Mulgrew Miller & Klüvers Big Band – live, 2012

21. březen 2014

V sobotním Jazz Clubu na stanici Český rozhlas Jazz odvysíláme koncert dánského Klüvers Big Bandu s hostujícím americkým pianistou Mulgrew Millerem. Jde tak o vzpomínku na tohoto loni zesnulého instrumentalistu.

Sobota 21. 3. – ČRo Jazz 20:00 – 21:00: Jazz Club – záznam z klubu Jive, Vejle, Dánsko (nahráno živě v únoru 2012).

Je to již řadu let, přesněji pětatřicet, co dánský dirigent a aranžér Jens Klüver vede pod svým jménem bigband vycházející především z americké orchestrální tradice. Klüvers Big Band sice zahrnuje hráče s řadou zahraničních zkušeností a vlastními slibnými kariérami, jeho kolektivní energie a muzikalita jsou však nepopiratelné.

Klüverův recept je přitom i tentokrát podobný: vybrat osobnost, která obvykle nebývá s bigbandy spojována a její tvorbu zaranžovat do orchestrální podoby (v minulosti už jsme vysílali také záznam tohoto tělesa s Veronicou Mortensen, loni byl hostem kapely Kurt Elling apod.).

Koncertní program roku 2012 patřil spolupráci s americkým pianistou Mulgrew Millerem, známým sidemanem z více než 500 jazzových alb. Miller (který zemřel loni 29. května) byl pokračovatelem jazzové tradice v linii pianistů typu Oscara Petersona a především McCoy Tynera. S bigbandy ovšem hrával zřídka – mnohem častěji jej slýcháme v triu a menších combech. Právě on se stal hostem dánského bigbandu.

Podívejte se na společné vystoupení bigbandu s Mulgrew Millerem:



Pro koncert v dánském městě Vejle vybral Jens Klüver skladby z celé Millerovy diskografie a nechal je zaranžovat hned třemi aranžéry s odlišným rukopisem: Američany Mattem Harrisem a Dennisem Mackrelem a také rodilým Dánem Jesperem Riisem. Živý a mimořádně swingující záznam odvysíláme právě tuto sobotu večer na Českém rozhlase Jazz!

Mulgrew Miller – piano, kompozice Klüvers Big Band, řídí Jens Klüver

Label: Stunt Records, 2012

www.sundance.dk

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na stanici Český rozhlas Jazz. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.