Joshua Redman Quartet – Koncert na ČRo Jazz

4. únor 2016

V sobotu 6. února odvysíláme na ČRo Jazz od 20:00 historický koncert Joshuy Redmana z Village Vanguard roku 1995.

Sobota 6. 2. – ČRo Jazz 20:00 – 21:55: Jazz Club – Záznam koncertu z klubu Village Vanguard, NY, 21-26. 3. 1995

V pravidelné řadě Jazz Club se v sobotu 6. 2. vrátíme do éry „mladých lvů“. Odvysíláme totiž záznam koncertu jednoho z hlavních protagonistů tohoto jazzového hnutí (či marketingové škatulky), Joshuy Redmana, z roku 1995. Koncert v klubu Village Vanguard při zpětném pohledu nelze sice považovat za nijak přelomový z hlediska vývoje žánru, vyniká však strhujícími výkony i skvělou atmosférou.

Dalo by se říci, že Joshua Redman (1969) byl díky jazzu sveden ze slibné kariéry právníka. Po úspěšném absolvování Harvard College byl v roce 1991 přijat na slavný Yale, nástup do školy ale o rok odložil. Brzy bylo jasné, že se do lavic již nevrátí. Na podzim 1991 zvítězil v respektované mezinárodní soutěži Thelonia Monka a podepsal smlouvu s Warner Brothers.

Pro něj samotného to muselo být překvapení – bylo to totiž teprve čtyři měsíce poté, co se přestěhoval do New Yorku a začal pravidelněji cvičit. Do té doby byl pro něj saxofon spíše rozptýlením po náročném dni ve škole. Na jeho hudební vývoj neměl paradoxně zpočátku vliv ani tak jeho otec – saxofonista Dewey Redman – jako spíše matka, tanečnice Renee Sherdoff. Byla to totiž ona, která mu ukázala nejen Charlieho Parkera či Johna Coltranea, ale taky Jamese Browna, Parliament-Funkadelic nebo Led Zeppelin.

02418112.jpeg

Když v roce 1993 vydal svůj eponymní debut (v době nahrávky 22 let), hlasitý reklamní boom kolem jeho osoby byl doprovázen i zdrženlivějšími hlasy: že totiž v tomto věku (jako jiní zástupci generace „mladých lvů“) není ještě zcela vyzrálý. Co si o módní nálepce „young lion“ myslí, řekl v roce 2005 měsíčníku Harmonie:

„Nesnáším ji! Tomu termínu nepřikládám žádnou výpovědní hodnotu, ať již byl aplikován na mě nebo kohokoliv jiného. Podle mě jsou „mladí lvi“ pouhým marketingovým konceptem, není to hudební pojem. Označuje určitou image, kterou hudební průmysl konce osmdesátých let potřeboval vytvořit. Měla označovat určitý stupeň virtuozity a spojitost s minulostí. Ve skutečnosti se ale domnívám, že tato nálepka mnoho hudebníků omezovala, ať již na ně seděla nebo ne. Já jsem snad odolával, i když podle mě – snad kromě věku – ta nálepka se mnou moc souviset nemohla.“

Záznam z roku 1995 zastihuje Redmana již ve skvělé formě a výbornou rytmikou (Martin-Thomas-Blade). Ostatně, mohli jsme se o tom ve stejném roce přesvědčit i v Praze (1995 kvarteto vystoupilo na APJF). Post-bopový repertoár již sestává výrazněji z autorských skladeb saxofonisty, playlist je doplněn i o několik standardů (Gershwinova My One and Only Love, Rollinsova hymna St. Thomas, Berlinova Remember atd.).

 

Joshua Redman se ve Village Vanguard nepředstavuje jako výraznější inovátor žánru, koncert z roku 1995 lze již dnes vnímat spíše jako historickou záležitost a etapu, kterou má saxofonista dávno za sebou. To nic nemění na tom, že v rámci post-bopového idiomu jde o výtečnou kapelu, která srší výbornými nápady. Nahrávka (analogová, nahráno do dvou stop) je přitom velmi syrová a dává skvěle vyniknout atmosféře, která v březnu roku 1995 v newyorském klubu panovala. Sobotní večer na Českém rozhlase Jazz byste si rozhodně neměli nechat ujít!

Joshua Redman Quartet – Spirit of the Moment: Live At the Village Vanguard

Joshua Redman – saxofony Peter Martin – piano Christopher Thomas – kontrabas Brian Blade – bicí

02418113.jpeg

Label: Warner Brothers, 1995

www.joshuaredman.com

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na stanici Český rozhlas Jazz. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.