Petr Zelenka a spol. – Improvising (Ob)sessions Vol. 1

3. říjen 2011

Sobota 8.10. – Euro Jazz 20:00 – 21:15: Jazz Club – Záznam koncertu z Kavárny Potrvá, Praha, 25. 6. 2011

Pražská kavárna Potrvá v červnu uvedla první díl improvizačních večerů s názvem „Improvising (ob)sessions“. Koncerty, které vede saxofonista Marcel Bárta a kytarista Petr Zelenka vždy s různými zajímavými hosty, se konají každou první sobotu v měsíci. Záznam prvního večera, jehož personální obsazení se částečně kryje se Zelenkovým Projektem Z, odvysílá Euro Jazz tuto sobotu ve 20:00.

Zelenkovu cestu k volné improvizaci zachytil i Rozhovor měsíce, který vysílá Euro Jazz tento týden. Kytaristovým hlavním současným projektem je Projekt Z, se kterým v létě vydal album u labelu Animal Music. Nicméně právě večery Improvising (ob)sessions se pro něj staly platformou, na níž lze jeho aktuální inspirace dále rozvíjet.

Zelenka spolu s Marcelem Bártou a španělským flétnistou Rodrigem Parejem jsou páteří Projektu Z a vystoupili i na zmiňovaném koncertě. Program je však improvizačně ještě rozvolněnější, než běžný repertoár Projektu Z a představuje tak pro zúčastněné jakousi laboratoř, z níž se později mohou vyvinout obrysy konkrétnějších kompozic.

02442859_0.jpeg

Pilotní večer, který Euro Jazz ze záznamu odvysílá, uvedl Zelenka na české poměry dosti nezvykle: „Sešli jsme se, abychom společně prozkoumali zvukový vesmír vyvěrající z přítomného okamžiku. Kromě svých nástrojů si vezmeme na pomoc pár kouzelných talismanů, vidliček, hrnců, vrtaček, písklátek, bublifuků, objektů nalezených na smetišti a hraček ze svého dětství. Čeká vás jedinečná performance vynesená na světlo z temnoty zkušeben, kde tito muzikanti doposud tajně holdovali svým skrytým obsesím. V průběhu večera muzikanty vystřídají přátelé a kolegové a provedou vás na cestách po různých kontinentech, pod zem i na jiné planety.“

Jak Zelenka řekl pro Euro Jazz, název Improvising (Ob)sessions byl výsledkem kompromisu. „S Marcelem Bártou jsme hledali svěží název, který nebude zatížen nevyhovujícími konotacemi. Například nám nevyhovoval pojem free-jazz, který si často spojujeme s Ornettem Colemanem. A název improvizovaná hudba se v Česku zase moc nepoužívá.“

02442861_0.jpeg

Příprava na takto improvizační projekt prý byla minimální. „Neměli jsme žádné skladby, pouze jakési ideje nebo koncepty, které jsem si přivezl z workshopů v Norsku a Rakousku. Ani těmi jsme se ale nechtěli omezovat – byl to pouze výchozí bod, který jsme podle možností mohli dále rozvíjet. Na něco takového potřebujete hlavně otevřené uši, nic víc,“ vysvětluje Zelenka.

Oproti Projektu Z dal na koncertu v Potrvá větší prostor nejrůznějším ruchům, šumům či preparacím kytary. Obdobně překvapující bylo využití etnických názvuků (hudba východních kultur prý Zelenku inspiruje stále více). Více o projektu Improvising (Ob)sessions si můžete poslechnout v úryvku rozhovoru, který s kytaristou vedl Petr Vidomus:

Sobotní Jazz Club na Euro Jazzu neslibuje jednoduchý poslech – takto improvizačně volný koncept jsme v rámci této řady záznamů dosud nevysílali. Představuje však bezpochyby vynikající sondu do aktuální tvorby mladých hudebníků, kteří v poslední době hledají nové impulsy ve vodách volné improvizace.

Petr Zelenka a spol. – Improvising (Ob)sessions 1

Petr Zelenka – kytara, ruchy, perkuse Marcel Bárta – basklarinet, tenorsaxofon Tomáš Hobzek – bicí, perkuse Rodrigo Parejo – flétna, perkuse, ruchy Vladimír Micenko – kontrabas, baskytara

02442883.jpeg

Hosté: Luboš Soukup – tenor saxofon George Cremaschi – kontrabas www.petrzelenka.eu

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na Euro Jazzu. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.