V Praze a Hradci zahraje Euroradio Jazz Orchestra

8. říjen 2014

Do Česka se v rámci projektu Euroradio Jazz Orchestra, iniciovaného Českým rozhlasem, sjedou špičkoví muzikanti z celé Evropy. Jednadvacetičlenný ansámbl vystoupí 16. října v pražském studiu ČRo Regina v Karlíně a o den později na královéhradeckém festivalu Jazz Goes To Town.

„V rámci projektu Euroradio Jazz Orchestra se každoročně sejdou nejlepší muzikanti z mnoha zemí. Za nás to letos budou vycházející hvězdy Jan Jirucha mladší a Štěpánka Balcarová, oba nejen zruční hudebníci, ale zároveň vynikající dirigenti a skladatelé. V trombonové sekci navíc usedne talentovaný hráč Štěpán Janoušek,“ přibližuje akci hudební redaktor Českého rozhlasu Václav Vraný.

Jirucha se na koncertech ujme dirigentské taktovky, zatímco Balcarová se představí v roli trumpetistky a skladatelky. Jirucha a Balcarová pro big band složili unikátní skladby inspirované významnými osobnostmi 20. století. Mladí autoři podle svých slov čerpali inspiraci z tvorby jazzového kontrabasisty Charlese Minguse, ale i legendárního českého režiséra Františka Vláčila či malíře Jana Zrzavého. „Jan Zrzavý je mým oblíbeným malířem, a proto jsem se rozhodla složit pro Euroradio Jazz Orchestra právě hudbu inspirovanou jeho obrazy,“ říká skladatelka a trumpetistka Štěpánka Balcarová.

Její kolega Jan Jirucha ml. příležitost složit hudební téma věnované významné osobnosti pojme jako vzpomínku na amerického jazzmana Charlese Minguse. „Právě přes jeho tvorbu jsem se totiž postupně propracoval až k vážné hudbě,“ vzpomíná lídr ansámblu. Mladé umělce do orchestru navrhují redaktoři z jednotlivých zemí Evropské vysílací unie (EBU) a kromě vysoké umělecké úrovně při výběru rozhoduje také věk. Projekt proto dává prostor především mladým hudebníkům do třiceti let.

03069115.jpeg

Návštěvníci koncertů se mohou těšit na jedinečný hudební zážitek, v němž se snoubí tradiční big bandový zvuk s prvky vážné hudby. „První a poslední skladba navazují na tradice big bandu a posluchači se můžou těšit i na pasáže postavené na improvizaci. Zato prostřední dvě lyrické skladby se blíží spíše soudobé vážné hudbě,“ potvrzuje Balcarová.

Členové souboru po celé Evropě už od konce září individuálně trénují svoje party. První společná zkouška je však čeká pouhé tři dny před prvním koncertem. Jan Jirucha ml. se už na výzvu vyladit big band, jehož členové se uvidí poprvé pár dní před prvním představením, těší. „Práce za takových podmínek pro mě bude zcela novou zkušeností. Viděl jsem nějaká videa jednotlivých muzikantů na internetu a věřím, že pokud všichni doma poctivě natrénují svoje party, tak mě čeká už jen příjemná práce,“ dodává talentovaný dirigent, skladatel a trombonista.

Český rozhlas bude z pražského koncertu pořizovat záznam, který pak odvysílá 31. října od 21:30 na stanici Vltava. Ve stejný čas koncert do programu zařadí i další stanice z organizace EBU, takže ho uslyší prakticky celá Evropa.

Trumpetistka Štěpánka Balcarová

Euroradio Jazz Orchestra

16. 10. 20:00 Praha, Český rozhlas, Studio A, Karlín (vstup zdarma)17. 10. 21:00 Hradec Králové, KC Aldis, Malý sál

autor: Petr Vidomus
Spustit audio