Pražská šestka představí svoje skladby v podání Concept Art Orchestra

27. únor 2014

Šest mladých jazzových skladatelů a plně autorská tvorba pro big band – to je The Prague Six. Dlouhodobější projekt má premiéru v sobotu 1. března.

Bigbandtronics: Vychází oslnivé spojení big bandu s elektronikou

Ed Partyka diriguje Concept Art Orchestra při natáčení projektu Bigbandtronics – Prague Edition

Jazzový big band a soudobou taneční elektroniku spojil americký dirigent Ed Partyka na novém albu Bigbandtronics – Prague Edition. Ve spolupráci s hráči mladé české jazzové generace navazuje na podobně ambiciózní spojení JOČRu a Blue Effectu v 70. letech (Nová syntéza).

Prague Six je celoroční projekt, zaměřený na současný přístup k jazzovému orchestru. Sdružuje výrazné osobnosti mladé generace, tedy hudbu Štěpánky Balcarové, Martina Brunnera, Jana JJ Jiruchy, Víta Křišťana, Luboše Soukupa a Tomáše Sýkory. Ti svou tvorbu pro bigband představí jednak v premiéře tuto sobotu, v průběhu roku pak na dalších třech koncertech.

Kompozice provede bigband Concept Art Orchestra, který založil americký skladatel a dirigent Ed Partyka v roce 2010 pro své tehdejší česko-slovensko-polské studenty na hudební akademii v polských Katovicích. Orchestr nyní působí v Praze, vydal dvě alba a členy jsou přední čeští jazzoví hudebníci převážně třicátnické generace. Vedoucí orchestru je osmadvacetiletá trumpetistka Štěpánka Balcarová.

Podle Balcarové slibuje „Pražská šestka“ především vykreslení různých odstínů tvorby mladých skladatelů.

Rozhovor měsíce: Štěpánka Balcarová a Kryštof Marek – Speciální bigbandové vydání

Štěpánka Balcarová a Kryštof Marek

Tématem červencového Rozhovoru měsíce na ČRo Jazz bude zdánlivě jednoduchá otázka: Jak v Česku vést, resp. udržet při životě jazzový bigband? Odpovídat na ni budou dva jazzoví dirigenti a aranžéři, Štěpánka Balcarová a Kryštof Marek. Rozhovor měsíce vysíláme v pátek 3. července od 14:00 na ČRo Jazz.

„Co skladatel, to jiný rukopis, jiná barva a jiná nálada. Třeba Tomáš Sýkora studuje klasickou hudbu na HAMU, čímž se od ostatních jazzových muzikantů liší; dále je tu např. nádherná balada od Vítka Křišťana.“

„Jejich hudbu samozřejmě znám zatím jen z partitur, protože byla vytvořena speciálně pro nadcházející premiérový večer. Jedna z mých podmínek byla, aby se autoři účastnili zkoušek a řekli si, jak mají jejich skladby znít,“ říká Štěpánka Balcarová.

Koncert se koná v sobotu 1. března 2014 ve 20:00 v pražském karlínském Studiu A Českého rozhlasu. Vstup je zdarma.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.