Inner Spaces objevují nové světy na albu s Davidem Dorůžkou

15. říjen 2012

Již dříve jsme informovali, že mladé česko-polské kvinteto Inner Spaces spojilo síly s nejznámějším českým jazzovým kytaristou Davidem Dorůžkou. Nyní jim vychází společné album Light Year.

Inner Spaces vznikli na Jazzové akademii v polských Katovicích, kde v roce 2009 všichni jeho členové studovali. Saxofonista Luboš Soukup a pianista Vít Křišťan poté odjeli na studijní pobyt v Dánsku, ale kontakt s polskou kapelou udržují i nadále. Vedle trumpetistky Štěpánky Balcarové, která nedávno dokončila jazzová studia v rakouském Grazu, ji dále tvoří Poláci Max Mucha (basa) a Grzegorz Masłowski (bicí).

Jak říká Balcarová, skupina „svojí tvorbou propojuje dlouholetou polskou jazzovou tradici s českou, jsou zde slyšitelné vlivy soudobého evropského jazzu, ale také odkazy na hudbu klasickou nebo folklórní.“ Dřívější inspirace v polských kapelách odkazujících na zvuk ECM jsou v poslední době doplněny o vlivy hudby skandinávské, která je slyšitelná zejména ve volných improvizovaných pasážích.

02743570.jpeg

Široký a kultivovaný zvuk kapely, melodická témata, pozvolna se rozvíjející improvizace a celková prokomponovanost skladeb byly hlavními charakteristickými rysy předchozího alba Inner Spaces, které vyšlo v roce 2011 a je reprezentativním výsledkem propojení výše zmiňovaných vlivů.

Novinkou na CD Light Year je přizvaný kytarista David Dorůžka – nikoliv jako host, nýbrž jako regulérní šestý člen. Jaký je jeho přínos? „Krom toho, že je David jedinečný muzikant a skvělý kytarista, mě baví to, že má skoro vždy pravdu. Pracujeme například na určité skladbě, nesčetněkrát zkoušíme různé verze, odlišné formy, jiné harmonické postupy, a nakonec se vrátíme k té verzi, kterou David nesměle navrhl na začátku,“ říká zakladatelka kapely Štěpánka Balcarová v dosud nepublikovaném rozhovoru pro časopis Harmonie.

Podívejte se na úryvek z jarního turné:



Jak řekl již dříve v Rozhovoru měsíce na Euro Jazzu pianista kapely Vít Křišťan, o přizvání kytaristy uvažovali delší dobu: „Protože náš přístup vnímáme jako podobný tomu Davidovu, měli jsme pocit, že by mohlo jít o zajímavé zvukové spojení. Naše skladby jsou teď postaveny na trochu jiných zásadách, jsou opřeny o pasáže, které jsou více improvizačně otevřené. A s Davidem si nechceme stanovovat předem dané koncepty nebo očekávání, rádi se necháváme překvapovat vzájemným spojením.“

Spolupráce s Dorůžkou (projevila se i na letošním Jazzfestu Brno) si velmi cení i saxofonista kapely Luboš Soukup. „Zvuk je teď o poznání jiný, doplnění kytary nám dává více možností při psaní. Skladby jsme složili jak já, Štěpánka, Vítek, tak i David. Tím je ten projekt výjimečný, protože se na něm spojují čtyři skladatelé a čtyři odlišné názory,“ upřesňuje.

02743571.jpeg

Inner Spaces nové album Light Year představí na třech českých koncertech koncem října (viz níže).

Inner Spaces – koncerty v říjnu 25. 10. Praha, Jazz Dock (křest CD) 26. 10. Plzeň, Galerie Masné krámy 27. 10. Letovice

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.