Abstract Life mezi hudebními světy

1. červen 2012

Tomáš Vybíral je kontrabasista známý hlavně z oblasti klasické hudby. Ve svém jazzovém triu však usedl za bicí. Co jej k tomu vedlo?

České vydavatelství Amplion po delší době ožilo a letos přijde s několika novými nahrávkami. Jednou z nich je právě projekt Abstract Life tria Tomáše Vybírala.

Ten je občanským povoláním sólokontrabasista Pražského komorního orchestru a profesor klasického kontrabasu na Pražské konzervatoři, zakládající člen Mladota Ensemble Prague či sólista Sukova komorního orchestru. Proč tedy hraje na bicí v jazzovém triu? „Mou celoživotní touhou bylo hrát také jazz na bicí, jako protiváhu ke klasické hudbě. To se mi splnilo, když jsem začal soukromě studovat u Romana Víchy a Jana Linharta,“ říká „basista-bubeník“ Tomáš Vybíral.

V tvorbě tria se prvky a témata vážné i jazzové hudby propojují. Kontrabas v něm Vybíral přenechal Ondřeji Štajnochrovi a kapelu dotváří pianista, vibrafonista a skladatel František Krtička.

Poslechněte si ukázku z alba Abstract Life:

05 - French Evening by Lucie Kukulová

Album sestává z devíti skladeb, na nichž se autorsky podílejí K. Marek, F. Krtička, K. Suchý, O. Štajnochr a T. Vybíral. Píseň My River - Vltava nazpívala jako host Zuzana Mikulcová, známá z televizní show Hlas Československa. Dalším hostem v několika skladbách je pianista Kryštof Marek. Křest alba Abstract Life se uskuteční 22. září v pražském klubu Jazz Dock.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka