Transitus Irregularis vydávají fúzi jazzu a barokní hudby

7. únor 2012

Pro jazz neobvyklé cembalo, barokní inspirace a poezie Bohuslava Reynka – to jsou hlavní ingredience nového alba nezvyklého seskupení Transitus Irregularis. Bude pokřtěno 8. února v pražském klubu Jazz Dock.

Desku s názvem Pod prahem svítá paradoxně nelze koupit v obchodech s hudebními nosiči, ale spíše v knihkupectvích. CD je totiž součástí právě vydané sbírky básníka a grafika Bohuslava Reynka. Ambiciózní projekt inicioval Petr Novotný, majitel havlíčkobrodského nakladatelství Petrkov, které se na vydávání Reynka specializuje.

Výsledkem spolupráce knižního nakladatele a skupiny je kniha čítající na čtyřicet Reynkových básní, z nichž 15 zhudebnil kytarista a skladatel ansámblu Miroslav Nosek.

Transitus Irregularis se pohybuje na rozhraní barokní hudby a jazzu. Na české scéně skupina funguje od roku 2009, kdy její vznik inicioval cembalista Filip Dvořák, hudebník pohybující se spíše v oblasti vážné hudby, s cílem získat více zkušeností s jazzem. Vznikl tak ansámbl, který svým složením a žánrovým zaměřením nemá v Česku obdoby – kromě cembala jej tvoří housle, kytara, violoncello a příležitostně i perkuse.

02549873.jpeg

Poslechněte si ukázky:

Vedle Dvořáka mají ostatní členové Transitus Irregularis zázemí zejména v jazzu: Nina Marinová zpívá a hraje na housle v nadžánrové formaci wrgha POWU skladatele Tomáše Sýkory, Miroslav Nosek a Jan Keller účinkují v jazzové Noční Optice nebo kvartetu Jany Koubkové. Specifické žánrové spojení Transitus Irregularis také způsobilo, že vystupuje jak v jazzových klubech, tak i v kostelech. Starší demo kapely si můžete stáhnout zdarma zde.

Nejde o první pokus o zhudebnění Reynkových básní. Několik z nich zhudebnila v minulosti Iva Bittová spolu s Vladimírem Václavkem (na desce Bílé inferno). O spojení baroka s jazzem se v nedávné minulosti pokusil také pianista Najponk (s cembalistkou Monikou Knoblochovou) nebo festival Concentus Moraviae.

02549872.jpeg

Transitus Irregularis – koncerty 8. 2. Jazz Dock, Praha (křest CD/knihy Pod prahem svítá) 9. 2. Barokní refektář kláštera sv. Jiljí, Praha

Nina Marinová – housle, zpěv Miroslav Nosek – kytara, skladba Filip Dvořák – cembalo Jan Keller – violoncello

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka