí). Důležitým znakem – a není třeba muzikanty podezírat, že za vše může postprodukce alba – je také výborná zvuková kvalita nahrávky.

Podívejte se na ukázku z koncertu roku 2012: 
 
 

Jako málokdy se zde podařilo vtlačit do digitálních nul a jedniček koncertní energii a současně nabídnout čitelný záznam, který ocení i milovníci vycizelovaných studiových alb. Ostatně již při založení The 4th Dimension v roce 2007 zřejmě McLaughlin předpokládal, že právě živá alba budou vrcholnou disciplínou kapely. Výběr z prvních vystoupení skupiny vyšel jako „polooficiální“ CD s názvem Live USA 2007: Official Bootleg a krátce nato se objevila další kompilace, Official Pirate: Best of the American Tour 2007, koncipovaná mimochodem pouze jako digitální download ve formátu mp3.

The Boston Record je nahrávka žhavě současná i sympaticky staromilská. McLaughlin na ní poprvé představuje aktuální sestavu své kapely. Z původní čtveřice, kterou můžete slyšet například na zmíněných koncertních snímcích z roku 2007, zůstal pouze Angličan Gary Husband, hráč na klávesy a jeden z bubeníků.

Původem kamerunský basista Etienne Mbappe a indický bubeník Ranjit Barot jsou pod hlavičkou The 4th Dimension nováčky, avšak oba se objevili už na starších McLaughlinových nahrávkách. Barot například bubnoval na albu Floating Point (2009), z nějž pochází už zmíněná úvodní skladba Raju. CD The Boston Record vůbec nabízí exkurs po relativně nových i starších deskách Johna McLaughlina. Největším překvapením pro věrné fanoušky je na samém konci alba skladba You Know You Know, která se objevila na úplně prvním studiovém albu The Mahavishnu Orchestra The Inner Mountain Flame v roce 1971.

00712763.jpeg

John McLaughlin tak svou novou živou nahrávkou opisuje oblouk, který vede až k jeho osobním muzikantským začátkům, dodnes ceněným nejen v komunitě vyznavačů jazzrocku. Volbou spoluhráčů z různých kontinentů podtrhává mezinárodní dimenzi hudby a volbou místa vzniku nahrávky (proslulá Berklee College Of Music) nepřímo ukazuje kupředu, k příštím generacím hudebníků a posluchačů.

The 4th Dimension v Bostonu John McLaughlin – kytaraGary Husband – klávesy, bicíEtienne Mbappe – baskytaraRanjit Barot – drums www.johnmclaughlin.com Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na stanici Český rozhlas Jazz. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Milan Tesař
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka