wrgha POWU chystají nové album

22. duben 2011

Český rozhlas Pardubice odvysílal portrét originálního pražského ansámblu, který si libuje v propojování jazzu, vážné hudby a dalších stylů. Wrgha POWU Orchestra právě natáčí svou druhou desku.

Wrgha POWU orchestra je originální soubor 11 muzikantů, kteří interpretují výhradně vlastní autorskou tvorbu pohybujíc se přitom na pomezí všech možných hudebních žánrů. Nástrojové obsazení je velice pestré, ne však nahodilé. Je záměrně vytvořeno tak, aby hierarchicky odpovídalo uspořádání velkého symfonického orchestru v mini podobě. Můžete zde tak najít housle, violoncelo, akordeon, trumpetu, bicí a perkusivní nástroje a samozřejmě i klavír. Není proto divu, že se hudba wrghu powu orchestra využívá i při divadelních vystoupeních, které můžete shlédnout například v kladenském divadle.

02088445.jpeg

Současný repertoár tvoří 15 kompozic, které jsou zpestřeny, podle slov kapely, strhujícími improvizacemi sólistů. Jednotliví členové působí i v řadě dalších kapel a projektů. Nejvíc činorodý je v tomto směru kapelník Tomáš Sýkoru, který se věnuje i skládání vážné hudby. Akordeonista Michal Šťulík hraje ve skupině První hoře, flétnista Dušan Navařík, kontrabasista Vlado Micenko a bubeník Cyril Lojda se realizují ve stylově lehce spřízněné partě Fanfán Tulipán.

Kapela na podzim tohoto roku připravuje vydání nové desky a práce na ní probíhají právě v těchto dnech. Wrgha POWU orchestra na desce slibuje větší zastoupení elektroniky a celé album by mělo být více postavené na ucelených písničkách. Na desce má být i řada hostů, které si však kapela zatím schovává jako překvapení.

A jakže vznikl podivný název této pražské kapely? Tyto dvě slova se zjevila klavíristovi Tomášovi Sýkorovi ve snu a vyřešila tak dlouhé pátrání po tom správném názvu. Více info na http://bandzone.cz/wrghapowuorchestra

autor: Braňo Štefanča
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.