Ondřej Pivec nahrál album CPR Tria

28. listopad 2012

Varhaník Ondřej Pivec, dlouhodobě žijící v New Yorku, natočil první studiové album své americké kapely CPR Electrio. Vyjít má v březnu 2013, finanční podporu hledá nově i u řadových posluchačů.

Zkratka CPR v názvu kapely se skládá z počátečních písmen příjmení tří hudebníků: Carter-Pivec-Růžička. Russell Carter je americký bubeník hrající s bývalým basistou od Jamese Browna, Karel Růžička Jr. je český tenor saxofonista a hráč na EWI, který ve Státech žije od roku 1998.

Pivec, kterého známe především jako varhaníka na Hammondovy varhany, v této kapele hraje na elektronické klávesy obklopen syntezátory. Je také leaderem formace, která vznikla právě v New Yorku. Pointou celého projektu CPR je vytvořit eklektický mix funku, jazzu, soulu, R’n’B, hiphopu, gospelu a elektroniky ve třech lidech tak, aby kapela zněla jako by v ní bylo mnohem víc lidí. „Publikum je často překvapené, že nám chybí basák, že nemáme přednahrané smyčky, a jestli náhodou za pódiem neschováváme perkusistu nebo dalšího klávesistu,“ líčí Pivec.

„Desku jsme měli připravenou už dlouho, takže když nám kamarád nabídl nahrávací frekvenci u něj ve studiu, bylo jasno. Zmínili jsme to Petru Ostrouchovi z Animal Music, který o album ihned projevil zájem, a tak jsme mohli začít. Měsíc jsme zkoušeli jako posedlí, a pak jsme všechno natočili během jediného dne,“ popisuje Pivec vznik své další desky, která je už v tuto chvíli natočená a čeká na postprodukci.

Podívejte se na video z nahrávání:



Právě postprodukce a distribuce desky je něco, nač musí ještě kapela získat prostředky. Rozhodli se proto využít nabídky jednoho portálu, který nabízí zprostředkování podpory projektům za pomoci fanoušků, hudebních nadšenců a přátel:

„Vzhledem k malému rozpočtu jsme se rozhodli využít amerického serveru Kickstarter, který umožňuje financovat projekty mladých umělců. Výhodou je, že pouze projekty, které fanoušci plně podpoří, se skutečně peněz dočkají. Zúčastnit se mohou všichni – podpora probíhá formou dražby, kdy účastník přihodí zvolenou částku, za niž získá různé odměny odpovídající výši příspěvku,“ vysvětluje Pivcova manažerka Dominika Janigová.

02488414.jpeg

S kapelou CPR Trio hraje Pivec zejména v New Yorku, formaci však představil také v Praze – na podzim 2011 na festivalu Struny podzimu. Rozhovor s varhaníkem si můžete poslechnout zde.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.