SF Jazz Collective – tip na sobotní večer

26. březen 2015

Seskupení výjimečných muzikantů SFJAZZ Collective, v jehož řadách působí například saxofonisté Miguel Zenón a David Sánchez, trombonista Robin Eubanks nebo trumpetista Avishai Cohen, se každý rok soustředí na úpravu skladeb jiného jazzového velikána. V sobotu večer si poslechněte kapelu v době, kdy se na jejím repertoárovém listu skvělo jméno Chick Corea.

Sobota 28.3. ČRo Jazz 20:00 - Jazz Club – sestřih záznamu koncertů ze SFJAZZ Center, San Francisco, březen 2013

Chcete-li, zavřete-li oči, „otevřete“ uši a možná se s námi v duchu přenesete do nového koncertního sálu SFJAZZ Center ve Friscu v době, kdy byl neziskovou organizací SFJAZZ otevřen. Domácí seskupení s proměnlivým obsazením SFJAZZ Collective tu během čtyř březnových večerů roku 2013 odehrálo inspirovaná vystoupení, jejichž sestřih vyšel na 2CD Live At SFJAZZ Center 2013 a v pořadu Jazz Club ho odvysílá také ČRo Jazz.

SFJAZZ Collective vznikl v roce 2004 na popud organizace SFJAZZ, pořádají mj. San Francisco Jazz Festival. Mezi jeho členy v minulosti patřili například Brian Blade, Joshua Redman nebo Joe Lovano. A už od začátku dostal ansámbl jasný úkol. Každý rok sestavit nový repertoár, sestávající jednak z pocty některému z velkých jazzových skladatelů (v roce vzniku to byl Ornette Coleman, o rok později John Coltrane, v roce 2006 Herbie Hancock atd.) a jednak z osmi autorských kompozic, přičemž každý ze členů okteta přinese jednu. Záměr se daří plnit i při nabitých individuálních programech jednotlivých hráčů tak dobře, že novináři nešetří chválou.

 

„Okteto se může pochlubit větším kolektivním talentem, palebnou sílou a přízní kritiků než jakýkoliv existující jazzový ansámbl,“ napsal například Downbeat. „Nenajdete lepší kolektiv leaderů, kteří by se sešli v duchu společné komunikace,“ vypíchli v Jazzreview fakt, že tihle kohouti na jednom smetišti se nepřekřikují, ale – dotáhneme-li kohoutí příměr - s úctyhodnou svorností pějí jako jeden kur, tedy hrají jako jeden muž.

Platí to i pro nahrávku Live At SFJAZZ Center 2013 s podtitulem The Music Of Chick Corea & The New Compositions. Do děje vtáhne posluchače vitální provedení Spain, ve vyváženém aranžmá pianisty Edwarda Simona. Ačkoliv jde zřejmě o nejznámější a nejhranější Coreovu kompozici, proslulou v tak odlišných verzích jako třeba ve flamenkové úpravě Paco de Lucii a Johna McLaughlina nebo v newgrassovém zpracování Bély Flecka, Simon ji dokázal pojmout zase trochu jinak. A rozhodně nejen proto, že elektrické piano původní podoby skladby z repertoáru Return To Forever nahradil akustickým a přidal další hlasy dechů. Změnila se dynamika a celková atmosféra skladby, aniž by ovšem vymizela podstata originálu.

Ale nemá smysl popisovat, co sami uslyšíte. Dvojalbum obsahuje sedm úprav Coreových skladeb a sedm nových kusů od jednotlivých hráčů, nedošlo jen na kompozici bubeníka Obeda Calvairea. Ale podstatnější než „autorské poměry“ je fakt, že album drží pohromadě. Členové SFJAZZ Collective jakoby se ve svých příspěvcích bez kopírování, přirozeně trefili do Coreova stylu. Či spíše píší v osobitém stylu, který si s tím Coreovým neprotiřečí. Slyš třeba Let’s Take a Trip to the Sky, složenou vibrafonistou Stefonem Harrisem. A naopak, Coreovy kompozice přetavili k obrazu svému s opravdovou úctou.

Zkusme tedy zavřít oči. Jarní večery sice bývají v San Franciscu mlžné, ale v SFJAZZ Center je útulno. Přejeme příjemný poslech. A dodáme snad už jen informaci, že v roce 2014 si SFJAZZ Collective přearanžoval skladby Joe Hendersona. I jejich koncertní záznam z loňského října už vyšel, pochopitelně spolu s dalšími autorskými novinkami, v limitované 2CD edici.

SFJAZZ Collective – Live At SFJAZZ Center 2013

Miguel Zenón – altový saxofonDavid Sánchez – tenorový saxofonAvishai Cohen – trubkaRobin Eubanks - trombónStefon Harris – vibrafon, marimbaEdward Simon - pianoMatt Penman – kontrabasObed Calvaire – bicí nástroje

autor: Tomáš S. Polívka
Spustit audio