Vijay Iyer s „etno“ triem a duo Alessi/Milne: v dubnu v Praze

4. březen 2011

Promotér Petr Pylypov dnes oznámil rozšíření programu festivalu Jazz Meets World. Vedle méně známých jmen v něm dominuje čerstvé indo-americké trio Vijaye Iyera a duo Ralpha Alessiho s Andy Milnem.

Pianista Vijay Iyer získal v Česku značnou publicitu loni v říjnu, kdy na festivalu Struny podzimu odehrál svou triovou desku Historicity. V pražském klubu Jazztime vystoupí znovu 16.4. s nejnovějším projektem Tirtha.

Jde o prezentaci alba, které pod stejným názvem vyšlo koncem února u německého labelu ACT. Iyer se na něm spojil s indickými hráči, kytaristou Prasannou a tablistou Nitinem Mitta. Jde o fúzi jazzu s jihoindickou klasickou (karnatickou) a hindustánskou hudební tradicí.

Projekt má své kořeny v roce 2007, kdy byl Iyer přizván na koncert oslavující 60 let nezávislosti Indie. „Normálně se takovým experimentům se styly vyhýbám. Jak řekl jednou John Coltrane, podobné fúze stojí spíše na povrchních nálepkách než přirozeném vývoji. V tomto případě jsem se podobným zkratkám chtěl vyhnout a stvořit něco skutečně osobního,“ říká Iyer k novému albu.

02274910.jpeg

S indickými spoluhráči usazenými v USA do té doby nespolupracoval, ale nadchli jej svou úrovní hudební konverzace bez nutnosti vypomáhat si obligátním „etno nátěrem“, který je často rizikem podobných fúzí.

Kytarista Prasanna k tomu dodává: „Jde o logické pokračování toho, co dělám již mnoho let – tedy pohled na globální hudbu dneška z perspektivy karnatického muzikanta a naopak vhled do karnatického hudebního systému z perspektivy jazzového/rockového/klasického idiomu.“

Podívejte se na video projektu Tirtha:

Trumpetista Ralph Alessi a pianista Andy Milne patřili počátkem 90. let k volnému okruhu hudebníků kolektivu M-Base – nekonformní „školy“, která představovala protiváhu konzervatismu tzv. Mladých lvů (typu Wyntona Marsalise) a její kreativní impuls vnesl do amerického jazzu mnoho nového. V pražském Jazztimu vystoupí oba 27. dubna.

Andy Milne je původem Kanaďan, který dlouho hrával v kapele Steva Colemana Five Elements a později založil (z podobných kořenů vyrůstající) skupinu Dapp Theory. Koncertuje však také v duu – vedle Alessiho s harmonikářem Gregoirem Maretem či pianistou Benoîtem Delbecqem.

Podívejte se na komunikaci Milnea a Maretem v Gillespieho klasice Con Alma:

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.