Vijay Iyer Trio – koncert z Tampere

11. březen 2014

Americký pianista Vijay Iyer, dobře známý i z tuzemských festivalových pódií, právě vydal na značce ECM nové album Mutations, z větší části nahrané se smyčcovým kvartetem. Stanice ČRo Jazz vám v pořadu Jazz Club tohoto skvělého hudebníka –v klasické triové sestavě – nabídne v koncertním záznamu z finského Tampere z 2. listopadu 2012.

Sobota 15. 3. ČRo Jazz 20:00 – Jazz Club. Záznam EBU koncertu z Kapsäkki Music Theatre, Helsinki (nahráno 2. 11. 2012)

Třebaže progresivní tvorbu a invenční hru Vijaye Iyera oceníme po poslechu kterékoli jeho nahrávky (vedle nejnovějšího alba připomeňme například starší CD Tragicomic se saxofonistou Rudreshem Mahanthappou), nejlépe jeho novátorský přístup vynikne ve formátu klavírního tria. Program odehraný v Old Customs House Hall v Tampere (v rámci festivalu Tampere Jazz Happening) z větší části vycházel z triového alba Accelerando (2012).

Jestliže však na něm i na většině koncertů (včetně vystoupení na brněnském JazzFestu v dubnu 2012) pianistu Iyera a kontrabasistu Stephana Crumpa doplňuje bubeník Marcus Gilmore, ve Finsku usedl za bicí soupravou Tyshawn Sorey, jinak kmenový člen další pianistovy sestavy, progresivnějšího tria Fieldwork.

)
 

Vijay Iyer patří mezi pianisty dnes už střední generace, kteří se jako ryba ve vodě pohybují napříč moderními nejen jazzovými styly. Sám sice hře na elektronické nástroje a fúzím s taneční hudbou nevěnuje takovou pozornost jako například Craig Taborn, nicméně některé momenty jeho skladeb, hrané sice na akustické piano, postupy současné taneční hudby připomenou. Přítomnost Tyshawna Soreyho to pouze umocňuje, protože právě v triu s ním a se saxofonistou Stevem Lehmanem se Iyer více než v ostatních svých projektech dotýká hiphopu a elektroniky.

Záznam z finského festivalu se s albem Accelerando neshoduje pouze v Iyerových autorských skladbách, jako jsou například Little Pocket Size Demons, Action Speak nebo titulní Accelerando. Uslyšíme také například Human Nature, jeden z úspěšných singlů z alba Thriller Michaela Jacksona. Z dalších převzatých skladeb upozorněme například na Mystic Brew Ronnieho Fostera, kterou Iyer organicky propojil s vlastní melodií Mountains, nebo na Body & Soul, evergreen Johnnyho Greena z roku 1930.

„Jeho hudba není podlézavá, ale přece se vám po chvíli záhadně snadno dostane hluboko pod kůži. Navíc nás může těšit, že jazz i díky umělcům kalibru Vijaye Iyera rozhodně nepatří do starého železa,“ psali o pianistovi na jaře 2012 pořadatelé festivalu JazzFestBrno. Záznam z koncertu z Finska z téhož roku můžete brát nejen jako potvrzení těchto slov, ale také jako výzvu ke srovnání s Iyerovým úplně novým albem Mutations. Sestava, repertoár a nálada jsou sice různé, ale vždy jde o velký posluchačský zážitek.

02556973.jpeg

Vijay Iyer Trio – záznam z festivalu v Tampere Vijay Iyer – pianoStephan Crump – kontrabas Tyshawn Sorey – bicí www.vijay-iyer.com

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na stanici Český rozhlas Jazz. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Milan Tesař
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka