Snarky Puppy – Pařížský koncert plný groovu na ČRo Jazz

20. duben 2016

Kolem Snarky Puppy je mimořádně živo, aneb kapela kuje cenu Grammy, dokud je horká. Newyorský fusion band už letos stihl připravit k vydání dvě alba. V únoru „pokračování“ Family Dinner Vol. 2 s hostujícími legendárními pěvci Davidem Crosbym či Salifem Keitou a nyní je doslova „na spadnutí“ (do prodeje má jít 29. 4.) instrumentální titul Culcha Vulcha. I proto je zařazení nedávného zdařilého koncertního záznamu do vysílání stanice ČRo Jazz aktuální. V sobotu 23. 4 nezapomeňte naladit pořad Jazz Club (ČRo Jazz, 20:00).

Sobota 23. 4. ČRo Jazz 20:00 – 21:00 – pořad Jazz Club – záznam z divadla La Cigale, Paříž (nahráno živě 8. 11. 2015)

„Jedeme tříměsíční turné, teď jsme v devátém týdnu z dvanácti. A jsme pořád naživu… tedy jakž takž,“ vtipkoval Michael League během pařížského koncertu, ale ze samotné hudby žádná únava nečiší. Možná k tomu přispívá i genius loci legendárního divadýlka La Cigale, stojícího od roku 1887 na místě bývalého kabaretu Boule Noire, které se stalo oblíbenou štací slavných jazzových a později i rockových muzikantů (jen pro zajímavost, na „novou víru“ tu obraceli posluchače už ve 20. letech minulého století Sidney Bechet a Louis Armstrong).

 
 

Snarky Puppy asi není třeba příliš představovat. Za album Sylva (2015), natočené spolu s proslulým nizozemským Metropole Orkest, získali letos Grammy (svoji už druhou) v kategorii Nejlepší současné instrumentální album. Kapela vznikla roku 2004 v Texasu jako kolektiv téměř čtyřiceti alternujících muzikantů, z velké části studentů University Of North Texas.

Po přesunu do NYC se „členská základna“ trochu zúžila, ale princip oživujícího střídání a doplňování hráčů funguje stále, například na Family Dinner Volume 2 se podílelo 18 členů a 35 (!) hostů. Na turné přirozeně vyráží sevřenější „jádro“ spolku. Kapelníkem, hlavním autorem repertoáru a „strážcem“ jednotné koncepce přitom zůstává baskytarista Michael League.

Snarky Puppy se od počátků soustředí na současnou podobu fusion s výraznými groovy, to však neznamená, že se výrazově nevyvíjejí. Stačí porovnat třeba motiv Celebrity z jejich třetího alba Bring Us The Bright (2008) s verzí, kterou zahráli v La Cigale. Většinu repertoáru pro pařížský koncert ovšem vybírali z aktuálního titulu We Like It Here (2014).

Záznam z Paříže poslouží i jako ochutnávka z chystané desky Culcha Vulcha. Krom ověřených tu slyšíme například i francouzskou koncertní premiéru nové skladby nazvané Ø. „To podle skandinávského písmena O přeškrtnutého čárkou, protože jsme byli zrovna v Dánsku, když jsem se zeptal, jak bychom ten kus měli pojmenovat,“ vysvětlil publiku League. Pro album pak bylo jméno kompozice pozměněno na zábavnější (a smysluplnější) GØ.

03610519.jpeg

„Pekelný publikum, pekelný vystoupení… nádherná noc,“ pochvaluje si kapela mimořádně vydařený večer v tiskové zprávě na portálu Live Downloads. Atmosféra hudby, její energie, ohromný rytmický tah a inspirovaná, živelná sóla (nejen v podání Justina Stantona, brilantně využívajícího rejstříky moogu) a zasloužené frenetické aplausy publika, ba dokonce divácký chorál v přídavku Shofukan, toto tvrzení potvrzují. Posuďte sami.

Věříme, že k atraktivnosti vysílání živého snímku přispěje také fakt, že Snarky Puppy vystoupili 22. 10. 2015, tedy v rámci stejného turné, z jakého pochází i pařížský záznam, na Československém jazzovém festivalu v Přerově. Program sobotního Jazz Clubu tak můžeme brát i jako příjemnou reminiscenci přerovského večera.

Snarky Puppy – Live in Concert at La Cigale, Paris, France, 8. 11. 2015

Jason „JT“ Thomas – bicí nástrojeBill Laurance – klávesové nástrojeJustin Stanton – klávesové nástroje a trubkaMike „Maz“ Maher – trubka, křídlovka, zpěvChris Bullock – tenorový saxofon, flétnaBob Lanzetti – kytaraMichael League – baskytara, zpěv

autor: Tomáš S. Polívka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.