Afropean Project promíchá etnické inspirace s jazzem a funkem

15. květen 2014

Německo-český Afropean Project, ve kterém figuruje i výborný pianista Vít Křišťan, se vrátí 20. a 21. května na pražská pódia. Svědky originálního zařazení zvuku afrického balafonu do jazzového kontextu se stanou kluby Reduta a Jazz Dock.

Ethnojazzový Afropean Project si možná pamatujete z let 2012 i 2013, kdy se u nás zastavil v rámci německo-česko-francouzského turné. Záznam loňského koncertu odvysílala i stanice Český rozhlas Vltava. Ani současná koncertní šňůra s deseti zastávkami v Německu a dvěma v Polsku na Česko nezapomněla.

Duší „afroevropského“ projektu je německý virtuóz na balafon (západoafrický xylofon s ozvučnicemi z vyschlých vydlabaných dýní – kalebas) Gert Kilian. Světoběžník Gert, po klasické hudební průpravě ve Stuttgartu a Norimberku, studoval hudbu nejen v západní Africe, ale i v tak odlehlých destinacích jako Papua Nová Guinea. Studijní cesty zavedly Kiliana také do Karibiku, na Trinidad a Tobago, kde do svého instrumentáře přibral i tradiční „kovový buben“ steel drum neboli steelpan. Na kontě má členství ve významné kapele Orexis, zaměřené na world music, sedmnáct alb i DVD a knihu věnované hře na balafon.

 

„Po všechny časy byla africká hudba známá tím, jak si dokázala poradit s vlivy zvenčí a přetavit je ve vlastní, originální styl,“ vysvětluje Gert Kilian na svých webových stránkách slyšitelný fakt, že západoafrické rytmy a melodie dokonale souzní s jazzem, soulem i funkem, tedy žánry, které navíc z kulturní půdy nejpestřejšího kontinentu vyrostly.

Bubeník Janosh Pangritz-Kilian má za sebou konvenčnější studia hamburské Universität für Musik und Theater či na dánské Academy of Music and Dramatic Arts v Odense. Prošel jazzem, rockem, popem i divadelní hudbou. Má za sebou například spolupráci s Nilsem Landgrenem.

Víta Křišťana pochopitelně není třeba příliš představovat. Svoje schopnosti prokázal v kapele Inner Spaces, spoluprácí s Jaromírem Honzákem a jeho sólový debut Imprints (2013) se právem dočkal mimořádně kladných recenzí. Trio Afropean představuje v rámci jeho aktivit již zavedenou a sehranou, zároveň však příjemně neoposlouchanou sestavu.

České zastávky turné Afropean Project

20. 5. – Praha, Reduta21. 5. – Praha, Jazz Dock

Gert Kilian – balafon, steel drum, darbukaJanosh Pangritz-Kilian – bicí nástroje, darbukaVít Křišťan – klávesové nástroje

autor: Tomáš S. Polívka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.