Sarah Vaughan – vysíláme koncert z Monterey

12. únor 2016

Tentokrát v Jazz Clubu zavzpomínáme na koncert sice vzdálený v čase, ovšem po stránce hudební nadčasový. Takhle zněl hlas „božské“ Sarah Vaughan, když v plné tvůrčí síle vykročila roku 1971 na pódium Monterey Jazz Festivalu.

Sobota 13. 2. ČRo Jazz 20:00 - 20:45 : Jazz Club – záznam koncertu z Monterey Jazz Festival, 19. září 1971

Na samém počátku 70. let zažila Sarah Vaughan, jak s oblibou psali jazzoví publicisté, doslova „znovuzrození“. Po boku tehdejšího manažera a zároveň nového životního partnera Marshalla Fishera chytila (kolikátý už?) dech a nadiktovala další důležité episody ke svojí legendě. Jedním z důkazů onoho vzepjetí sil je i nahrávka z Monterey 1971.

„Božská“ byla onoho večera nejen ve formě, ale i ve slyšitelně dobré náladě. Úvodní píseň I Remember You prokládá typickými emotivními výkřiky a smíchem. A poté, co představí doprovodné trio, zavtipkuje: „A moje jméno je... Dolores!“

Netřeba se příliš rozepisovat o invenčním scatu v Scattin‘ The Blues, o procítěném uchopení And I Love Him, které z jednoduché milostné balady od The Beatles udělalo malý zázrak, o nezaměnitelné barvě hlasu, procítěném vibratu a svrchovaně přirozeném frázování. Nebo o tom, jak skvělou oporu vytvářel zpěvačce Bill Mays, ostatně také oblíbený pianista Franka Sinatry, Ala Jarreau a famózních zpěvaček Peggy Lee či Dionne Warwick. Však sami uslyšíte. Nebo jste již dávno slyšeli díky vydání archivního záznamu koncertu z Monterey na CD v roce 2007.

 

Samostatnou kapitolu nahrávky představuje závěrečný jam v rozšířené sestavě: „Roy a Eddie jsou tady, ach Bože, smiluj se,“ žertovala Sarah Vaughan, ale její předstírané obavy byly samozřejmě liché. Nejen Roy „Jazzíček“ Eldridge (mj. parťák Charlese Minguse či doprovazeč Billie Holiday) a Eddie Davis (do svých sestav ho zvali Louis Armstrong i Count Basie), ale všichni hudebníci předvádějí lekci, jak si správně vzájemně naslouchat i jak využít svoji chvilku v pomyslném světle bodového reflektoru. A jedna z prvních dam jazzu scatuje jako o život.

Jediné, co člověku přijde líto, že nemohl být při tom. Užijme si alespoň nahrávku. Příjemný poslech!

Sarah Vaughan – Live At The 1971 Monterey Jazz Festival

„Základní“ kvartet:

Sarah Vaughan - zpěvBill Mays – pianoBob Magnusson – kontrabasJimmy Cobb – bicí nástroje

K závěrečnému jam session A Monterey Jam se přidávají:

Clark Terry – křídlovka, zpěvRoy Eldridge – trubkaEddie „Lockjaw“ Davis – tenorový saxofonBill Harris – trombónJohn G. Lewis – pianoZoot Sims – tenorový saxofonMundell Lowe – kytaraLouie Bellson – bicí nástroje

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na stanici Český rozhlas Jazz. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Tomáš S. Polívka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.