Norský mág Eivind Aarset objevil slovenského kytaristu

16. květen 2012

Slovenskému jazzovému kytaristovi Davidu Kollárovi se splnil sen. Ke spolupráci jej přizval průkopník norského nu-jazzu a zvukový experimentátor Eivind Aarset.

David Kollár, jinak též autor filmové a divadelní hudby, Aarseta obdivuje už dlouho. „Obdivuji jeho postoj ke kytaře a jeho hudební osobitost,“ říká osmadvacetiletý slovenský kytarista.

„Párkrát jsem mu v minulosti psal a posílal mé nahrávky. Zareagoval na poslední nahrávku mého nového projektu Artrance, ve kterém spolupracuji s Gergem Borlaiem, Andreou Ladanyi a Indiou Czajkowskou. Projekt ho nadchl a poslal mi mail, že můžu hrát s jeho kapelou. Velmi mě to potěšilo. V srpnu letím do Osla na zkoušku,“ vysvětluje David Kollár.

Kollár s nu-jazzovou kapelou Eivinda Aarseta (Sonic Codex Orchestra) vystoupí také na Slovensku, konkrétně 10. listopadu na košickém festivalu Jazz for Sale.

Aarset se světově zviditelnil vlastně až účinkováním v elektronických formacích trumpetisty Nilse Pettera Molvaera. Nicméně již dříve figuroval v bookletech desek Raye Charlese, Dee Dee Bridgewater, Arilda Andersena, Marilyn Mazur a mnoha dalších. Kromě klasických vzorů typu Jimi Hendrixe nebo Terjeho Rypdala na nich byl patrný vliv hráčů na klávesové nástroje.

Kollár se v poslední době realizuje zejména v oblasti filmové hudby – loni např. začal spolupracovat s americkým režisérem Dmitry Trakovskym, který natočil dokument o Andreji Tarkovském.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka