Videopřenos: Joe Lovano a Dave Douglas dnes v Praze

22. říjen 2012

Za kvintet dvou leaderů lze označit formaci Američanů Joe Lovana a Davea Douglase, kteří vystoupí v rámci cyklu Jazz na Hradě. ČRo Euro Jazz přinese živý video přenos z této akce (22. 10. od 20:00).

Na koncertě ve Španělském sále Pražského hradu půjde o hudební setkání pěti výrazných osobností současného jazzu a zároveň komunikaci odlišných generací. V kapele Sound Prints figurují Joe Lovano (sax), Dave Douglas (trubka), Lawrence Fields (piano), Linda Oh (kontrabas) a Joey Baron (bicí).

Zde spusťte přímý video přenos (pondělí 22. 10. od 20:00):

Ačkoli Lovano a Douglas náležejí každý k trochu odlišné části jazzového spektra, znají se již přes 25 let a několikrát spolu spolupracovali. Známé je Lovanovo album Trio Fascination: Edition Two (2001), na kterém Douglas hrál, později se oba objevili na desce Johna Zorna (Stolas, 2009).

K projektu Sound Prints je však vedla až participace v sanfranciském orchestru SF Jazz Collective v roce 2008. Tehdy vzdali společnou poctu ikoně jazzové historie Wayneu Shorterovi: sestavili originální repertoár nových aranžmá i skladeb ovlivněných tímto saxofonistou a s programem odehráli řadu koncertů zejména po Spojených státech.

02634743.jpeg

Tato společná zkušenost pak vedla k práci na novém kvintetu, který vystoupil mimo jiné na letošním Bohemia Jazz Festu a v pondělí 22. 10. se vrátí do Prahy. V koncertním playlistu projektu Sound Prints zazní jak autorské skladby obou leaderů, tak prý i některé nové kompozice Waynea Shortera, který rovněž kapele přispěl některými radami.

Zatím není jasné, zda Sound Prints vydají i společné album, na nedávno publikovaném promo videu se však objevilo logo Blue Note Records (společnost, u níž Lovano vydává), a tak to lze považovat za pravděpodobné.

Podívejte se na teaser k turné:



Trumpetista Dave Douglas vystoupí v Česku letos již potřetí, v květnu zahrál v klubu Jazz Dock se svou elektronickou formací Keystone.

POZN.: Po odvysílání přímého videopřenosu bude záznam koncertu k dispozici online na webu www.kulturanahrade.cz až do půlnoci 23.10.

Joe Lovano and Dave Douglas Quintet: Sound PrintsŠpanělský sál, Pražský hrad, 22. 10. od 20:00

Joe Lovano - saxofon Dave Douglas - trubkaLawrence Fields - pianoLinda Oh - kontrabasJoey Baron - bicí

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.